Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




07.08.2009

В рамках борьбы за НДС

Не только предприниматели, но и профессиональные общественные организации, такие как «Союз аудиторов Украины», «Гильдия профессиональных внутренних аудиторов Украины», «Федерация профессиональных бухгалтеров и аудиторов Украины», «Союз налоговых консультантов Украины» и др., предпринимают попытки обратить внимание на незаконные действия Кабмина. С этой целью они направили свои обращения Президенту Украины В. Ющенко, Премьер-министру Ю. Тимошенко, председателю Верховной Рады Украины В. Литвину и во все профильные комитеты Верховной Рады с просьбой отменить эти НДСные распоряжения. Текст обращения, направленный Президенту Украины приведен ниже.

 

ПрезидентуУкраїни Ющенку В.А.
СекретаріатПрезидента України,
вул. Банкова, 11,м. Київ, 01220

ШановнийВікторе Андрійовичу!

ДоВас звертаються професійні громадськіорганізації «Спілка аудиторів України»,«Гільдія професійних внутрішніхаудиторів України», «Федерація професійнихбухгалтерів та аудиторів України»,«Спілка податкових консультантівУкраїни», «Федерація аудиторів,бухгалтерів і фінансистів АПК України».

Звертаємосядо Вас як до гаранта Конституції України.

Причиноюзвернення є нехтування КабінетомМіністрів України нормами ст. 92 КонституціїУкраїни у частині: «Виключно законамиУкраїни встановлюються: 1) Державнийбюджет України і бюджетна системаУкраїни; система оподаткування, податкиі збори», що виразилось у спробірегулювання оподаткування розпорядженнямиКабінету Міністрів України.

Такимирозпорядженнями є:

1.Розпорядження Кабінету МіністрівУкраїни № 757-р від 01.07.2009р. «Деякі питанняадміністрування податків зборів (таобов’язкових платежів);

 

2.Розпорядження Кабінету МіністрівУкраїни № 837-р від 17 липня 2009 р. «Прододаткові заходи щодо мобілізаціїдоходів бюджету у другому півріччі 2009року».

 

3.Розпорядження Кабінету МіністрівУкраїни № 838-р від 17 липня 2009 р. «Проврегулювання деяких питань адмініструванняподатку на додану вартість».

 

Вищезазначенимирозпорядженнями Кабінет МіністрівУкраїни, на наше переконання, перевищуєсвої повноваження, адже ними КабінетМіністрів України фактично змінюєпринципи дії та застосування ЗаконуУкраїни «Про податок на додану вартість».Відповідно ж до ст.75 Конституції України,«Єдиним органом законодавчої влади вУкраїні є Верховна Рада України».

КабінетМіністрів України намагається ввестинову норму, яка суперечить чинномузаконодавству: «платники ПДВ декларуютьсуму податкового кредиту в періодвиникнення податкового зобов'язання».Таким чином, Кабінет Міністрів Українихоче запропонувати нові правиларозрахунку податкового кредиту поподатку на додану вартість (далі – ПДВ),не дивлячись на те, що згідно із загальнимправилом, вказаним в пп. 7.5.1 ЗаконуУкраїни «Про податок на додану вартість»від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон проПДВ), податковий кредит по ПДВ виникаєза правилом «першої події».

Абзацдругий пункту 2 Розпорядження № 757-рвстановлює підставу для анулюванняреєстрації платника податку на доданувартість, що є незаконним, адже підставианулювання реєстрації платника податкуна додану вартість встановлено ст.9.8.Закону України «Про податок на доданувартість», і такий перелік підстав євичерпним.

Розпорядження№ 757-р порушує ст. 11.4. чинного ЗаконуУкраїни «Про податок на додану вартість»,відповідно до якої: «Зміни порядкуоподаткування податком на доданувартість можуть здійснюватися лишешляхом внесення змін до цього Законуокремим законом з питань оподаткуванняцим податком. У разі якщо іншим законом,незалежно від часу його прийняття,встановлюються правила оподаткуванняцим податком, відмінні від зазначениху цьому Законі, пріоритет мають нормицього Закону. Це правило не поширюєтьсяна міжнародні договори (угоди), згодана обов'язковість яких (якої) наданаВерховною Радою України.

Розпорядженням№ 838-р від 17 липня 2009 р. встановлюютьсядодаткові умови і підстави здійсненняперевірок платників податку ПДВпідрозділами податкової міліції зодночасним повідомленням МВС. Правовіпідстави здійснення перевірок суб’єктівпідприємницької діяльності встановлюютьсявиключно Законами України, а нерозпорядженнями Кабінету МіністрівУкраїни.

Церозпорядження фактично скасовуєположення п.п. 15.1.1. п. 15.1 ст. 15 ЗаконуУкраїни № 2181 від 21.12.2000р. «Про порядокпогашення зобов’язань платниківподатків перед бюджетами та державнимицільовими фондами» про право навиправлення помилок протягом 1095 днів,замінюючи на 2 місяця (60 днів).

Крімцього, Розпорядженням № 837-р від 17 липня2009 р. надається вказівка про розповсюдженняпрактики звернення до суду щодо визнаннянедійсними договорів, укладенихсуб’єктами господарювання, які маютьподатковий борг.

ЗвертаємоВашу увагу на те, що дія цих розпорядженьможе суттєво загострити економічнукризу, спричинити масове згортаннязовнішнього інвестування і остаточнозруйнувати вітчизняні підприємстваосновних галузей економіки країни.

ЗавдякиВашим зусиллям Україна почалаперетворюватися на країну, де прийняттянормативних актів обумовлене необхідністюрозвитку інвестиційного клімату ікомпаній, які чесно працюють на ринку.Однак останні події, запровадженніКабінетом Міністрів України, з оглядуна об’єктивні реалії сучасності,дозволяють дійти висновку, що своїмидіями Кабінет Міністрів Україниопосередковано створює можливістьвиникнення корупції на всіх рівнях, таруйнує правове поле у державі.

Узв’язку з цим просимо Вас, високошановнийпане Президенте, зупинити дію вищезгаданихРозпоряджень Кабінету Міністрів Україниі звернутись до Конституційного судуУкраїни з приводу оцінки їх відповідностіположенням Конституції України, тачинних Законів України.

Додаткомдо даного листа є перелік чиннихнормативно-правових актів, які КабінетМіністрів України вищезгаданимирозпорядженнями істотно порушує.

 

Віце-президентВПГО «Спілка аудиторів України» ____________ М.Л. Крапивко

 

ПрезидентВПГО «Федерація професійних бухгалтерівта аудиторів України ____ С.Ф. Голов

 

ПрезидентВГО «Спілка податкових консультантівУкраїни _______________ Л.І. Рубаненко

 

ПрезидентВГО «Гільдія професійних внутрішніхаудиторів України _________ А.Ю. Редько

 

Першийзаступник Голови Ради ВГО «ФедераціяАудиторів, бухгалтерів і

фінансистівАПК України» _______________________________В. М. Жук

 

Перелікчинних нормативно-правових актів, якіКабінет Міністрів України істотнопорушує наступними розпорядженнями:

Розпорядження№ 757-р від 01.07.2009р. «Деякі питанняадміністрування податків зборів (таобов’язкових платежів).

РозпорядженняКабінету Міністрів України № 837-р від17 липня 2009 р. «Про додаткові заходи щодомобілізації доходів бюджету у другомупівріччі 2009 року».

РозпорядженняКабінету Міністрів України № 838-р від17 липня 2009 р. «Про врегулювання деякихпитань адміністрування податку надодану вартість».

 

Відповіднодо частини другої статті 19 КонституціїУкраїни (далі - Конституція): «Органидержавної влади та органи місцевогосамоврядування, їх посадові особизобов'язані діяти лише на підставі, вмежах повноважень та у спосіб, щопередбачені Конституцією та законамиУкраїни».

Відповіднодо частини першої статті 113 Конституції:«Кабінет Міністрів України є вищиморганом у системі органів виконавчоївлади», отже на Кабінет Міністріврозповсюджується норма статті 19.

Частиноютретьою статті 113 Конституції визначено:«Кабінет Міністрів України у своїйдіяльності керується цією Конституцієюта законами України, а також указамиПрезидента України та постановамиВерховної Ради України, прийнятимивідповідно до Конституції та законівУкраїни».

Статтею117 Конституції: «Кабінет МіністрівУкраїни в межах своєї компетенції видаєпостанови і розпорядження, які єобов'язковими до виконання».

КомпетенціяКабінету Міністрів (далі - KM) як визначенов статті 113 Конституції окреслюєтьсяКонституцією, законами України, указамиПрезидента та постановами ВерховноїРади України.

Впрофільному спеціальному Законі України«Про Кабінет Міністрів України» від 16травня 2008 року № 279-VI (далі - Закон проКМУ) не визначено право чи обов'язок КМроз'яснювати податкове законодавство,це входить в компетенцію контролюючихорганів (пп. 4.4.2 п. 4.4 ст. 4 Закону України«Про порядок погашення зобов'язаньплатників податків перед бюджетами тадержавними цільовими фондами» 21 грудня2000 року № 2181-ІІІ), приймати зміни дозаконів України, це є компетенціяВерховної Ради України (стаття 91Конституції). А також Законом України«Про податок на додану вартість» від03.04.1997 року № 168/97-ВР не покладено на KMобов'язок встановити правила податковогообліку та декларування податковогокредиту з ПДВ.

Крімцього, як зазначалось вище, відповіднодо статті 117 Конституції KM видає актидвох видів: постанови та розпорядження.

Яквизначено у статті 52 «Акти КабінетуМіністрів України» Закон про КМУ:

«2.Акти Кабінету Міністрів Українинормативного характеру видаються уформі постанов Кабінету МіністрівУкраїни.

3.Акти Кабінету Міністрів України зорганізаційно-розпорядчих та іншихпоточних питань видаються у формірозпоряджень Кабінету МіністрівУкраїни».

Отже,не може бути встановлена обов'язкованорма до виконання розпорядженням, аджецей вид актів KM носять виключноорганізаційно-розпорядчий характер, істосуються організації роботипідконтрольних KM органів влади.

Відповіднодо вище наведеного частина перша пункту2 Розпорядження Кабінету МіністрівУкраїни від 1 липня 2009 р. № 757-р немаєюридичної сили, адже це питання не єкомпетенція Кабінету Міністрів, а такожрозпорядження не може встановлюватиобов'язкові до виконання загальнодержавнінорми.

 

Предпринимателимогут использовать текст данногообращения при подготовке своих.

Немолчите! Отстаивайте свои права!

Ссылки по теме:

 

Про врегулювання деяких питань адміністрування податку на додану вартість

Источник: www.chp.com.ua

 

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 3448

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне