Розсилка новин

19.11.2020

ТОП-5 актуальних питань про графік відпусток

графік відпустокЯкщо ви - керівник підприємства, то, напевно, повинні знати, що складання графіка надання щорічних відпусток - ваш прямий обов’язок. Зробити це рекомендується до кінця грудня, щоб затвердити не пізніше 5 січня, як того вимагає п. 20 Типових правил. Як правильно та швидко скласти графік відпусток на 2021 році? На СМАРТФІН.UA ви знайдете актуальний матеріал. А в поточній статті розглянемо 5 найпопулярніших питань на цю тему.

Чи всім підприємствам потрібен графік відпусток? Для чого він потрібен?

Графік відпусток - це локально-нормативний акт, наявність якого обов'язкова для всіх організацій. Навіть на таких, де працює 3 особи. В документ вносятся плани та очікування найманих працівників на майбутній відпочинок. Графік дозволяє визначити черговість надання оплачуваних відпусток та гарантувати реалізацію права працівників на щорічний відпочинок. Для роботодавця також є ряд переваг при складанні документу: його наявність дозволяє систематизувати роботу підприємства, вчасно знайти заміну працівнику, оформити необхідні накази та підготуватись до виплати відпускних, які, за законом (ст.21 Закону про відпустки), видаються не менше ніж за три дні до початку відпустки.

Яка інформація обов'язково повинна включатись до графіка?

Форма відпускного графіка - довільна. Роботодавець має право розробити зручну для заповнення форму самостійно. Але рекомендуємо вказувати в документі ПІБ працівника, назву структурного підрозділу, до якого він належить, назву посади, вид відпочинку, рік, за який надається щорічна відпустка, її початок і закінчення. В графіку можна не вказувати точну дату виходу працівника у відпустку, а встановити очікуваний місяць. Конкретний період в рамках, встановлених графіком, роботодавець і працівник можуть узгодити пізніші. Хоча при бажанні можуть проставлятись і точні «відпускні» дати. Далі в документі рекомендується передбачити графу для підпису працівника про ознайомлення (адже обов'язок роботодавця - не тільки скласти графік, а ще й ознайомити з ним працівників), а також графи про підстави перенесу відпочинку та нові очікувані дати.

Які види відпочинку включати в документ?

У відпускний графік включаються ті види оплачуваних відпусток, які можна передбачити наперед: основні, додаткові та соціальні щорічні відпустки, відпустки за минулі роки. Навчальні, творчі та відпустки для участі у спортивних змаганнях складно передбачити, тому їх у графік, як правило, не включають.

Чи є нюанси при опитуванні працівників щодо їх планів про відпочинок?

Так, важливо пам'ятати, що деякі категорії працівників мають першочергове право обрати час для щорічного відпочинку. Це, в першу чергу, особи, які не досягли 18 років, особи з інвалідністю, одинокі батьки, що виховують дітей самостійно, ветерани праці, дружини чи чоловіки військовослужбовців, почесні донори України та інші категорії (повний перелік - в ч.13 ст. 10 Закону про відпустки).

Чи вносити в графік працівників-новачків

Якщо новоприйнятий працівник не планує відпустку в тому році, в якому він був оформлений на роботу, а роботодавець не заперечує таке рішення, працівника-новичка можна не вносити у документ. Якщо працівник забажає реалізувати своє право на щорічний відпочинок, тоді процес треба узгодити в загальному порядку.

По матеріалам СМАРТФІН.UA

Архів новин