21.02.2020

Як здійснюється ультрафіолетовий друк на склі?

Багаторічний досвід роботи та сучасне обладнання дозволяють багатьом компаніям виготовляти скляні панелі найкращої якості. Та їх можна зробити не лише функціональними, а й гарними прикрасами для будь-якої кімнати. УФ друк на склі часто координується принтерами, що підтримують плотер друку вищого класу. Це дозволяє досягти виняткової якості зображення. Завдяки особливій технології друк стає більш твердим під ультрафіолетом.

Особливості УФ-друку на склі

На відміну від звичайної технології, де друк повинен висихати протягом 24 годин, вивільняючи в цей час шкідливі органічні розчинники, при УФ-друкуванні фарба фіксується негайно. Після виймання з машини матеріал із принтом одразу готовий до використання.

Також значними перевагами є:

• можливість друкувати безпосередньо на будь-якому матеріалі;
  • стійкість друку до сонячних променів, вологи та інших атмосферних факторів.

Водночас чорнила повинні мати відповідні дозволи й не мати запаху, що дозволяє використовувати відбитки в приміщенні. Далеко не всі компанії використовують технологію прямого УФ-друку на склі. Але ті, в кого є відповідне обладнання й досвід гарантують довговічність виробу та його високу якість.

Після друку на панелі наноситься шар білого лаку, який захищає відбиток і робить його надзвичайно стійким до подряпин. Більшість виробників скляних панелей використовують технологію ламінування або склеювання плівок, надрукованих на склі. Вона широко відома своїми численними недоліками:

• фольга відшаровується через деякий час;
  • бруд потрапляє між фольгою та склом;
  • на фользі утворюється пухирі від тепла;
  • клей, який використовується для складання, вступає в реакцію з фольгою та обмащує її.

У випадку друку безпосередньо на склі можна гарантувати ідеальний малюнок, що сходиться між елементами. Це означає, що одна графіка може створити цілісне зображення на декількох панелях. Неможливо отримати таку гарантію, якщо склеювати фольгу зі склом.

Як підібрати тип скла для оформлення будинку?

Товщина

Основна товщина панелі, яка використовується в більшості випадків, становить 4 мм. Однак також доступні скляні панелі іншої товщини: 6 мм, 8 мм, 10 мм і 12 мм. Товсті панелі застосовуються, наприклад, на стільницях, підлогах або якщо у скляного елемента багато вирізів. Душові кабіни, як правило, виготовляються зі скла завтовшки 8 мм.

Наявність загартування

Загартоване скло використовується все частіше і частіше через високу безпеку. Воно має більшу механічну міцність і кращу стійкість до високих температур. Процес гасіння полягає в нагріванні скла до температури близько 700 °C, а потім його дуже швидкому охолодженні. Це змінює мікроструктуру скла на висококристалічну. При розбитті загартований матеріал розлітається на сотні невеликих шматочків із тупими краями. Саме тому їх називають безпечними.

Для скляних панелей загартоване скло використовується в декількох випадках. Усі скляні панелі, які мають бути розташовані позаду газової плити, абсолютно тверді. Душові панелі та вироби з багатьма насічками також загартовані. На кухнях рекомендується використовувати загартований матеріал по всій поверхні.

Такі панелі можна встановити за газовою плитою. Між ними має бути відстань не менше 5 см, а вогонь не повинен безпосередньо торкатися панелі. Виріб, на який безпосередньо потрапить вогонь, не трісне, але графіка може знебарвитись. У випадку близькості до великих пальників рекомендуємо придбати додаткову прозору скляну кришку, яка може використовуватися як дошка.

Зважаючи на всі особливості УФ-друку на склі, вам буде легше визначитися з тим, чи варто замовляти такі вироби для свого приміщення. Вони здатні прикрасити будь-який дизайн інтер’єру та стати функціональним доповненням до різних кімнат.

Апрель 2024