30.04.2022

«Приватний підприємець» за 25 квітня - 1 травня 2022 р про: звітування ФОП за I квартал, перехід і відмову від спрощеної системи за ставкою 2%, ризики несплати податків

Вийшов у світ черговий випуск «Приватного підприємця» за 25 квітня – 1 травня 2022 року.

У рубриці «Інформ-ревю», як завжди, ознайомимо читачів із важливими законодавчими змінами й новаціями, які адаптують правила ведення бізнесу й нашого життя до воєнних умов сьогодення.

А в рубриці «Практикум підприємця» зосередимо увагу на питаннях, які надходять до нас від читачів.

Так, в одній із публікацій розглянемо ситуацію, коли ФОП-другогрупник змінив групу єдиного податку (перейшов до 3-ї групи) з II кварталу 2022 року. Тож з’ясуємо, чи повинен він подати звітність із єдиного податку за I квартал поточного року.

У підприємців чимало питань виникає й щодо нюансів переходу та відмови від спрощеної системи за ставкою 2%. На шпальтах тижневика розглянемо: чи може ФОП-загальносистемник перейти на сплату єдиного податку за ставкою 2% доходу. Якщо так, то з якої дати він уважатиметься платником єдиного податку «з особливостями»? Чи можна відмовитися від реєстрації платником єдиного податку 3-ї групи за ставкою 2%?

А ті ФОП-єдинники, що вирішили скористатися своїм законним правом не сплачувати єдиного податку в період воєнного стану, цікавляться, чи можуть бути від цього якісь негативні наслідки? Ба більше, якщо в електронному кабінеті «висить» заборгованість. Пошукаємо відповіді й на це питання.

Проконсультуємо й тих підприємців, які вимушені були закрити свою діяльність. А щоб підтримати своїх працівників, видали їм матеріальну допомогу, уважаючи, що вона не підпадає під оподаткування. Та чи так це? З’ясуємо.

Також ознайомимо читачів газети з консультаціями Держпраці про таке: як волонтер може підтвердити громадську діяльність та як оформити відсутність волонтера на роботі; чи враховують період призупинення трудового договору до стажу для щорічної основної відпустки.

Багатьох зацікавлять і роз’яснення Міністерства аграрної політики та продовольства про земельні відносини під час воєнного стану.

Отож читаймо, працюймо й перемагаймо!

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками