Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




05.12.2019

Борг із ЄСВ: чи можуть позбавити статусу єдинника

Газета «Приватний підприємець» № 22, 2019 р.

Чи можуть ФОП позбавити статусу платника єдиного податку через борг із ЄСВ?

Відразу скажемо, борг зі сплати ЄСВ не буде підставою для виключення ФОП-єдинника з реєстру платників єдиного податку, оскільки такий борг не є податковим.

За загальним правилом п. 299.10 ст. 299 ПКУ однією з підстав для анулювання реєстрації платником єдиного податку є наявність у ФОП-єдинника податкового боргу на кожне 1-е число місяця протягом двох послідовних кварталів (пп. 8 пп. 298.2.3 ст. 298 ПКУ). У цьому разі він зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування в останній день другого з цих двох послідовних кварталів. Якщо ж ФОП не сплатить боргу або не перейде на загальну систему самостійно, податковий орган має право виключити його з реєстру платників єдиного податку в примусовому порядкові.

Під податковим боргом розуміється сума узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у визначений ПКУ строк, а також сума непогашеної пені, нарахованої на суму такого грошового зобов’язання (пп. 14.1.175 ст. 14 ПКУ).

Умови та порядок нарахування й сплати ЄСВ урегульовано окремим законом – Законом України від 08.07.2010 р. № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон № 2464), який не належить до податкового законодавства.

ЄСВ – консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’яз­ковому порядкові та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за чинними видами загально­обо­в’язкового державного соціального страхування.

Отже, наявність боргу з ЄСВ не є загрозою для статусу єдинника, бо не є податковим боргом.

І навіть якщо загрози бути виключеним із реєстру платників єдиного податку у ФОП в такому разі немає, це зовсім не означає, що йому тепер годі й турбуватися. Адже суми недоїмки зі страхових внесків доведеться погашати. Інакше це загрожує їх стягненням з нарахуванням пені та застосуванням штрафів відповідно до вимог ст. 25 Закону № 2464.

Анна АЙВАЗОВА, редактор

Календар для єдинників третьої групи – 2019

Календар для єдинників першої та другої групи – 2019

Поделиться:

Количество просмотров: 12749

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне