Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




03.03.2021

Рідкі шпалери – їхні види, переваги та недоліки

Оздоблення стін – фінішний етап будь-якого ремонту. І так хочеться, аби отриманий результат був якісним, довговічним та, що не менш важливо, – красивим. Серед величезної кількості оздоблювальних матеріалів, які сьогодні використовуються для стін та стелі, особливо яскраво виділяються рідкі шпалери.

Давайте розберемося, що ж це за матеріал, та які він має переваги чи недоліки.

Якими бувають сучасні рідкі шпалери?

Рідкі шпалери – це щось середнє між штукатуркою та звичайними паперовими шпалерами. Від першого оздоблювального матеріалу вони взяли спосіб нанесення. А від другого – основу складу, адже головним компонентом суміші є целюлоза.

Втім, суміш складається не тільки з целюлози. До складу також входять зв’язувальні компоненти (клей), а також фарба, що дозволяє надати матеріалу будь-якого відтінку. В деяких варіаціях шпалер також вживаються нитки, блискітки, крихти каменю чи піску (для більш оригінальної фактури).

Сьогодні рідкі шпалери купити можна в таких видах:

  1. Целюлозні або паперові. Найперший тип оздоблювального матеріалу, який поклав початок рідким шпалерам. Це не дуже зносостійкий та довговічний вид оздоблення, проте без сумніву – найбюджетніший матеріал для стін та стелі.
  2. Шовкові та бавовняні. Як і видно з назви, до складу такої суміші входять волокна шовку або бавовни. Це робить остаточний результат більш красивим та «дорогим», приємним на дотик та довговічним. Однак ціна шовкових або бавовняних рідких шпалер вища за вартість целюлозних.
  3. Змішані. Це переважно целюлозно-шовкові суміші, яким вдалося поєднати переваги обох попередніх видів. Завдяки шовку шпалери мають красивий фініш, а папір у складі дозволяє купити рідкі шпалери недорого.

Плюси та мінуси використання рідких шпалер

Чому ж рідкі шпалери стали такими популярними? Насправді, спочатку важко було сказати, чи стане таке оздоблення конкурентом звичайним шпалерам, фарбуванню чи, наприклад, гіпсокартонним панелям. Втім, сьогодні виробникам вдалось помітно покращити технологію виробництва. Сучасні рідкі шпалери мають безліч переваг:

  • екологічність (не шкодять навколишньому середовищу та здоров’ю людини);
  • величезний вибір відтінків, фактур;
  • простота нанесення – ви зможете зробити ремонт стін своїми руками, для рідких шпалер навіть не потрібно попередньо вирівнювати основу;
  • можливість використання на різних поверхнях (цегляна кладка, дерево, пластик, гіпсокартон тощо);
  • високий показник теплоізоляції;
  • відповідають нормам пожежної безпеки, не підтримують горіння та при пожежі не виділяють в повітря токсичні речовини;
  • шовкові види шпалер також стійкі до ультрафіолету, що дозволяє зберегти яскравість кольору, навіть якщо кімната виходить на сонячний бік.

Звісно, варто також відмітити й мінуси оздоблювального матеріалу:

  • шпалери нестійкі до вологи – їх не рекомендують встановлювати в приміщенні з підвищеною вологістю (ванна, робоча зона на кухні);
  • через уразливість до води виникають складнощі з миттям шпалер – їм дозволяється тільки сухе прибирання;
  • тривалий час висихання (2-3 доби).

Аби бути впевненими, що шпалери не тільки дадуть красивий оздоблювальний ефект, але й протримаються на стіні якомога довше, обирайте суміші від перевірених виробників (наприклад, YURSKI). Також для якісного результату важливо правильно прорахувати кількість матеріалу, насиченість відтінку (можливо, доведеться наносити шпалери в кілька шарів) та організувати комфортний мікроклімат в приміщенні для швидкого висихання стіни.

Количество просмотров: 1108

Архив новостей

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5