Розсилка новин

27.10.2023

Як ФОПу в нести готівку на банківський рахунок без негативних наслідків

ФОП на відмінно від юридичної особи не має законодавчого обовʼязку здавати готівкову виручку в банк, а якщо і здає, то здійснюється виключно за особистим бажанням такого ФОП.

Основні причини внесення коштів на рахунок ФОП:

• внесення торгової виручки;
  • сплата податків;
  • оплата коштів постачальникам.

Головна проблема внесення особистих коштів при поповненні рахунку ФОП полягає в тому, що у ПКУ не виділено такої підстави, як не включення до складу доходу ФОП внесення особистих коштів чи "особистих заощаджень", а це тягне за собою, що податківці трактують, таке внесення платежу як дохід ФОП, який потрібно включати у звітність та збільшувати і так обмежений річний ліміт грошового обороту ФОП.

Якщо Вам потрібно внести кошти на рахунок, та щоб вони не оподатковувались і не включалися в ліміт доходу, можна це зробити наступними способами:

• внести кошти із призначенням "отримання готівкової виручки за період наприклад з 1 жовтня по 15 жовтня";
  • внести із призначенням "Поворотна фінансова допомога згідно Вашого договору ".

При внесені коштів в банк через касу готівкою, не виключено, що банк може провести так званий фін.моніторинг цих коштів і банк може вимагати надання підтвердження походження коштів, які ви вносите, тобто пояснити чи ці кошти зароблені законно та чи є ці кошти оподатковані.

У разі внесення готівкової виручки потрібно подати банку Z - звіти зі свого РРО/ПРРО .

У разі внесення поворотної фінансової допомоги - надайте договір , а також податкову декларацію особи , що вносить.

ФОП звісно може працювати взагалі без банківського рахунку виключно із готівкою, проте не варто забувати, для роботи з готівкою після 1 жовтня 2023 року обов'язково має бути зареєстрований РРО/ПРРО, а також про те, що у населених пунктах з населенням більше 25 тис. є право вимагати розрахуватися банківською картою.

Джерело

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• З якого місяця індексувати зарплату найманих працівників?
  • Чи достатньо відтворити на дисплеї РРО/ПРРО QR-код чека?
  • Що є доходом в інвалюті

Ми на Facebook