Розсилка новин

09.07.2019

Помилково надійшли гроші. Чи потрібно відображати в Книзі?

Газета «Приватний підприємець» № 12, 2019 р.

Єдинник третьої групи помилково перерахував з особистої картки на картку “ключ до рахунку” власні кошти. Чи потрібно цю суму відображати в Книзі ОД (ОДВ) та включати до доходу?

Усе залежить від того, як швидко підприємець виявить помилку. Якщо відразу виявить, то помилково перераховані кошти треба повернути на особисту картку та в призначенні платежу вказати “повернення коштів, що помилково надійшли”. У цьому разі в Книзі ОД (ОДВ) надходження та повернення коштів відображати не потрібно. Про це йдеться в консультації, наведеній у Базі знань (категорія 107.04). У ній зазначено: якщо зарахування та повернення коштів, які помилково надійшли на розрахунковий рахунок підприємця або картку “ключ до рахунку”, відбулися в одному звітному періоді, вони не включаються до доходу. Головна умова – наявність документа, що підтверджує помилку (письмового пояснення банку або листа-заяви суб’єкта господарювання, який перерахував гроші). Отож підприємець повинен написати пояснювальну записку довільної форми, у якій пояснити перерахування коштів з особистої картки на картку “ключ до рахунку”.

Отже, якщо ФОП відразу виявить помилку, можна перераховану суму не записувати в Книгу ОД (ОДВ) за умови, що гроші повернено в тому самому звітному періоді, у якому вони були зараховані, і є документ, що підтверджує помилковий платіж. Також ця сума не включається до доходу.

Якщо зарахування грошей відбулося в одному звітному періоді, а повернення в іншому, то підприємець у Книзі ОД (ОДВ) відображає це так: у місяці отримання грошей – у графах 2, 4 та 6 (або 7 відповідно); у місяці повернення – у графі 3. Потім коригує дохід у відповідних графах. До того ж обов’язкова наявність документа, який підтверджує, що гроші надійшли помилково й підлягають поверненню.

Якщо ФОП не поверне грошей на свою особисту картку, то в день зарахування на картку “ключ до рахунку” їх потрібно відобразити в Книзі ОД (ОДВ) і включити до доходу.

Зважайте на те, що ця сума впливатиме на розмір річного доходу й на право застосовувати спрощену систему або працювати без РРО. Тож своєчасно заповнюйте Книгу ОД (ОДВ) й уважно розносьте виписки банку. Це дозволить вчасно виявити й усунути помилку.

Наталія Щербак,
заст. головного редактора