Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




11.06.2021

Податківцям дозволять торгувати через PROZORRO майном, що знаходиться в податковій заставі

ДПС вмовляє нардепів залишити їй можливість продавати майно через публічні аукціони.

Податківцям дозволять торгувати через PROZORRO майном, що знаходиться в податковій заставі

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики погодився із змістом законопроекту № 5483 від 12.05.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження продажу заставного майна боржника через систему електронних торгів)» та рекомендував Верховній Раді ухвалити його в першому читанні.

Законопроектом пропонується закріпити на законодавчому рівні можливість здійснення продажу заставного майна боржника через систему електронних торгів PROZORRO.

Дія цієї норми не буде поширюватися на продаж, предметом якого є:

Майно, яке швидко псується, що підлягає продажу за кошти на комісійних умовах через організації торгівлі, визначені контролюючим органом на конкурсних засадах.

Майно боржника, щодо обігу якого встановлено обмеження законом, що продається на закритих торгах, які проводяться на умовах змагальності. У таких закритих торгах беруть участь особи, які відповідно до законодавства можуть мати зазначене майно у власності чи на підставі іншого речового права.

Цінні папери, продаж яких здійснюється на фондових біржах.

Ініціатором ідеї була сама ДПС, яка вмовляла депутатів внести відповідний законопроект.

Щоправда не всі депутати зрозуміли, що саме заважає податковим органам продавати майно через електронні майданчики і зараз. Такі питання виникли у Андрія Холодова та Ніни Южаніної. На що представники ДПС повідомили, що кожне рішення податкового органу оскаржується в судах, а суди займають таку позицію, що кожна дія повинна бути виконана в порядок і спосіб, передбачений законом. Якщо в законодавстві прямо не зазначена можливість продажу через електронні аукціони, то суди його не визнають. Щоправда, податківці не можуть пояснити, яким чином продаж через електронні майданчики завадить оскаржувати їх рішення.

Андрій Ніколаєнко вважає, що норма, якою податкові органи наділяються повноваженнями обирати на свій розсуд порядок продажу майна, є корупційною. Такий висновок він зробив на підставі висновку ГНЕУ, яке зазначило, що за змістом пропонованих новел залишається неврегульованим, у яких випадках продаж майна здійснюється на публічних торгах, а в яких - на електронних аукціонах, що не відповідає як принципу правової визначеності, так і фактично наділяє контролюючі органи дискреційними повноваженнями у частині вибору способу продажу майна, що, серед іншого, може призвести до корупційних ризиків на практиці.

Його думку підтримує і голова комітету Данило Гетманцев, який вважає що повинна бути жорстка норма, яка зобов’язує ДПС проводити торги через PROZORRO.

Сама податкова просить поки що не прибирати можливість продажу майна на інших публічних аукціонах. Для запровадження робочої системи продажу майна через PROZORRO податковим органам потрібен час, в тому числі для затвердження нормативних актів. На практиці це займає близько півроку. Крім того, податківцям доводиться продавати майно відсутніх боржників, які тим не менш мають майно, яке може бути продано, а гроші направлені на погашення заборгованості. У такому випадку необхідно зібрати пакет документів, але навряд чи цім буде займатися брокер PROZORRO.

На даний час продаж заставного майна платників податків здійснюється на публічних торгах шляхом проведення біржових торгів та цільових аукціонів, що організовуються на біржовому ринку за поданням контролюючих органів, та через торгівельні організації. Біржові торги можуть проводитися «класичним» способом, що відбуваються шляхом прямої торгівлі на біржовому майданчику між реально присутніми сторонами (як правило, брокерами), так і шляхом проведення електронних торгів, що відбуваються із використанням електронних технологій.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 686

Новий номер!

  • Помилковий платіж: як ФОП не порушити умов перебування на ЄП?
  • Договір позички авто між ФОП і найманим працівником: нотаріальне посвідчення, податкові наслідки
  • Що є перевищенням ліміту доходу для ФОП-єдинника

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне