Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




26.01.2013

Банківська справа на Україні

Основано складовою народного господарства будь-якої країни є банківська система, діяльність якої спрямована на підвищення легалізації економіки та вдосконалення фінансових потоків. Робота майже всіх підприємств і установ залежить від результативного функціонування банківської системи. Негативними важелями впливу на цю діяльність є різке падіння виробництва, дисбаланс економічних процесів та проблеми в ціноутворенні. 

Основною ціллю висвітлюваного питання є формування власного капіталу країни та створення сприятливих умов для довгострокового кредитування населення. Банківська справа може функціонувати лише при адміністративно-командній системі господарювання країни, ринкові ж умови для неї є неприйнятними. Наша країна в недалекому минулому існувала в умовах кардинальних ринкових перетворень, що сприяло знищенню існуючої тоді фінансової структури і дало поштовх до утворення кардинально оновленої та зміненої банківської системи. Банківська справа в України, з моменту прийняття нею незалежності, обмежувалася невеликою кількістю банків, які володіли 80% банківських операцій та послуг країни.

Сьогодні банківська система України складається з центрального банку та великої кількості комерційних банків різних форм власності. Негативним явищем є низький рівень кредитування національної економіки з боку банківської системи. Також регресивний вплив здійснює велика кількість збиткових підприємств, які переходять в тіньову економіку, що зменшує кількість офіційних валютних операцій.

Основною умовою розвитку банківського вектора в нашій країні є створення та підтримка макроекономічної стабільності, вдосконалення податкової системи та залучення більшої кількості клієнтів банку. Українській банківській справі не вистачає прозорості та чистої конкуренції. Також законодавча база вимагає кардинальних перетворень. Швидкий розвиток та процвітання даної сфери діяльності гальмується завдяки структурній недосконалості, що проявляється при нестандартних ситуаціях, таких як не прогнозовані стрибки щодо ціноутворення на іноземну валюту і як результат - різке скорочення банківських операцій. Робимо висновок, що цінова система досить вразлива та недостатньо сильна, щоб стійко реагувати на зміни зовнішніх факторів та умов, що призводить до збільшення банківських та фінансових ризиків і як наслідок виникає необхідність компенсації даних ризиків за рахунок зовнішньо-банківських джерел.

Количество просмотров: 1114

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Архив новостей

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5