19.09.2019

В Україні незабаром "чистка" фізосіб-підприємців: кого чекають зміни

У Раді нагадали про курс на боротьбу з "липовими" ФОП

Верховна Рада планує фіскалізувала кілька галузей, які несуть найбільший ризик ухилення від податків, однак реальним фізичним особам-підприємцям (ФОП) нічого не загрожує. Про це, коментуючи плани влади викорінити зловживання з ФОП, заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Якщо ви дійсно приватний підприємець – торговець на ринку або дизайнер – ваш податковий режим залишиться, яким був. Але якщо ви брешете і приховуєте за десятком ФОП великий бізнес – з цією схемою доведеться розпрощатися", – написав нардеп в колонці на "Економічній правді".

газета Приватний підприємець

Гетманцев навів як приклад великі мережеві магазини, які видають чеки на побутову техніку або електроніку від імені ФОП.

"Один такий магазин за день робить обіг, який кілька приватних підприємців роблять за рік. І в разі спору за неякісний товар покупець повинен судитися не з великою компанією, а шукати невідомого ФОП, який не живе за адресою реєстрації", – заявив голова комітету.

Навесні 2020 року планується фіскалізувати кілька галузей, які несуть найбільший ризик ухилення від податків. Йдеться перш за все про продаж ювелірних виробів, ресторанний бізнесі і торгівлю електронним обладнанням з гарантією.

"Що стосується процедури обліку операцій – жодних коштовних касових апаратів не знадобиться. Йдеться про звичайний мобільний додаток, схожий на програми інтернет-банкінгу. Така система видаватиме електронні чеки, які покупець зможе отримати, наприклад, через e-mail або месенджер", – пояснив Гетманцев

Сьогодні

газета Приватний підприємець