Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




26.05.2022

Оцінка майна та професійна оціночна діяльність – новий закон

Газета «Приватний підприємець»

17 травня 2022 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроект (реєстр. № 7386), яким пропонується викласти у новій редакції Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Метою прийняття закону є впровадження міжнародних стандартів оцінки в національну практику оцінки майна та визнання іноземних кваліфікаційних свідоцтв оцінювача на території України, удосконалення етапів проходження професійної підготовки оцінювачів, впровадження системи підтвердження кваліфікації оцінювачів, спрощення умов набуття суб’єктами господарювання права на провадження оціночної діяльності, впровадження законодавчих підстав для здійснення оцінки майна оцінювачем як самозайнятою особою, удосконалення заходів, спрямованих на регулювання професійної оціночної діяльності, у тому числі шляхом посилення громадського регулювання, впровадження дисциплінарних стягнень за порушення оцінювачем законодавства з оцінки майна, врегулювання оформлення результатів оцінки майна в електронній формі.

Також запроваджується цифровізований сучасний облік та реєстрації оцінювачів та звітів з оцінки, а також рецензій. Передбачається посилення громадського регулювання, шляхом збільшення повноважень саморегулівних організацій та впровадження нового постійно діючого дорадчого органу Фонду державного майна України – Оціночної ради. Оціночна рада наділяється широкими повноваженнями в частині здійснення фахової підготовки оцінювачів та підвищення якості оціночних послуг. Персональний склад зазначеної ради має бути сформований з числа працівників Фонду державного майна України, представників інших органів державної влади (за згодою) та оцінювачів.

Функціонування Оціночної ради забезпечується її колегіальними органами – Апеляційного комітету, Методичного комітету та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії оцінювачів. Зазначені зміни нададуть можливість 9 оцінювачам приймати участь в вирішенні проблемних питань оціночної діяльності, контролі якості оцінки майна та методичному забезпеченні оцінки майна.

Саморегулівні організації наділяються повноваженнями здійснювати перевірку практичної діяльностіз оцінки майна оцінювачів, що забезпечується шляхом рецензування звітів про оцінку майна. Перевірка практичної діяльності оцінювачів підвищить якість робіт з оцінки майна.

Змінами виключаються норми Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», згідно яких Фонд державного майна України видає суб’єктам господарювання дозвільний документ – сертифікат суб’єкта оціночної діяльності.

Також пропонується внести зміни до широкого кола законів, які стосуються питань здійснення оцінки та оціночної діяльності, зокрема, усунення необхідності подвійної оцінки під час здійснення операцій з купівлі-продажу (обміну) нерухомого майна, врегулювання розбіжностей, пов’язаних із оцінкою майна, що існують в законодавстві з питань судової експертизи тощо.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1359

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне