Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




04.05.2022

На пресконференції про особливості оподаткування фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку на період дії воєнного стану

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що 26.04.2022 відбулася пресконференція заступника начальника управління – начальника відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Оксани Бабкіної на тему «Особливості оподаткування фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку на період дії воєнного стану».

Платники єдиного податку першої та другої груп з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України мають право не сплачувати єдиний податок. При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця не заповнюється за період, в якому податок не сплачувався.

Установлюється з 01 квітня 2022 року. до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, третя група платників єдиного податку із ставкою 2 відсотки від отриманого доходу (третя група з особливостями оподаткування).

Платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, можуть бути фізичні особи – підприємці та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми.

До таких осіб не застосовується обмеження щодо обсягу доходу та кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Платниками єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, не можуть бути:

1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи – підприємці), які здійснюють:

- діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора) – до 26.04.2022;

- обмін іноземної валюти;

- виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, імпорту автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, транспортних засобів для перевезення вантажів та роздрібної торгівлі підакцизними товарами);

- видобуток, реалізацію корисних копалин (крім видобування підземних та поверхневих вод підприємствами, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення);

2) страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;

3) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;

4) фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, звільняються від обов’язку нарахування та сплати податку на додану вартість за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезені товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з податку на додану вартість, а її реєстрація платником податку на додану вартість є призупиненою.

Для обрання або переходу на третю групу з особливостями оподаткування, суб’єкт господарювання подає до контролюючою органу заяву, без розрахунку доходу за попередній календарний рік.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями:

- з 1 квітня 2022 року — у разі подання заяви до 1 квітня 2022 року;

- з наступного робочого дня після подання заяви — у разі подання заяви починаючи з 1 квітня 2022 року.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

Податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, дорівнює календарному місяцю.

Декларують отримані доходи щомісячно в податковій декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця протягом 20 календарних днів, після закінчення звітного місяця.

Сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного терміну подання податкової декларації.

Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування.

Також, платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 916

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне