Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




02.03.2020

Розрахунок післяплатою: що включаємо до доходу?

Газета «Приватний підприємець» № 3, 2020 р.

Підприємець-єдинник реалізує товари, надсилаючи їх “Новою поштою” з післяплатою. Оплату за товар він отримує через ТОВ “Пост Фінанс” (система FORPOST). Гроші перераховуються на розрахунковий рахунок ФОП одним платежем: сума надходжень від усіх покупців за певний період за мінусом своєї комісії. Що є доходом ФОП у цьому разі?

(м. Днiпро)

Передусім з’ясуємо, який статус має ТОВ “Пост Финанс”. Платіжну систему FORPOST спеціально створено для здійснення переказів у межах України клієнтам групи компаній “Нова Пошта”. Здійснюються такі перекази через ТОВ “Пост Фінанс”. Це підприємство є фінансовою установою згідно зі Свідоцтвом про реєстрацію від 04.12.2015 р. № 27. Воно надає фінансові послуги з переказу коштів на підставі Ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків від 17.10.2014 р. № 11/1, виданої НБУ. Це одинадцята внутрішньодержавна платіжна система на ринкові України, що створена небанківською установою.

Згідно з правилами FORPOST учасниками платіжної системи можуть бути банки України та небанківські фінансові установи, які мають ліцензію на переказ коштів без відкриття рахунків.

FORPOST переказує кошти від фізичних осіб, отримані готівкою або з використанням електронних платіжних засобів на користь фізичних осіб, юридичних осіб і підприємців. Відомості про платіжну систему внесено до Реєстру платіжних систем.

Отже, платіжна система FORPOST (ТОВ “Пост Фінанс”) є небанківською фінансовою установою, що надає послуги з переказу коштів.

Схема роботи ФОП із “Новою Поштою” така. Підприємець за заявкою покупця надсилає через “Нову Пошту” товар, покупець отримує його на складі відділення, яке зазначено в заявці покупця, та оплачує під час отримання. Така форма оплати називається післяплатою. Оплата покупцем отриманого товару проводиться готівкою у відділенні “Нової Пошти” або платіжною карткою через платіжний термінал, але платіж приймає ТОВ “Пост Фінанс”. Він же видає покупцеві фіскальний касовий чек.

У строки, визначені договором (раз на тиждень, 10 днів, один раз на місяць), ТОВ “Пост Фінанс” складає акт виконаних робіт, у якому зазначає суму отриманих від фізосіб коштів та розмір своєї комісії. На розрахунковий рахунок ФОП перераховується сума за мінусом комісії.

У цьому разі ТОВ “Пост Фінанс” надає послуги із зарахування коштів (готівкових та безготівкових із використанням електронних платіжних карт), які надходять від покупця в момент отримання товару післяплатою, на розрахунковий рахунок ФОП.

Для підприємця така операція є безготівковим розрахунком, а тому не вимагає застосування РРО. До того ж варто зважати на таке. Згідно з п. 292.6 ст. 292 ПКУ датою виникнення доходу є дата надходження коштів до каси або на розрахунковий рахунок.

Отже, датою виникнення доходу буде дата надходження коштів від ТОВ “Пост Фінанс” на розрахунковий рахунок. Проте надійде сума, зменшена на комісію ТОВ “Пост Фінанс”, незважаючи на те що покупці сплатили більшу суму.

У Книзі обліку доходів підприємець повинен записати всю суму, отриману від покупців, зазначену в акті без зменшення на комісію, незважаючи на те що фактично отримано меншу суму.

У такому разі ФОП має діяти так само, як під час використання платіжного терміналу.

Наталія Щербак,
заступник головного редактора

Поделиться:

Comments   

# Котяра 2020-03-03 13:39
"У Книзі обліку доходів підприємець повинен записати всю суму, отриману від покупців, зазначену в акті без зменшення на комісію, незважаючи на те що фактично отримано меншу суму."
Подскажите. пожалуйста, на основании чего сделан этот вывод? Если можно со ссылкой на НПА.
В голове не укладывается, как можно считать своим доходом чужую комиссию, т.е. доход банка, посредника и т.д.
Reply | Reply with quote | Quote
Количество просмотров: 35655

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне