Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




16.12.2019

Радіоуроки Управління Держпраці. Радіоурок 3. Безпечність нехарчової продукції. Державний ринковий нагляд (аудіо+конспект)

Роз’яснює начальник відділу експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Держпраці у Рівненській області Ірина Козлюк

– Що таке державний ринковий нагляд та яке законодавство України регулює відносини у цій сфері?

– Що являє собою технічний регламент

– За якою продукцією здійснює державний ринковий нагляд Управління Держпраці у Рівненській області

– Яка продукція вважається безпечною?

– Які особливості проведення перевірок ринкового нагляду

– На що слід звертати увагу споживачам, щоб купити безпечну продукцію.

– Ринковий нагляд – це новий вид нагляду, його переваги та основне завдання у його впровадженні

 

 

  1. Конспект радіоуроку 3
  2. Що таке державний ринковий нагляд та яке законодавство України регулює відносини у цій сфері?

Державний ринковий нагляд– діяльність органів ринкового нагляду з метою забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам (тобто вимогам встановлених технічними регламентами), а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам, а це безпека життя та здоров’я людей, безпечні умови праці, захист прав споживачів (користувачів), захист довкілля.

Законодавство України про державний ринковий нагляд складається з:

Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції», іншими нормативно-правовими актами, що регулюють відносини у цій сфері, а також технічними регламентами.

Важливим напрямом реформування системи технічного регулювання, є запровадження системи ринкового нагляду, метою якого є забезпечення відповідності продукції, яка перебуває в обігу на ринку, вимогам технічних регламентів.

 

  1. Що являє собою технічний регламент

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19серпня 2015 року № 844-р було схвалено Стратегію розвитку системи технічного регулювання на період до 2020 року і основним напрямком реалізації Стратегії є прийняття з метою застосування відповідних технічних регламентів європейських стандартів як національних стандартів України з одночасним скасуванням дії стандартів ГОСТ.

Технічний регламент – нормативно-правовий акт, в якому визначено характеристики продукції або пов’язані з ними процеси та методи виробництва, включаючи відповідні процедурні положення, додержання яких є обов’язковим. Він може також включати або виключно стосуватися вимог до термінології, позначень, пакування, маркування чи етикетування в тій мірі, в якій вони застосовуються до продукції, процесу або методу виробництва.

 

  1. За якою продукцією здійснює державний ринковий нагляд Управління Держпраці у Рівненській області

Згідно переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1069, до сфери відповідальності Держпраці відносяться наступні види нехарчової продукції:

  • засоби індивідуального захисту;
  • прості посудини високого тиску;
  • ліфти і компоненти безпеки для ліфтів;
  • канатні дороги для перевезення пасажирів, їх вузли та пристрої безпеки;
  • знаки безпеки та захисту здоров’я працівників;
  • обладнання, що працює під тиском;
  • обладнання та захисні системи, призначені для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах;
  • машини та устаткування;
  • рухоме обладнання, що працює під тиском;
  • вибухові матеріали промислового призначення.

Це така продукція як: окуляри захисні, маски зварювальника, рукавиці робочі, маска малярська, респіратор, жилет рятувальний, пояс запобіжний,костюм робочий, взуття захисне, навушники, компресори, вогнегасники, накопичувальні ємності, котли твердопаливні, повітрозбірники, турбокомпресори, ліфти, насосні станції, кутові шліфувальні машинки, ударний дриль, верстати та інше устаткування деревообробної промисловості, талі електричні, лебідки, екскаватори, автонавантажувачі, електричні штабелери та візки, бензопили бензинові ланцюгові, верстати металообробні та інше обладнання.

 

  1. Яка продукція вважається безпечною?

Безпечна нехарчова продукція – будь-яка продукція, яка за звичайних або обґрунтовано передбачуваних умов використання (у тому числі щодо строку служби та за необхідності введення в експлуатацію вимог стосовно встановлення і технічного обслуговування) не становить жодного ризику чи становить лише мінімальні ризики, які вважаються прийнятними і не створюють загрози суспільним інтересам, з урахуванням: характеристик продукції, у тому числі її складу, упаковки, вимог щодо встановлення і технічного обслуговування; впливу продукції на іншу продукцію, якщо вона буде використовуватися разом з нею; попереджень, що містяться на етикетці продукції, в інструкції з її використання та знищення, а також в іншій інформації стосовно продукції;

застережень щодо використання продукції певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, людьми похилого віку тощо)

  1. Які особливості проведення перевірок ринкового нагляду

Органи ринкового нагляду здійснюють перевірку характеристик продукції. Під час перевірок характеристик продукції проводяться документальні перевірки, при необхідності – обстеження зразків продукції, а за наявності підстав вважати, що продукція є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає встановленим вимогам, – відбір та експертиза (випробування) зразків продукції.

Проводяться планові та позапланові перевірки характеристик продукції. Планові перевірки проводяться у розповсюджувачів цієї продукції, а розповсюджувач – будь-яка інша, ніж виробник або імпортер, фізична чи юридична особа в ланцюгу постачання продукції, яка надає продукцію на ринку України. Планові перевірки проводяться відповідно до секторального плану ринкового нагляду, який затверджується головою Держпраці не пізніше 1 грудня року, що передує плановому та оприлюднюється на офіційному веб сайті Держпраці і його територіальних органів

Позапланові перевірки проводяться – у розповсюджувачів та виробників такої продукції.

Перевірка характеристик продукції може бути невиїзною (за місцезнаходженням органу ринкового нагляду) або виїзною. У разі потреби органи ринкового нагляду для перевірки характеристик продукції можуть поєднувати невиїзні та виїзні перевірки.

Строк проведення виїзної перевірки характеристик продукції не може перевищувати у розповсюджувача цієї продукції двох робочих днів, у виробника такої продукції – трьох робочих днів.

За результатами перевірки характеристик продукції посадова особа, яка здійснює ринковий нагляд, складає акт перевірки характеристик продукції.

 

  1. На що слід звертати увагу споживачам, щоб купити безпечну продукцію.

Перш за все слід наголосити, що на всю нехарчову продукцію, яка відноситься до сфери відповідальності Держпрацізатверджені технічні регламенти, а тому, слід перевірити: наявність на продукції знака відповідності технічним регламентам, який має форму незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника. Довжина розриву кола становить 0,22 його загальної довжини (або 80 градусів). Його зображення може бути плоским або рельєфним і виконується двома контрастними кольорами. Знак відповідності наноситься на продукцію або на її табличку з технічними даними таким чином, щоб він був видимим, розбірливим і незмивним. Також має бути ідентифікаційний номер призначеного органу з оцінки відповідності, який був залучений на етапі контролю виробництва;наявність супровідної документації, яка має додаватися до відповідної продукції (зокрема інструкція з користування продукцією), етикетки, маркуванняскладених українською мовою;наявність декларації про відповідність.

 

  1. Ринковий нагляд – це новий вид нагляду, його переваги та основне завдання у його впровадженні

Так, ринковий нагляд впроваджується в Україні з 2012 року. Основним завдання є створення нової системи технічного регулювання в Україні, яка б відповідала потребам сучасної ринкової економіки, гарантувала б безпечність продукції, що вводиться в обіг, забезпечувала б ефективне регулювання і поліпшення ділового середовища та сприяла б інтеграції України у світову економіку шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі.

Позитивними рисами державного ринкового нагляду, який впроваджується, є те, що він:

  1. Не доповнює, а замінює існуючу систему державного нагляду за додержанням стандартів, норм і правил, яка базується на здійсненні контролю не характеристик продукції, а процесів її виробництва;
  2. Запроваджує європейський підхід до здійснення контролю та нагляду за вже виготовленою продукцією, тобто перенесення його зі стадії виробництва, на стадію введення її в обіг на ринку, що дає змогу суттєво зменшити втручання державних органів у діяльність суб’єктів господарювання.

Джерело: Управління Держпраці у Рівненській області

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 893

Новий номер!

  • Чи замінить опис залишку товарів прибуткову накладну?
  • Фізособа є ФОП і найманим працівником: чи можливо це?
  • Транспортні послуги у ФОП на загальній системі: документи, ПММ у витратах

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне