Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




24.04.2017

Як правильно вибрати рейсмус по дереву і купити виріб, який би довгі роки виконувало в майстерні свого власника роль робочої конячки?

Сегмент професійних верстатів представляють такі марки як DeWalt, Bosch, Makita, Hitachi, Metabo. Природно, ціна на рейсмуси даних брендів буде помітно вище, ніж на той же Протон, Jet, Союз, Stern, Моноліт, Sturm і т.д. Конструкція більшості пристроїв схожа і складається з столу, ножового вала і пристрої подачі оброблюваної заготовки. При порівнянні експлуатаційних властивостей рейсмусових верстатів майстри, зазвичай, звертають увагу на: якість обробленої поверхні заготовки; на те наскільки точно дозволяє пристрій «ловити» міліметри; дивляться чи не летять, одержувані при струганні, тирса та інші відходи вниз під ножі, погіршуючи якість отриманої поверхні (система видалення тирси); наскільки зручний в роботі механізм, деталі подачі. На спеціалізованих форумах, присвячених деревообробки фахівці діляться своїм досвідом експлуатації тієї чи іншої моделі, розповідаючи про вдосконалення, які їм довелося виконувати; про те який «ресурс життя» не тільки самого рейсмуса, а й окремих його комплектуючих, наприклад, ременів, ланцюгів, ножів і т.д.

Переважна більшість моделей різних торгових марок, представлених на нашому ринку бездоганно справляються зі своїми завданнями. Рейсмус Енергомаш і рейсмус Jet показують таку ж гладкість, при обробці поверхні як і рейсмус Makita, чітко витримуючи при цьому і задані параметри товщини. Моделі різних виробників можуть незначно відрізнятися один від одного: шириною і товщиною оброблюваної дерев'яної заготовки, потужністю встановленого двигуна (якщо мотор слабкий, то при виставленому максимальному показнику зняття стружки, при роботі рейсмусового верстата буде чутно, як йому важко, а це скорочення закладеного ресурсу двигуна ), кількістю і матеріалом виготовлення ножів; глибиною виробничого стругання (максимальна кількість міліметрів матеріалів знімається за один прохід); швидкістю обертання ножового валу; швидкістю автоматичної подачі пиломатеріалу; наявністю транспортувальних ручок (хоч верстат і не дриль, але наявність рукояток або спеціальних пазів для перенесення з місця на місце, наприклад, як у Jet JWP-12, зайвим не буде).

На вибір рейсмуса може також вплинути: комплектація, яку поставляють разом з верстатом (в стандартному наборі це патрубок для підключення стружковідсмоктуючих пристроїв і набір необхідних аксесуарів для обслуговування, який може бути в сумці і мати місце зберігання під одним з розвантажувальних столів); матеріал і масивність виготовленого підстави (зазвичай виконано з товстостінного алюмінієвого сплаву з ребрами жорсткості); зручність при користуванні покажчиком висоти стругання (на деяких рейсмусових верстатах, не дуже практичний); наявність вбудованого вентилятора для видалення тирси; можливість установки на спеціальну підставку або верстак (на корпусі повинні бути відповідні монтажні отвори); способом фіксації ножів на ножовому валу (на деяких портативних рейсмусах заміна ножів може зайняти кілька хвилин, а на деяких доводиться розбирати мало не пів верстата, тільки щоб до них дістатися, не кажучи вже про заміну) і саме виконанням ножів (односторонні або двосторонні, які більш практичні - затупилась ріжуча кромка, переверніть ніж і працюйте далі); матеріал виготовлення протягуючих роликів (виробники Преміум сегмента виконують їх з такого полімеру який не залишає слідів на дереві в разі пробуксовки).

Рейсмусовий верстат може поставлятися лише з центральним столом, а може мати в складі своєї конструкції подаючий і розвантажувальні столи. Майстри, які працюють давно на даному типі обладнання знають, що при обробці заготовки на кінцях можуть виникнути невеликі напівкруглі ямки (дефекти) утворення яких викликано рухами дошки на вході і виході з рейсмуса. З короткою дошкою, зазвичай такого не відбувається, а ось якщо заготовка протяжна, то наявність подаючого і розвантажувального столу, сумарна довжина яких на деяких моделях портативних рейсмусов, може перевищувати один метр, рятує ситуацію (як варіант, використання допомоги підсобника, який притримує заготовку в горизонтальному положенні).

Ми перерахували основні моменти, на яких варто загострити увагу. Обов'язково вислухайте поради та відгуки професіоналів, які встигли вже випробувати дане обладнання на практиці. Поєднавши всю інформацію воєдино, ви без зайвих проблем будете знати, як вибрати рейсмусовий верстат.

Широкий асортимент товарів за доступними цінами у магазині Промстанок.

Количество просмотров: 1697

Архив новостей

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5