Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




02.10.2018

Як самостійно скласти позовну заяву

Газета «Приватний підприємець» № 18, 2018 р.

Кожен повинен займатися своєю справою, тільки тоді результат буде кращим. Сантехніку має лагодити сантехнік, лікувати – лікар, а розв'язувати юридичні питання – юрист. Трапляється й так, що розв'язання проблеми не делегуєш професіоналу. Юридична сфера життя – не виняток. Але тоді недосвідченій у правових тонкощах людині буде потрібно багато часу, щоб з'ясувати ситуацію. Тому хочу допомогти тим, хто взявся самостійно скласти позов до суду.

Відразу наголошу, що самостійно братися за написання подання позовної заяви до суду доцільно тільки тоді, коли впевнені, що ваша справа проста* і типова (хоча далеко не кожен пересічний громадянин може об'єктивно оцінити її складність).

В іншому випадку можна навіть ускладнити юридичну проблему, надалі витративши на її розв'язання більше грошей і нервів, але вже із залученням адвоката.

До якого суду звертатися

Усі ми у своєму житті неодноразово писали різні заяви. Наприклад, заява про прийняття на роботу або про звільнення.

Позовна заява – це та сама заява, тільки яка містить позов, тобто вимогу до суду захистити ваші права. Крім того, на відміну від звичайної заяви, позовна має встановлену законом структуру обов'язкових реквізитів.

Перш ніж готувати позовну заяву, слід визначитися, до якого суду з нею звертатися, тобто визначити юрисдикцію (коло справ, які той чи інший суд має право розглядати та вирішувати). За загальним правилом позовні заяви:

– у цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових справах подаються до загального місцевого суду (як правило, за зареєстрованим місцем проживання/місцезнаходженням відповідача);

– в адміністративних справах – до місцевого адміністративного суду (як правило, за місцем проживання/місцезнаходженням фізичної/юридичної особи позивача/відповідача);

–у господарських справах – до місцевого господарського суду (за місцезнаходженням/місцем проживання відповідача).

Як має виглядати позовна заява

Вимоги до позовної заяви, залежновід юрисдикції суду, установлені відповідними процесуальними кодексами (зокрема, Цивільним або Господарським процесуальним кодексом України, Кодексом адміністративного судочинства України). Є загальні вимоги до позовної заяви з деякими особливостями в тій чи іншій формі судочинства.

Отже, за загальними правилами діловодства позовна заява складається таким чином:

1) угорі праворуч зазначається найменування суду, до якого подається заява;

2) нижче відображається ідентифікаційна інформація про сторони спору та інших учасників справи: повне найменування/П.І.Б., їхнє місцезнаходження або місце проживання; поштові індекси;ідентифікаційний код юрособи/реєстраційний номер облікової картки платника податків для фізичних осіб за його наявності або номер та серія паспорта для фізичних осіб – громадян України;контактні номери;адреса електронної пошти (якщо якісь дані невідомі, це слід зазначити);

3) зазначаєтьсяціна позову, якщо він підлягає грошовій оцінці, або те, що позов немайнового характеру;

4) по центру –назва документа("Позовна заява") і коротко – про що позов (наприклад: про стягнення аліментів, про визнання права власності тощо);

5) у довільній формі викладаються обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, та докази, що підтверджують такі обставини (викладати обставини та докази бажано послідовно, максимально зрозуміло для суду, виділяючи найголовніше, на що позивач хоче звернути увагу, жирним шрифтом. При цьому утримайтеся від викладу інформації, яка не матиме для суду ніякого значення під час вирішення спору). Тут бажано навести пункти (частини) статей закону, якими ви керуєтеся, коли обґрунтовуєте свої вимоги; також корисно послатися на судову практику, що підтверджує правильність обраної вами правової позиції;

6) відображається інша інформація, яка згідно із законом обов'язкова для подання позовної заяви;

7) після слова "прошу" чітко викладається зміст позовних вимог,наводиться перелік документів та інших доказів, що додаються до позовної заяви;

8) завершальний реквізит позовної заяви – підпис та П.І.Б.особи, яка його підписує.

Що також треба врахувати

Документи, що додаються до позовної заяви, мають повністю відповідати вимогам процесуального кодексу як щодо переліку документів, так і щодо виду, у якому вони подаються. Це: кількість копій позовної заяви та всіх доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб;документи (чек або квитанція), що підтверджують сплату судового збору або документи, що підтверджують підстави для звільнення від його сплати; усі наявні в позивача докази, що підтверджують ті обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги тощо.

Якщо обов'язкові вимоги, які пред'являються законом до подання позовної заяви, не будуть дотримані, суддя протягом п'яти днів із дня її надходження до суду виносить ухвалу про залишення позову без руху. У визначенні викладаються недоліки позовної заяви (якщо помилка пов'язана зі сплатою судового збору – зазначається точна сума, яку треба сплатити або доплатити), спосіб і термін їхнього усунення.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду в установлений термін виправить такі недоліки, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду, якщо ні – заява буде вважатися неподаною повернута позивачеві.

Слід зауважити, що в адміністративному процесі позовну заяву може бути складено шляхом заповнення бланка позову, наданого судом. На прохання позивача службовець апарату адмінсуду може надати допомогу в оформленні позовної заяви. В інших же формах судочинства в разі небажання звертатися до адвоката за юридичною допомогою доведеться розраховувати лише на свої сили.

Ігор ТЕТЕРЯ, адвокат, http://buroteteri.com.ua/

Ігор ТЕТЕРЯ, адвокат

* Під простим слід розуміти малозначний спір, у якому до 2019 року в місцевих судах дозволено самопредставництво (тобто представляти свої інтереси в суді, бути стороною спору може фізособа – без участі адвоката). Під незначними справами за загальним правилом розуміються справи, у яких ціна позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня року, у якому вчиняється відповідна процесуальна дія. (Прим.редакції)

Поделиться:

Количество просмотров: 17121

Новий номер!

  • Помилковий платіж: як ФОП не порушити умов перебування на ЄП?
  • Договір позички авто між ФОП і найманим працівником: нотаріальне посвідчення, податкові наслідки
  • Що є перевищенням ліміту доходу для ФОП-єдинника

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне