Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




25.05.2017

Громадянство України та усе, що з ним пов’язано

Згідно законодавства України, стати громадянином може кожен іноземець, який відмовиться від громадянства, яке він мав раніше, а також виконає ряд вимог та надасть пакет документів. Рішення про надання іноземцю громадянства України виносить голова держави – Президент України.

Підстави та необхідні документи для одержання громадянства України

Серед обов’язкових умов, які висуває Україна в питаннях надання громадянства, необхідно зазначити наступні:

  • громадянин іншої країни, що хоче стати українцем, зобов’язаний відмовитись від іншого громадянства терміном до двох років з моменту подання позивної заяви;
  • така особа повинна отримати посвідку на постійне проживання і дозвіл на імміграцію;
  • обов’язковим є знання української мови на рівні, що дає змогу вільно спілкуватись;
  • іноземець повинен ознайомитись з Конституцією України, а також чітко дотримуватись правил і законів, що в ній вказані;
  • до моменту подачі позивної заяви іноземець повинен проживати в Україні 5 років; Для таких осіб, як апатриди – люди без громадянства, термін проживання в Україні, що дає право одержати громадянство – 3 роки.

Підставою для одержання українського громадянства також є укладення офіційного шлюбу з дійсним громадянином України. Подавати відповідні документи на одержання громадянства, людина може через 2 роки після офіційного одруження.

Якщо іноземець дотримується перелічених вище вимог, то йому слід підготувати пакет документів в який входять:

  • документи, що засвідчують особу іноземця. Якщо паспорт іноземця – на іншій мові, потрібно надати нотаріально завірений переклад;
  • заява на одержання громадянства;
  • документ що підтверджує проживання іноземця на території України строком 5 років (це може бути довідка з місця роботи чи інший документ);
  • документ, що засвідчує місце проживання іноземця – документи про право власності на житло або українська прописка;
  • квитанції про сплату державного мита або документ, що підтверджує звільнення громадянина від її оплати (довідка про інвалідність, пенсійне посвідчення учасника бойових дій);
  • три фотографії 3,5×4,5 см;
  • інформація про склад сім’ї – свідоцтво про одруження якщо воно є, свідоцтва про народження дітей;
  • нотаріально завірене зобов’язання, в якому іноземець дає обіцянку відмовитись від інших наявних громадянств;
  • документ про фінансове становище іноземця – довідка про заробіток потенційного громадянина за півроку до подачі заяви;
  • для отримання громадянства по спрощеній програмі необхідна довідка про інвалідність чи інша, яка засвідчує право на це;
  • довідка про знання української мови на рівні, що дозволяє вільно спілкуватись;
  • нотаріально завірені копії посвідки на постійне проживання на території України;
  • медична довідка.

Більше всього проблем щодо збору документації у іноземців виникає при складанні заяви. Зразок заповнення заяви на громадянство можна отримати в імміграційній службі або на офіційному сайті державного органу. Дуже часто саме неправильно заповнена заява служить причиною відмови в наданні громадянства тому чи іншому претенденту. Зазвичай потенційний громадянин України може виправити помилки і подати заяву знову, але це вимагає затрат часу, тому розумніше буде одразу звернутися до досвідчених юристів, які мають досвід роботи з подібною документацією.

Повний пакет документів повинен бути доставлений в територіальне відділення ДМС особисто іноземцем.

Надання громадянства

Вся інформація, що буде представлена іноземним громадянином, перевіряється по єдиній базі даних АРМОР. Якщо інформація підтверджується і всі документи складені згідно затверджених зразків, іноземцю видається спеціальна довідка, з якою він може отримати паспорт. З моменту одержання паспорта позивач офіційно стає громадянином України.

Є ряд випадків, коли іноземцю може бути відмовлено в наданні громадянства. Приводом для відмови може бути:

  • участь у злочинах проти людства та геноциді нації;
  • недостовірна інформація;
  • підробка документів;
  • участь у злочинній діяльності на території України та за її межами;
  • непогашена судимість;
  • ситуація, при якій претендент одержав не законним шляхом посвідку на проживання або хворіє на захворювання, що можуть нести в собі загрозу для інших громадян.

Як вище зазначалось, помилки в оформленні документації, також можуть стати приводом для відмови в задоволені прохання іноземця.

Необхідно відзначити, що деякі країни не мають законів про скасування громадянства, а в Україні подвійне громадянство не законне. Якщо іноземні органи законодавчої влади не дадуть дозвіл на скасування громадянства, в Україні іноземцю буде відмовлено в отримані права стати громадянином.

Отримання громадянства неповнолітньою особою

Окремого обговорення вимагає ситуація, за якої 16 річна особа, що приїхала на навчання до нашої країни чи знаходиться тут по інших обставинах, виявила бажання одержати паспорт українця та стати повноправним громадянином нашої держави. Така особа теж може отримати громадянство України.

Якщо буде складена нотаріально завірена розписка, про те що особа по виповненні 18 років відмовиться від громадянства, яке надано їй за правом народження або іншим правом, то їй може бути надано тимчасове громадянство терміном на 2 роки. Якщо особа в 18 років не виконає нотаріально дане зобов’язання і не відмовиться від попереднього громадянства, її буде притягнуто до кримінальної відповідальності і депортовано.

Для отримання тимчасового громадянства, особа повинна надати такі документи:

  • паспорт громадянина з нотаріально завіреним перекладом;
  • заява, заповнена згідно діючого зразка;
  • квитанцію про оплату державного мита;
  • дозвіл на імміграцію;
  • 2 фотокартки 35 ×45 мм;
  • копію ідентифікаційного номера, якщо він є.

В деяких випадках список документації може бути доповнений необхідністю надання візи, медичної довідки, прописки та інших документів. Заява розглядається протягом 10 днів.

Спрощена програма отримання громадянства України

В Україні діє спрощена програма отримання громадянства. Скористатись цією послугою можуть люди, що належать до наступних категорій:

  1. Недієздатні люди чи інваліди, опікунами яких є український громадянин. Для того, щоб така людина одержала українське громадянство, її опікунові необхідно зібрати пакт документів, в який входять:
  • паспорт недієздатної особи з нотаріальним перекладом;
  • довідка, яка засвідчує інвалідність, також з нотаріально завіреним перекладом;
  • довідка, що підтверджує перебування потенційного громадянина на території України;
  • рішення суду щодо призначення недієздатній особі опікуна – громадянина України;
  • паспорт опікуна.

Квитанції про сплати державного мита в даному випадку не потрібно, через те, що інваліди і недієздатні люди звільняються від сплати податку.

  1. Народженні на території України діти також мають право називатися громадянами, якщо один з батьків має українське громадянство. Важливо зазначити, що в цю категорію входять діти біженців та людей, що попросили політичного притулку. Діти-сироти, що були знайдені на території України, не залежно від расової та національної приналежності, також получають українське громадянство. Для оформлення громадянства для даної категорії людей, працівники відповідних органів у справах дітей, батьки або опікуни повинні надати такий перелік документів:
  • свій паспорт;
  • свідоцтво про народження дитини, якщо його немає, то спочатку його необхідно виробити у територіальному відділенні РАГСУ;
  • довідку з медичного центру, що підтверджує народження дитини на території України.

В цій категорії населення можуть виникати нестандартні ситуації, наприклад, коли обоє батьків є громадянами України, але перебувають в іншій країні на момент народження дитини. Така дитина має право бути громадянином України, навіть якщо її батьки не перебувають у законному шлюбі.

  1. Право на законне громадянство мають діти, чиє батьківство встановлювалося в судовому порядку. Якщо громадянин України має дитину в іншій країні, після доведення в суді його батьківства, дитина по бажанню може одержати громадянство України по спрощеній програмі. Таке рішення дитина може прийняти тільки після 18 років. Якщо ця особа вибирає українське громадянство, то від іншого, даного при народженні, вона відмовляться на основі нотаріально завіреного зобов’язання.

Якщо дитина є неповнолітньою, то рішення про те, яке громадянство вибрати, приймають батьки дитини.

При оформленні громадянства даної категорії населення, необхідні такі документи: паспорти; документи, що засвідчують українське громадянство одного з батьків та іноземне громадянство другого; нотаріально завірений переклад паспорта одного з батьків, що являєтеся іноземцем; судове рішення про встановлення батьківства; свідоцтво про народження дитини чи її паспорт.

  1. Право на одержання громадянства за походженням дає можливість громадянам, чиї родичі колись проживали чи були народжені в Україні, стати повноцінними громадянами нашої держави. Для того, щоб скористатися цим правом, претендент на громадянство повинен довести місце проживання своїх близьких родичів та їх народження на території України. Для цього необхідно піднімати архіви, в яких збереглись необхідні документи. Для одержання громадянства ноземець повинен надати свій паспорт з перекладом, а також документи, що підтверджують його близькі родинні відносини з людьми, які проживали на території України.
  2. Громадяни, які вже мали українське громадянство та через певні причини його втратили, також можуть скористатися спрощеною програмою набуття громадянства. Для цього їм необхідно зібрати пакет документі та звернутись в територіальне відділення ДМС. Відновлення українського громадянства розглядається на протязі 3 місяців.

Якщо ви належите до однієї з перерахованих вище категорій, то одержати громадянство вам буде набагато простіше. Окрім спрощення переліку документів, необхідних для подачі, також скорочується і термін розгляду позивної заяви.

Отримання громадянства при всиновленні

Окремо хотілося б зазначити процедуру всиновлення українськими громадянами іноземних дітей. Процедура набуття ними громадянства також діє за спрощеною програмою: іноземна дитина отримує статус громадянина України з моменту прийняття судом рішення про всиновлення.

Для того, щоб скористатись даною послугою, батьки повинні пред’явити:

  • свої паспорти;
  • свідоцтво про народження дитини з нотаріальним перекладом;
  • довідку про проживання особи, яка всиновила дитину, на території України;
  • медичну довідку, яка свідчить про відсутність у дитини будь-яких захворювань, які можуть становити небезпеку для громадян України.

Квитанцій про сплату держмита не потрібно, оскільки від сплати держмита діти-сироти, що стають громадянами, звільняються.

Допомога в одержанні громадянства України

Іноземним громадянам досить складно розібратись в усіх нормативах і правилах подачі документів на отримання громадянства. Дуже часто іноземні громадяни стають заручниками паперової тяганини і, не в силах довести діло до логічного завершення, так і залишають справу незакінченою.

Адвокатське об’єднання «Бачинський, Коломієць і партнери» пропонує свою допомогу в вирішенні питань, пов’язаних зі збором та подачею документів про одержання громадянства в імміграційну службу. Дуже часто іноземні громадяни зіштовхуються з необхідністю відновлення старих документів. Кваліфіковані юристи нашого центру допоможуть підняти архіви минулих десятирічь та знайдуть вихід із найбільш нестандартних ситуацій.

Адвокатське об’єднання «Бачинський, Коломієць і партнери» надає повний юридичний супровід потенційному громадянину з моменту подання заяви і до одержання рішення комісії. Наші адвокати на основі вашої довіреності можуть представляти ваші інтереси в імміграційній службі, а також оскаржувати рішення про відмову у видачі громадянства в суді.

Наші спеціалісти постійно слідкують за нововведеннями в порядку одержання громадянства та правилах подачі заяви, а отже – готові грамотно скласти пакет документів, який в перспективі стане вашою перепусткою в безперешкодне проживання на території України.

Звертайтесь до нас – ми допоможемо вам стати громадянином України!

Additional Info

  • Статьи партнеров: нет
Количество просмотров: 2813

Архив новостей

Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5