Уроки для начинающих предпринимателей

09.07.2018

ЄСВ для новостворених єдинників третьої групи

Газета «Приватний підприємець»

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов'язані сплачувати єдиний внесок у розмірі не менше ніж мінімальний страховий внесок, який обчислюється як добуток мінімальної зарплати й ставки ЄСВ (22%).

Для єдинників ЄСВ нараховується на суми, що визначаються такими платниками для себе самостійно, але не може бути більше ніж максимальна величина бази нарахування ЄСВ (55 845) і менше ніж мінімальна заробітна плата. А розмір ЄСВ на місяць не може бути більше ніж 12 285,90 грн і менше ніж розмір мінімального страхового внеску 819,06 грн. Якщо у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу не отримано доходу, такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування відповідно до вищенаведених вимог.

Про те, як обчислюється ЄСВ новоствореними ФОП – платниками єдиного податку третьої групи, роз’яснюється в Базі знань «ЗІР», категорія 301.04.02.

Згідно з пп. 298.1.2 ст. 298 ПКУ зареєстровані в установленому законом порядку суб'єкти господарювання, які протягом 10 днів від дня держреєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, установленої для третьої групи, яка не передбачає сплати ПДВ, вважаються платниками єдиного податку з дня їхньої держреєстрації.

Отже, для таких єдинників перший звітний період починається з 1-го числа місяця, у якому відбулася держреєстрація, і база нарахування ЄСВ за цей місяць для них визначається в розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше ніж максимальна величина бази нарахування ЄСВ і не менше ніж розмір мінімального страхового внеску.

Календарь для единщиков третьей группы – 2018