Розсилка новин

11.12.2023

ДПС встановлює факти реалізації товарів інтернет/офлайн–магазинами без застосування РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Державна податкова служба України нагадує, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265).

Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

На даний момент online-торгівля активно розвивається і при бажанні в мережі Інтернет можна придбати майже будь-який товар або замовити будь-яку послугу. Однаково ефективно продаються як будматеріали оптом, так і одяг, взуття та інша продукція в роздріб, зникає географічна прив’язаність до точки реалізації продукції.

Враховуючи, що інтернет–торгівля представляє собою сучасну онлайн торгівельну мережу та є суттєвим доповненням традиційної торгівлі, ДПС з метою контролю за порядком здійснення розрахунків при продажі товарів через мережу Інтернет на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет–майданчиках, платформах.

Так, протягом листопада 2023 року ДПС встановлено факти реалізації товарів інтернет/офлайн–магазинами без застосування РРО/ПРРО, численні випадки провадження господарської діяльності без державної реєстрації, без дозвільних документів та використання найманої праці без офіційного працевлаштування, як приклад: На Київщині встановлені непоодинокі факти реалізації товарів для тварин через інтернет-сайт та мережеві брендові магазини без застосування РРО/ПРРО, а також належного ведення товарних запасів:

В інтернет–магазині з продажу автомобільних шин на Волині встановлено факти реалізації товарів без застосування РРО/ПРРО, видачі відповідних розрахункових документів та використання найманої праці без офіційного працевлаштування:

На Полтавщині встановлено факти реалізації живих квітів та квіткових композицій із використанням соціальної мережі «Instagram» без застосування РРО/ПРРО та використання найманої праці без офіційного працевлаштування:

У м. Житомир при замовлені автомобільних комплектуючих через інтернет-магазин встановлені порушення вимог порядку проведення розрахунків: https://zt.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/724610.html,

Припинено продаж алкогольних напоїв без придбання відповідної ліцензії та належного ведення обліку товарних запасів, а також використання праці найманих працівників без оформлення трудових відносин на Київщині:

На Харківщині встановлені порушення вимог законодавства закладами громадського харчування у сфері торгівлі підакцизними товарами та використання найманої праці без офіційного працевлаштування:

Порушення діючого законодавства, що регламентує ведення касових операцій, та порушення трудового законодавства встановлені на Житомирщині під час перевірок магазинів з продажу м’яса та м’ясних виробів:

На Волині припинено діяльність нелегального пункту обміну валют, який здійснював свою діяльність без будь-яких дозвільних документів:

ДПС акцентує увагу, що виконання вимог законодавства, безпосередньо чи опосередковано пов’язаного із поповненням державної скарбниці, є почесним та безкомпромісним обов’язком кожного платника податків нашої держави!

ДПС сподівається на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання обов’язків платниками податків України. Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• З якого місяця індексувати зарплату найманих працівників?
  • Чи достатньо відтворити на дисплеї РРО/ПРРО QR-код чека?
  • Що є доходом в інвалюті

Ми на Facebook