Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




09.07.2021

Мінфін затвердив нову форму для обліку доходів та витрат для фізосіб-«загальників» та «незалежників»

Мінфін затвердив свій наказ щодо типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року ФОП – «загальники» та фізособи-«незалежники», як і раніше, зобов’язані вести облік доходів і витрат. Але цей облік можна здійснювати як в паперовому, так і в електронному вигляді, у тому числі за допомогою Електронного кабінету. При цьому облік відбуватиметься в типовій формі (яка вводиться замість Книг обліку!). Ці норми були прописані в ПКУ, але практично не були реалізовані.

І ось наразі Мінфін затвердив свій Наказ №261 від 13.05.2021 р "Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення". Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 9 липня Наказ №261 ще не опубліковано в офіційних джерелах.

З дня набрання чинності Наказу №261 щодо нової форми обліку та Порядку її ведення, Наказ №481, яким затверджено "стара" форма та порядок її ведення, буде скасовано.

У типовій формі враховано наявність обов’язкових відомостей, визначених у статтях 177 та 178 ПКУ.

Наказом №261 забезпечено реалізацію окремих положень ПКУ для фізичних осіб – підприємців у частині включення до складу витрат амортизаційних відрахувань з веденням їх обліку та відображенням у типовій формі. Зокрема, введено додаток до типової форми.

Водночас норми Наказу №261 не передбачають будь-яких додаткових дій фізичних осіб – підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, під час використання типової форми, окрім виконання вимог Кодексу.

Облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету у порядку, встановленому законодавством.

Також у разі прийняття рішення фізичною особою – підприємцем вести облік за типовою формою на паперових носіях у ПКУ відсутні вимоги щодо шнурування та здійснення реєстрації такої типової форми в контролюючому органі.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа зобов'язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

Більш докладно про ведення нової форми ми розповімо в окремій новині.

Автор: Русанова Ганна

«Дебет-Кредит»

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2830

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне