Розсилка новин

21.10.2019

Закони про РРО підписано. Підприємців не почули

Газета «Приватний підприємець» № 20, 2019 р.

15 жовтня підприємці з усієї України збиралися біля Офісу Президента (ОП) на всеукраїнську акцію “ЗА ВЕТО законопроєктів 1053-1, 1073!”. Протестували проти ухвалення цих законопроєктів, які передбачають глобальне застосування фіскальних РРО ФОП-єдинниками. Це призведе до запровадження повного обліку товарів, додаткових витрат, збільшення контролю з боку податкової та посилення корупційних ризиків. Учасники протесту чекали на зустріч із Президентом, яку він пообіцяв на прес-марафоні.

До функцій переговорної групи входило: передати вимогу про накладення вето на законопроєкти й створення координаційної ради для доопрацювання законопроєктів для проведення консультацій з усіма зацікавленими сторонами.

Зустріч із підприємцями відбулася, але не Президента, а Юлії Ковалів – заступник голови ОП. Вимоги протестувальників до Президента були озвучені чітко, і саме тоді представники ОП постійно намагалися нав’язати дискусію й спробу провести консультації.

Підсумок: підприємці чіткої відповіді на свої запитання не отримали.

Про результати зустрічі з переговорною групою в ОП розповів голова ВГО “Союз захисту підприємництва” Сергій Доротич. Він звернув увагу на те, що:

• підприємці не консультувалися з ОП, вони йшли на обіцяну зустріч із Президентом Володимиром Зеленським, а відбулася зустріч із Юлією Ковалів;
  • представники ОП обізнані про негативні аспекти законопроєктів 1053-1 і 1073, але, на жаль, вони не вважають аргументами офіційний розрахунок ДРС щодо прогнозних витрат у розмірі 22 млрд грн від запровадження законопроєктів 1053-1, 1073. Комітет ВРУ також не зважає на докази, подані у формі таблиць та офіційних листів, спрямованих до ОП України;
  • незважаючи на заяву пані Ковалів, ми стверджуємо (і є докази), що такі законопроєкти спрямовані проти підприємців, а не проти схем великого бізнесу, який мінімізує свої витрати, використовуючи спрощенку;
  • заст. голови ОП надає неправдиву інформацію про те, що підприємців лякає факт обо­в’яз­ко­вої купівлі РРО. Принципові звітність і первинна документація, а не вартість РРО;
  • з боку пані Ковалів та ОП є маніпулятивні дії, бо обіцяна зустріч із Президентом не відбулася, тож чимало вагомих аргументів ФОП так і не почуто;
  • переговорна група не просила у глави держави впроваджувати мораторій на перевірки ФОП на два роки для всіх категорій, крім “ризикових”, на зразок ювелірного бізнесу;
  • підприємці також не виступали за те, щоб протягом першого року дії закону відповідальність за неправильне ведення звітів була пом’якшена. Вимагалися зустріч із Президентом і накладення вето на законопроєкти 1053-1 і 1073;
  • вважаємо за доцільне створення Координаційної ради малих підприємців для опрацювання пропозицій щодо поліпшення умов для бізнесу. Однак досить важливо, у якому форматі буде створено цю раду, хоча про це на зустрічі в ОП сказано не було;
  • для ФОП на спрощеній системі оподаткування фактично змінюються умови ведення бізнесу, оскільки запроваджуються додаткова звітність, облік, програмування ПРРО (РРО) тощо.

17 жовтня глава держави підписав Закони України № 128-IX “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” та № 129-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг”, які парламент ухвалив 20 вересня 2019 року.

У наступних числах газети ми докладно розглянемо положення цих документів.

Редакція газети "Приватний підприємець"

Количество просмотров: 19112

• Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року