Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




26.04.2022

Що робити з працівницею, яка не вийшла на роботу та поїхала за кордон з території, де не ведуться бойові дії, загрози здоров’ю чи життю немає?

Що робити роботодавцю з працівницею, яка не вийшла на роботу та поїхала за кордон з території, де не ведуться бойові дії, загрози здоров’ю чи життю немає? Якщо заява про відпустку не надходила, можна звільняти чи ні?

Звільнення за прогул є видом дисциплінарного стягнення. Процедура притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності визначена статтею 149 Кодексу законів про працю України. До застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмових пояснень. Відсутність письмових пояснень працівника є підставою для поновлення його на роботі та оплати вимушеного прогулу.

Обираючи вид стягнення, власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку й заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинений проступок, і попередню роботу працівника. Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.

Якщо працівник є членом профспілкової організації, необхідно також отримати згоду профспілки на звільнення. Порушення процедури звільнення може призвести до виникнення індивідуального спору та подальшого розгляду його в судовому порядку.

Тому, якщо зараз неможливо забезпечити додержання вимог законодавства щодо одержання пояснень відсутності на роботі та згоди профспілки, краще вирішувати це питання після закінчення війни.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1541

Новий номер!

  • Заниження річного обсягу доходу в декларації ФОП – єдинником 2-ї групи: чи є відповідальність?
  • Сума внесеної на ФОП-рахунок готівки не збігається із Z-звітами за цей період: наслідки
  • ФОП без місця реєстрації: що робити?

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне