Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




29.08.2023

Податкова передумала: післяплату за відправлений товар «Новою поштою» проводимо через РРО/ПРРО

Вкотре стикаємося з тим, що податкова може змінити своє тлумачення норм чинного законодавства. Майже протягом двох років ДПС на запити суб’єктів господарювання про те, чи потрібен РРО/ПРРО в разі отримання коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок після доставляння товару «Новою поштою», відповідала, що не потрібен. А в липні 2023 року думка податківців змінилася. Тепер вони стверджують, що РРО/ПРРО потрібен. А якщо товар відправлений через «Укрпошту», то, як і раніше, можна не застосовувати РРО/ПРРО. З’ясуємо, чому вони так вирішили.

На жаль, відповідь на питання про застосування РРО/ПРРО в разі розрахунків із використанням платіжних карток та/або платіжних систем не на місці отримання товару нечітка. Вона постійно змінюється. Це сталось і цього року. А стосується це отримання коштів на розрахунковий рахунок ФОП від ТОВ «НоваПей» за товар, надісланий «Новою поштою».

У відношеннях ФОП із цими суб’єктами господарювання нічого не змінилося. Як і раніше, ФОП надсилає товар через «Нову пошту», «НоваПей» отримує оплату від покупця, а потім перераховує кошти зі свого розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок ФОП. Раніше податківці зазначали, що це безготівкові розрахунки, тож ФОП не потрібно використовувати РРО/ПРРО й видавати покупцеві чек на відправлений товар. І така відповідь задовольняла й податківців, і ФОП.

Цього року в умовах договору нічого не змінилося. Але податківці чомусь уважно дочиталися до умов договору, який розміщений на сайті «Нова пошта». І виявилося, що «Нова пошта» надає не кур’єрські послуги, а тільки експедиторські. А це, на їхню думку, різні речі. Кур’єрські послуги – це послуги з доставляння товару та отримання оплати за нього. А експедиторські послуги – це послуги, що безпосередньо пов'язані з організацією та забезпеченням перевезень вантажу за договором транспортного експедирування. Тобто експедитор сам не доставляє товар, а тільки організовує цю роботу й у деяких випадках супроводжує таке доставляння.

Щодо послуг, які надає «Нова пошта», то фактично це кур’єрські послуги. Однак, згідно з договором, виконавцем цих послуг є експедитор, і на цьому зосереджує увагу податкова у своїй ІПК від 04.07.2023 р. № 1693/ІПК/99-00-07-04-01-06.

Податківці стверджують, що експедитор тільки передає покупцеві товар і не отримує від нього коштів, тому він не зобов’язаний видавати розрахункового документа. Післяплату в разі доставляння товару «Новою поштою» отримує інший суб’єкт господарювання – «НоваПей», який надає фінансові послуги й не передає товар покупцеві, а тому також не зобов’язаний видавати покупцеві розрахункового документа. А його фінансова послуга полягає в тому, що він отримує кошти для подальшого перерахування ФОП.

Ба більше, якщо уважно прочитати, що написано в чеку, який видає «НоваПей»,
то ми побачимо, що там не буде назви товару, його кількості, ціни, а тільки загальна сума, яка отримана для подальшого перерахування відправникові товару.

Отже, у покупця залишається чек від посередника, у якому не видно, хто продавець товару й що саме він придбав.

Саме тому податківці доходять такого висновку: якщо експедитор та фінансова компанія не зобов’язані видавати покупцеві розрахункового документа на товар, то цей документ повинен видати сам продавець.

Розрахунковим документом у цьому разі може бути тільки чек РРО/ПРРО, адже
з 1 січня 2022 року всі суб’єкти господарювання зобов’язані застосувати РРО/ПРРО під час продажу товару. Виняток передбачено тільки для ФОП – єдинників першої групи.

Як бачимо, податківці стверджують, що в разі відправлення товарів через «Нову пошту» на умовах післяплати з отриманням коштів фінансовою компанією «НоваПей» із подальшим зарахуванням коштів на розрахунковий рахунок ФОП, останні зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО, для оформлення розрахункового документа покупцеві.

На відміну від співпраці з «Новою поштою», у разі відправлення товару через «Укрпошту» та отримання післяплати за товар і перерахування коштів на розрахунковий рахунок ФОП, останньому не потрібно використовувати РРО/ПРРО.
І це тому, що поштовий оператор сам доставляє посилку, він же приймає від покупця післяплату й сам перераховує отримані кошти продавцеві.

Отож ФОП має зважати на нову позицію податкової, адже починаючи з 1 жовтня 2023 року набувають чинності вимоги Закону України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», який передбачає штрафні санкції за порушення його вимог.

Наталія Щербак, заст. головного редактора

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 5999

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне