Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




29.03.2018

Ксенія Ляпіна: Представники малого бізнесу повинні знати свої права та вміти їх захищати

27 березня у Торгово-промисловій палаті України відбулося засідання круглого столу «Ефективні інструменти для розвитку малого та середнього бізнесу».

Захід відбувся за ініціативи ТПП України, громадських рад при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та Державній регуляторній службі України. Перед учасниками виступила Голова ДРС Ксенія Ляпіна.

«Круглий стіл проходить у новому форматі. Це спільне обговорення проблем бізнесу громадськими радами МЕРТу та ДРС. Дуже важливо поєднувати зусилля у питаннях відстоювання прав бізнесу. Особливо потребує уваги, як органів влади, так і об’єднань підприємців, громадськості, саме малий бізнес. В умовах реформ його представники не володіють достатньою інформацією, щоб захистити і представити свої права й інтереси на належному рівні. Тому так важливо проводити більше просвітницьких заходів. Наприклад, зараз ДРС пропонує ТПП розробити спільну програму щодо поширення роз’яснень про права підприємців при проведенні перевірок. Малий бізнес повинен знати, як захистити свої права при здійсненні заходів державного нагляду (контролю). Якщо юристи та адвокати, що представляють середній та великий бізнес, обізнані щодо усіх реформ та достатньо кваліфіковані, щоб успішно захищати інтереси такого бізнесу, то для малого бізнесу – це все ще залишається терра інкогніта. Вони не знають, як захищати права і у цьому їм потрібно допомагати. Зокрема, ДРС постійно надає роз’яснення з актуальних питань ведення господарської діяльності та прагне співпрацювати з ТПП у напрямку поширення таких роз’яснень і порад фахівців», – зазначила Голова Державної регуляторної служби України.

Розвиток конкурентоспроможного й інноваційного сектора малих і середніх підприємств (МСП) із високою доданою вартістю має величезне значення для успішного економічного зростання.

Часто підприємці скаржаться на обмежений доступ до фінансових ресурсів і ця проблема десятиріччями не знаходить свого вирішення. Про один із можливих інструментів для її розв’язання йшлося у презентації «Вексельні розрахунки як ефективний  інструмент доступу бізнесу (особливо – МСП) до дешевих фінансів» Голови експертної ради ГО «Агентство з розвитку вексельного ринку» (АВМD) Тетяни Руденко.

Серед питань, які порушувались під час її виступу: невикористані  можливості вексельних розрахунків для залучення додаткових  і дешевих обігових коштів; стан і проблематика сучасного вексельного ринку України; стратегія реформування вексельного ринку як шлях зниження ризиків вексельного обігу та захисту бізнесу від законодавчих, регуляторних, судових, фінансових ризиків; експертна допомога бізнесу від ABMD.

Крім того, з презентацією «Нові регуляторні інструменти для захисту інтересів малого бізнесу та посилення впливу бізнес-асоціацій (громадськості в цілому) на прийняття регуляторних рішень» виступив експерт з регуляторної політики Центру комерційного права Юрій Юрченко.

Він продемонстрував можливості для захисту інтересів малого бізнесу та посилення впливу бізнес-асоціацій (громадськості в цілому) на прийняття регуляторних рішень за допомогою регуляторних інструментів, таких як: М-тест, калькулятор адміністративного навантаження, калькулятор визначення корупційних ризиків, оцінки впливу регуляторних актів на конкуренцію, реєстру відстежень результативності регуляторних актів. 

До участі у засіданні круглого столу були запрошені члени громадських рад при ДРС, МЕРТ, Мінфіні, представники громадських об’єднань підприємців, галузевих асоціацій, організацій роботодавців, ЦОВВ, регуляторів (НБУ,  НКЦПФР),  некомерційних організацій, донорських проектів із підтримки розвитку МСП,  експертної спільноти та науковців, засобів масової інформації.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1448

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне