26.07.2018

Підприємці та ліквідаційний звіт із ЄСВ

Газета «Приватний підприємець»

Першого серпня набуває чинності наказ Мінфіну від 15.05.2018 р. № 511, яким у новій редакції викладено  Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

У зв’язку зі змінами фізичні особи – підприємці, зокрема ті, які обрали спрощену систему оподаткування, у разі якщо вони вирішили припинити діяльність, мають сформувати та подати до органу ДФС звіт із зазначенням типу форми "ліквідаційна" протягом 30 календарних днів від дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Цей обов’язок запроваджує п. 11 р. III Порядку.

Нагадаємо, що раніше передбачалося, що в разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такі особи зобов'язані були подати самі за себе звіт із зазначенням типу форми "ліквідаційна", де останнім звітним періодом є період від дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. Тобто граничний термін подання звіту не був чітко визначений.

Отже, починаючи з 1 серпня 2018 року підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, у разі якщо вони вирішили припинити діяльність, мають протягом 30 календарних днів від дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності подати до органу ДФС додаток 5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» з позначкою типу форми "ліквідаційна".

Обновлена отчетность по ЕСВ

Размеры минимального и максимального единого взноса для предпринимателей в 2018 году