09.06.2023

Чи потрібно закривати ФОП у зв’язку з тим, що він перебуває за кордоном?

У зв’язку з воєнними діями ФОП – єдинник третьої групи виїхав за кордон, де перебуває понад рік. Він має право продовжувати свою діяльність чи зобов’язаний закрити ФОП?

(м. Харків)

Дійсно, у зв’язку з воєнними діями частина ФОП (переважно жінки) виїхали за кордон. Хтось на деякий час (до закінчення війни), а хтось назавжди, але не встиг або не планував закрити ФОП. За кордоном такі громадяни України перебувають уже понад 183 календарні дні.

Питання, чи потрібно закривати ФОП, особливо якщо він є платником єдиного податку, імовірно, виникає тому, що згідно з п. 291.5.7 ст. 291 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

Однак варто розуміти, що резидентський статус підприємця важливий на момент подання заяви на застосування спрощеної системи оподаткування, а він у той період був резидентом України.

Навіть якщо припустити, що податкова з’ясувала, що ФОП уже понад 183 календарні дні перебуває за кордоном, у неї відсутні підстави для анулювання реєстрації платником єдиного податку, а підприємцем і поготів.

Усі підстави для анулювання реєстрації платником єдиного податку наведено в п. 299.10 ст. 299 ПКУ. Перелік підстав для анулювання реєстрації платником єдиного податку є вичерпаним. І така підстава, як довготривале перебування за кордоном або зміна резидентського статусу в процесі здійснення діяльності, відсутня.

Варто також зауважити, що згідно з пп. 9.1 п. 9 підр. 8 р. ХХ ПКУ навіть ті ФОП, які перебувають у першій та другій групах, тимчасово з 1 квітня 2022 року по 1 липня 2023 року мали право не сплачувати єдиного податку, тобто в них не виникала заборгованість зі сплати податку, що є однією з підстав для анулювання реєстрації єдинником. А єдинники третьої групи сплачують єдиний податок тільки в разі отримання доходу. Якщо ФОП не здійснював підприємницької діяльності, то й платити йому нема чого, а отже, і заборгованість також не виникає.

Слушно зауважити, що раніше не сплачувати єдиного податку єдинники першої та другої груп мали право тимчасово до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України. Але 29 травня 2023 року Верховна Рада ухвалила за основу з доопрацюванням законопроєкт від 31.01.2023 р. № 8401, яким передбачено обмежити таку можливість, не чекаючи скасування воєнного стану, терміном 1 липня 2023 року. Якщо до цієї дати цей законопроєкт буде розглянуто ще раз та оприлюднено після підписання Президентом України, то, починаючи з 1 липня 2023 року, єдинники першої та другої груп незалежно від того, чи здійснювали вони підприємницьку діяльність, зобов’язані будуть сплачувати єдиний податок. Отже, якщо діяльність дійсно не провадиться, то є можливість подати заяву й перейти до третьої групи єдиного податку за ставкою 5%. Як зазначено вище, відсутній дохід – відсутній обов’язок сплачувати податок. Подати таку заяву потрібно не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу (15 червня 2023 року – останній день подання заяви). Заяву можна подати через електронний кабінет платника податків.

А з огляду на те, що він залишається ФОП, за ним зберігаються всі права й обов’язки платника податків, а саме: вести облік доходу; сплачувати ті податки та збори, на які відсутні пільги; своєчасно звітувати; розраховуватися згідно з договорами, якщо вони не призупинені; тощо. Ба більше, ФОП має можливість дистанційно здійснювати свою діяльність, бо він залишається резидентом України.

Варто також зважати на вимоги ПКУ, які передбачені для певної групи єдиного податку, у разі якщо ФОП продовжує свою діяльність не тільки на території України, але й за її межами. Наприклад, платник єдиного податку, який надавав побутові послуги населенню, може продовжувати їх надавати й іноземцям, але він не може залишатися в першій групі – йому потрібно змінити групу. Також слід звернутися до юристів країни перебування за консультацією. Бо українське законодавство це дозволяє, а чи дозволяє таку діяльність законодавство країни перебування?

Це стосується й розрахунків. Якщо ФОП надає послуги на території України, то й розрахунки здійснюватимуться в гривні й відкривати нові рахунки не потрібно. Якщо ж підприємець отримуватиме плату у валюті, то він повинен мати валютний рахунок або отримувати оплату на фінансові застосунки, дозволені для спрощеної системи оподаткування з подальшим перерахуванням коштів на гривневий рахунок.

Якщо ФОП виїхав назавжди й змінив свій резидентський статус (отримав статус резидента країни перебування) та не планує здійснювати підприємницької діяльності, такого ФОП краще закрити. Це також можна зробити через застосунок «ДІЯ» та електронний кабінет платника податку. Здійснювати діяльність на території країни перебування потрібно відповідно до законодавчих норм цієї країни, аби не довелося платити податків двічі – у країні перебування та в Україні.

Наталія Щербак, заст. головного редактора

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Заниження річного обсягу доходу в декларації ФОП – єдинником 2-ї групи: чи є відповідальність?
  • Сума внесеної на ФОП-рахунок готівки не збігається із Z-звітами за цей період: наслідки
  • ФОП без місця реєстрації: що робити?