Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




24.11.2023

Як вирішити питання РРО / пРРО: 5 варіантів для ФОП

На правах реклами

1 жовтня 2023 р. повернулися санкції за порушення в сфері РРО / пРРО. То ж, ФОП, що так і не почали використовувати РРО або Програмні РРО і видавати покупцям чеки,  ризикують наразитися на штрафи від ДПС.

Які є способи вирішити питання застосування РРО або Програмних РРО?

Законодавчо, всі, хто працюють в сфері торгівлі, послуг, харчування, можуть використовувати одні й ті ж самі Реєстратори розрахункових операцій (РРО) або Програмні РРО (пРРО). Проте, оптимальний вибір залежить від Вашого типу бізнесу.

Спосіб 1. Класичний Касовий апарат

Компактний самодостатній пристрій підійде для невеликого магазину, кіоску, виїзної торгівлі, де немає постійних черг. Класичні касові апарати типу Datecs MP-01 можуть реєструвати продажі, друкувати фіскальні чеки та відправляти дані до ДПС.  Вартість - від 7999 грн.

Спосіб 2. Розумна каса «Все-в-одному»

Розумні каси «все-в-1» на базі Android – новий сучасний тип касових апаратів. Крім РРО чи Програмного РРО, вони дають можливість прийому карткових оплат через NFC-термінал, платіжні сервіси типу Portmone тощо. Також «розумні каси» мають Касову програму для обліку продажів, сканер штрих-коду, принтер чеків, мобільний інтернет, традиційні додатки Android тощо.

Таким чином, одного пристрою достатньо, щоб автоматизувати невеликий магазин, кафе, кіоск, салон краси, стоматологію, службу доставки тощо та виконати вимоги законодавства відразу і щодо використання РРО / пРРО, і щодо прийому безготівкових розрахунків картками.

iNNOVATE! 4Pay – приклад сучасної каси з Програмним РРО. Вона замінює відразу кілька пристроїв: касовий апарат, мобільний телефон, професійний сканер штрих-кодів, GPS-навігатор, принтер чеків та платіжний NFC термінал від Приватбанк у вигляді додатку. Він забезпечує прийом платежів безконтактними картками, телефоном з Google Pay, Apple Pay тощо. При необхідності прийняти платіж картками старого зразку це можна зробити за QR-кодом. При цьому за оренду платіжного терміналу платити не треба. Це економить 7- 10 тис. грн на рік.

Роздрібна вартість  iNNOVATE! 4Pay  – 16500 грн.

iNNOVATE! 4POS – розумний касовий апарат з класичним РРО. На пристрої встановлено власний фіскальний модуль, і це робить касу менш залежною від зв’язку з сервером ДПС чи Центром сертифікації е-ключів тощо. Така каса видаватиме чеки навіть за відсутності Інтернет чи електрики. Звіти в ДПС дозволено відправляти 1 раз на 3 дні (72 години). Заряджати такий РРО можна через електромережу або звичайний Powerbank. Має власну касову програму, може сканувати 1D / 2D коди, а також приймати оплати картками через QR код і платіжний сервіс PORTMONE.

Акційна вартість «розумної каси» iNNOVATE! 4POS до кінця 2023 року - 9990 грн.

Спосіб 3. Фіскальний реєстратор

Якщо ви ведете облік продажів на робочому місці касира та вже використовуєте касову програму та комп’ютер / ноутбук, то можна просто підключити на робочому місці касира фіскальний принтер (РРО) – він друкуватиме фіскальні чеки та відправлятиме звіти в ДПС.

Приклад: фіскальний принтер Datecs FP-101 Smart, ціна 13 300 грн

Спосіб 4. Програмний РРО у Веб (хмарі)

Програмний РРО, що можна просто відкрити в браузері - це найпростіший та найдешевший спосіб вирішити питання РРО для:

  • ФОП, що вже використовують на робочому місці ноутбук чи планшет: в магазині продуктів, напоїв (в т.ч. підакцизних), одягу, взуття, косметики; в салоні краси, хімчистці, стоматології тощо.
  • ФОП, які працюють в on-line продажах: наприклад, торгівля через Інстаграм, Facebook.

Програмний РРО iNNOVATE! 4Web дозволяє легко та просто виконати всі законодавчі вимоги без придбання додаткового обладнання, інтеграцій або залучення програмістів – всього за 5 грн / день.

Ви просто відкриваєте браузер, зі своїм ЕЦП реєструєте пРРО прямо з сайту iNNOVATE! 4Web (відвідувати сайт ДПС не потрібно), і додаєте товари простою вставкою з Excel.

Для бухгалтерів, що обслуговують ФОП, в iNNOVATE 4Web є окремий e-Cabi.Net, де можна звірити обсяги продажів, які відправлено до ДПС. При цьому ФОП не треба передавати бухгалтеру свій ЕЦП.

Вартість iNNOVATE! 4Web – 5 грн / день (144 грн / міс.), перший місяць користування пРРО безкоштовно.

Спосіб 5. Програмний РРО, інтегрований з касовим ПЗ

Якщо в формі ФОП працює ціла мережа магазинів, то вигідним рішенням є інтеграція Програмного РРО прямо в Касову програму. Це дозволяє Касирам працювати так, як вони звикли, і одночасно виконувати законодавчі вимоги, не витрачаючи значних коштів та часу. Фіскалізація буде відбуватися фоново, майже непомітно для касира.

Прикладом такого  пРРО для мереж є «Фіскальний сервер iNNOVATE!». Він також має власний е-Cabi.Net для адміністрування мережі пРРО та автоматизації взаємодії з ДПС. 
Приміром, «Фіскальний сервер» дозволяє:

  • Виконувати всі фіскальні функції щодо чеків та звітності в ДПС
  • оперативно та масово реєструвати пРРО, торгові точки та касирів без відвідування сайту ДПС
  • контролювати обіги за звітами, поданими у ДПС
  • дистанційно адмініструвати Програмні РРО
  • зберігати копії документів, відправлених в ДПС тощо.

Все ще дозволяє оптимізувати час IT-спеціалістів та бухгалтерів. Використання такого пРРО обходиться від 0,01 грн / чек.

Фіскалізація вендингу

Ще один тип бізнесу, який часто працює як ФОП – мережі автоматів самообслуговування: водоматів, кавових та снекових автоматів, мийок самообслуговування, паркоматів, кіосків самообслуговування тощо. Вони теж мають зобов’язання використовувати РРО / пРРО та видавати фіскальні чеки.

Є кілька шляхів вирішити питання фіскалізації, залежно від характеристик самих автоматів:

  • Якщо в них вже реалізований міні-комп’ютер та вихід в Інтернет, фіскалізацію легко організувати на рівні серверів - наприклад, підключивши «фіскальний сервер iNNOVATE!».
  • Якщо ж характеристики автомату самообслуговування є мінімальними, то може знадобитися підключення додаткових потужностей для забезпечення роботи Програмного РРО «на борту» або «в хмарі».

Докладніше про фіскалізацію вендингу>>

РРО чи Програмний РРО: порівняння

Що обрати, РРО чи пРРО? – популярне питання. Проте, універсальної відповіді немає: кожна з технологій має свої переваги та недоліки. Порівняльна таблиця, підготована експертами SystemGroup, допоможе Вам розібратися.

Реєстратори розрахункових операцій (РРО, касові апарати)

ХарактеристикиПеревагиНедоліки
·  Є обладнанням з фіскальним модулем з пам’яттю «на борту»

·  Проходить попередню перевірку ДПС
·  Мало залежить від on-line

·  Більш стабільна робота

·  Довіра з боку ДПС

·  Гарантії та відповідальність з боку виробника РРО та ЦСО

·  Можливість друку фіскального чеку прямо на РРО
·  оплата відразу 100% вартості на старті (1 раз на 7 років)

·  обов'язкове за Законом сервісне обслуговування (договір з ЦСО)

Програмні РРО

ОсобливостіПеревагиНедоліки
·  Є програмою, що встановлюється на обладнання (телефон, термінал, POS-систему, ноутбук)

·  Не проходить перевірок в ДПС, достатньо мати реалізований API ДПС
·  Можна використовувати наявне обладнання (ноутбук, телефон тощо)

·  Оплата помісячно (SaaS)
·  Робота сильно залежить від on-line

·  Потрібує використання ЕЦП

·  Більш часті збої через залежність від зв’язку з серверами ДПС, АЦСК (для роботи ЕЦП)

·  Вся відповідальність за передачу даних, збої та помилки в них лежить на самому власнику пРРО

Отже,

РРО (касові апарати, фіскальні реєстратори) – більш стабільні та незалежні від Інтернет та зв’язку з ДПС, АЦСК та іншими on-line сервісами. Потребує початкових інвестицій в покупку, проте РРО є незамінними там, де є проблеми зі зв’язком, а також при високих вимогах до стабільної роботи фіскальної функції – в інтенсивній торгівлі.

Програмний РРО – орієнтований на on-line: залежний від Інтернет, зв’язку з АЦСК (для роботи ЕЦП), роботи сервера ДПС. У легкому «хмарному» варіанті пРРО дозволяє мінімізувати витрати на першому етапі, швидко та просто реалізувати виконання законодавчих вимог для малого бізнесу та ФОП, де не потрібна глибока інтеграція з IT-системами.

Більше «серйозні» інтегровані  пРРО можуть також використовуватися як альтернативна технологія в великих мережах – проте повний перехід на пРРО для масштабного бізнесу має певні ризики. Програмні РРО є незамінними в самообслуговуванні та електронній комерції.

Більше інформаційних матеріалів про нюанси виборі та використанні РРО та пРРО також читайте на сторінці  Pro PPO в Instagram. (https://www.instagram.com/rro_prro.pro)

Про автора. SystemGroup – лідер автоматизації торгівлі в Україні, що більше 25 років оснащує українські роздрібні бізнеси – від великих мереж до сільських ФОП. Маємо власну розробку РРО (ТМ Datecs), та Програмних РРО (iNNOVATE!) – а, отже, ми не заангажовані у виборі технологій. Підберемо саме те рішення, що оптимально для Вашого бізнесу.

Консультаційна лінія для ФОП щодо вибору РРО / пРРО

Тел. (044) 494 40 75, 380 (95) 270 02 77
sw@systemgroup.com.ua

ЗАЯВКА НА КОНСУЛЬТАЦІЮ

Поделиться:

Количество просмотров: 1876

Новий номер!

  • З якого місяця індексувати зарплату найманих працівників?
  • Чи достатньо відтворити на дисплеї РРО/ПРРО QR-код чека?
  • Що є доходом в інвалюті

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне