Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




14.11.2019

Внесено зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 12.11.2019 набрала чинності постанова Правління Національно банку України від 07 листопада 2019 року № 131 (далі – Постанова № 131), якою внесено Зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі – Зміни).

Змінами, внесеними Постановою № 131, зокрема, п. 6 розділу ІІ Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 (зі змінами) (далі – Положення № 148) після абзацу третього доповнено новим четвертим абзацом такого змісту:

«Суб’єкти господарювання у разі зняття готівкових коштів із поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків із фізичними особами зобов’язані надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу».

Також п. 12 розділу ІІ Положення № 148 доповнено новим абзацом такого змісту:

«Установа/підприємство відповідно до вимог цього Положення зобов’язана(е) визначити та затвердити внутрішнім документом місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) у електронній формі, формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, а також відповідальну за зберігання цих чеків особу».

Крім того, п. 23 розділу ІІІ Положення № 148 доповнено п’ятьма новими абзацами такого змісту:

«Працівник установи/підприємства для підписання електронного касового документа зобов’язаний використовувати кваліфікований електронний підпис.

Фізична особа – підприємець для підписання електронного касового документа має право використовувати кваліфікований електронний підпис/удосконалений електронний підпис.

Фізична особа для підписання електронного касового документа має право використовувати кваліфікований електронний підпис/удосконалений електронний підпис/простий електронний підпис.

Суб’єкт господарювання має право використовувати кваліфіковану електронну печатку банку/удосконалену електронну печатку як додатковий реквізит електронного касового документа.

Використання удосконаленого електронного підпису, удосконаленої електронної печатки та простого електронного підпису здійснюється на договірних засадах за технологією, визначеною суб’єктом господарювання та відповідно до вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» і нормативно-правових актів Національного банку України з питань застосування електронного підпису та електронної печатки в банківській системі України».

Постанову розміщено на сайті Національного банку України 11.11.2019 за посиланням

https://bank.gov.ua/legislation/Resolution_07112019_131

Інформація за темою:

Підприємців зобов’язали звітувати банкам за готівкові розрахунки із фізособами

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 5509

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне