Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




11.12.2020

Коли треба ремонтувати кулісу КПП?

Автомобіль має дуже складний механізм. Про його конструктивні особливості розказують в автошколі. Але викладач не має можливості охопити всю складну конструкцію. До того ж деякі назви, закріплені в побуті, не є офіційними. До таких відноситься куліса КПП. Це не офіційна назва деталі. Офіційно вона називається привід КПП. Це складний механізм, який прослужить протягом кількох тисяч кілометрів. Але й він інколи ламається. Тому в кожного власника Daewoo Lanos повинен бути ремкомплект для куліси. З його особливостями можна ознайомитися, якщо перейти за посиланням https://zapchastizaz.com.ua/348-kulisa-lanos. А ми розкажемо про кулісу та ознаки того, що вона виходить зі строю.

Що таке куліса КПП?

Власники машин часто думають, що куліса – це важіль перемикання передач. Але ця думка помилкова. Кулісою називається складний вузол коробки перемикань передач, розташований під днищем автівки біля карданного валу. Її головна функція – зв’язок важеля та штока.

Ознаки несправності

Деталь розрахована на серйозні навантаження. Вона працює протягом 200-300 тис. км. Проте й такий витривалий механізм може зламатися. Про несправність скажуть деякі провісники:

  • Підвищений люфт у ручки. Його помітно навіть, коли важіль знаходиться у нейтральній позиції. Також люфт можна побачити у позиції однієї з передач. Люфт, навіть невеликий, – це ознака несправності. При його появі треба одразу звернутися до СТО. Сам по собі люфт не впливає на справність автівки. Але він стає причиною дискомфорту під час водіння. А це може стати причиною ДТП. Саме тому при появі люфту слід відігнати машину до СТО.
  • Складності при перемиканні передач. Ручка може не слухатися водія. При перемиканні можуть з’явитися сторонні звуки. Характерний для несправності звук – це хруст. При цьому ручка складно рухається. Водій нібито відчуває тяжкість у руці.
  • Неможливість увімкнути якусь передачу. Наприклад, водій не може увімкнути п’яту передачу. Це є ознакою зламаного приводу.
  • Помилки при зміні передач. Так, замість однієї передачі вмикається інша.

Що робити при появі ознак несправності приводу?

Водії, коли помічають проблеми у КПП, помилково вважають, що треба міняти всю систему. Проте дуже часто достатньо її регулювання. Його можна виконати самостійно. Але краще відвезти машину до станції технічного обслуговування. Регулювання виконується при задній або першій передачі. Спочатку необхідно послабити хомут, потім встановлюється важіль чи регулюється куліса. Коли несправність усунена, хомут затягується.

Однією з причин несправності може бути пил чи сміття на кулісі. В такому разі треба почистити її. Часто очищення від сміття вирішує проблему. Крім того, до проблеми може призвести відсутність змащення. Підійде будь-який засіб для авто. Але не треба змащувати занадто сильно.

Количество просмотров: 979

Архив новостей

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5