Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




15.11.2018

Одеське управління інформує про застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних

Останнім часом у представників великого бізнесу, які обліковуються в Одеському управлінні Офісу великих платників податків ДФС часто виникають питання щодо застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних (далі - податкові накладні) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

Фахівці податкового органу повідомляють, що правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

Реєстрація податкових накладних у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків: для податкових накладних складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені; для податкових накладних складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.

У разі порушення таких строків застосовуються штрафні санкції згідно з Кодексом. Порядок та умови застосування контролюючим органом штрафних санкцій за порушення строків реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН визначено статтею 120 1 розділу II Кодексу.

Порушення платниками податку на додану вартість граничного строку для реєстрації податкової накладної в ЄРПН тягне за собою накладення штрафу на платника податку на додану вартість, на якого відповідно покладено обов'язок щодо такої реєстрації у розмірі від 10 до 40 відсотків суми ПДВ в залежності від строку порушення реєстрації.

Якщо контролюючий орган здійснив перевірку, і ним було складено податкове повідомлення-рішення за її результатами, і тим не менше податкова накладна ще не зареєстрована протягом граничних строків, то такий платник податку змушений буде сплатити штраф у розмірі 50 відсотків суми податкових зобов'язань з ПДВ, зазначеної у такій податковій накладній, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо податкову накладну на таку операцію не складено.

У разі зупинення реєстрації податкової накладної в ЄРПН штрафні санкції, передбачені вказаним пунктом, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття відповідного рішення щодо відновлення реєстрації таких податкових накладних згідно з пунктом 201.16 статті 201 Кодексу.

Штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкових накладних в ЄРПН або відсутність реєстрації податкової накладної в ЄРПН не застосовуються виключно до податкових накладних, що не надаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг для операцій, які звільнені від оподаткування та оподатковуються за нульовою ставкою.

Всього, з початку 2018 року за податковими повідомленнями-рішеннями фахівцями Одеського управління застосовано штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних на суму 1,4 млн.грн. – повідомляє начальник управління Вікторія Талпа.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1144

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне