Розсилка новин

15.01.2021

Змiна системи оподаткування – 2021

Газета «Приватний підприємець» № 22, 2020 р.

Досить часто буває, коли підприємці вирішують із нового року змінити систему оподаткування або групу єдиного податку. Законодавство це дозволяє в разі дотримання певних умов. Однією з таких є своєчасне подання відповідної заяви до податкової служби. Про терміни її подання – у цій статті.

Із загальної системи на єдиний податок

Якщо підприємець планує перейти із загальної системи оподаткування на єдиний податок, заяву до органу ДПС потрібно подати не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу (пп. 298.1.4 ст. 298 ПКУ). Разом із заявою подається Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Аби перейти на спрощену систему оподаткування, загальносистемник повинен:

– відповідати вимогам, визначеним п. 291.4 ст. 291 ПКУ для обраної групи єдиного податку, зокрема щодо обсягу доходу, кількості найманих працівників, дозволених видів діяльності;

– не мати податкового боргу на день подання заяви (пп. 291.5.8 ст. 291 ПКУ). Не вважається податковим боргом безнадійний податковий борг, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Якщо на дату подання заяви в підприємця є навіть копійчана пеня, це слугуватиме підставою для відмови в реєстрації платником єдиного податку. Тож рекомендуємо звернутися до податкової й провести звірку щодо сплати податків.

Нагадаємо, що для єдинників 2-ї групи граничний обсяг доходу протягом року не повинен перевищувати 5 млн грн, а кількість найманих працівників – не більше ніж 10 осіб. Для єдинників 3-ї групи граничний обсяг доходу – 7 млн грн, без обмежень за кількістю працівників. Тобто, якщо 2020 року загальносистемник отримав дохід понад 5 млн грн, він не зможе стати єдинником 2-ї групи з наступного року, але може стати єдинником 3-ї групи в разі дотримання інших умов.

З єдиного податку на загальну систему

Якщо підприємець-єдинник порушив умови застосування спрощеної системи оподаткування, він зобов’язаний відмовитися від неї й перейти на загальну систему у визначені терміни. У разі невиконання цієї вимоги такого підприємця можуть виключити з реєстру платників єдиного податку примусово. Анулювати реєстрацію платника єдиного податку можуть за рішенням податкового органу з 1-го числа місяця, що настає за кварталом, у якому допущено порушення (п. 299.11 ст. 299 ПКУ). Повернутися на єдиний податок підприємець зможе після закінчення чотирьох послідовних кварталів із моменту ухвалення рішення органом контролю про анулювання реєстрації єдинника.

У разі перевищення в IV кварталі 2020 року дозволеного для обраної групи єдиного податку обсягу доходу заяву про перехід до вищої групи єдиного податку або на загальну систему оподаткування потрібно подати не пізніше ніж 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому допущено перевищення.

Якщо підприємець у IV кварталі 2020 року перевищив обсяг доходу, дозволений для обраної групи єдиного податку, заяву про перехід потрібно подати не пізніше ніж 20 січня 2021 року (середа).

Крім того, у разі перевищення дозволеного обсягу доходу, до суми такого перевищення єдинники 1 та 2-ї групи зобов’язані застосувати ставку єдиного податку в розмірі 15%. До того ж на випадок перевищення єдинником 1 або 2-ї групи граничного обсягу доходу, визначеного в п. 291.4 ст. 291 ПКУ, підприємець повинен змінити групу єдиного податку або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування. Єдинники 3-ї групи в цьому разі зобов’язані перейти на загальну систему оподаткування. Зробити це потрібно з 1-го числа місяця, що настає за кварталом, у якому відбулося таке перевищення.

Сплатити єдиний податок за ставкою 15% із доходу й перейти на загальну систему оподаткування доведеться з 1-го числа місяця, що настає за звітним періодом (єдинники 1 та 2-ї групи з початку року, 3-ї групи – з початку кварталу), у якому:

– допущено негрошову форму розрахунків;

– отримано дохід від заборонених на єдиному податкові видів діяльності;

– отримано дохід за кодом КВЕД, який не зареєстрований у реєстрі платників єдиного податку. Якщо ФОП самостійно цього не зробить, реєстрацію його як платника єдиного податку під час перевірки анулюють податківці. До того ж реєстрація анулюється заднім числом – з наступного кварталу після отримання доходу від такої діяльності, з донарахуванням усіх податків, які за цей період ФОП сплатив би на загальній системі (пп. 7 пп. 298.2.3 ст. 298 ПКУ).

Зауважимо, що неправильне відображення коду КВЕД та назви виду діяльності може прирівнюватися до отримання доходу від не зазначеного виду діяльності в Реєстрі платника єдиного податку.  За це підприємець може втратити право застосовувати спрощену систему. А ще єдинники 1 та 2-ї групи повинні будуть із такого доходу сплатити єдиний податок за ставкою 15%.

До доходів єдинника 3-ї групи, отриманих від незареєстрованих, але не заборонених для роботи на спрощеній системі оподаткування видів діяльності, підвищена ставка єдиного податку не застосовується.

Якщо єдинник 2-ї групи перевищив дозволену кількість найманих працівників, тобто уклав трудові договори з понад 10 особами, – це порушення. А отже, він зобов’язаний перейти на загальну систему з 1-го числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке перевищення, тобто з початку року.

В інших випадках відмови від спрощеної системи оподаткування (обов’язкової або добровільної) заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового кварталу (пп. 298.2.1 ст. 298 ПКУ).

Перехід із групи до групи ЄП

У разі добровільного переходу до іншої групи єдиного податку підприємець повинен подати заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу, з якого планується такий перехід (пп. 298.1.5 ст. 298 ПКУ).

Протягом 2021 року підприємці, що не порушують умов перебування в обраній групі єдиного податку, мають право подати заяву на добровільну зміну групи єдиного податку в такі терміни:

– не пізніше ніж 16 березня (вівторок) – з II кварталу 2021 року;

– не пізніше ніж 15 червня (вівторок) – з III кварталу 2021 року;

– не пізніше ніж 15 вересня (середа) – з IV кварталу 2021 року;

– не пізніше ніж 16 грудня (четвер) – з I кварталу 2022 року.

Заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування, якщо це не пов’язано з перевищенням граничного обсягу доходу 2021 року, потрібно подавати в такі терміни:

– не пізніше ніж 19 березня (п’ятниця) – з II кварталу 2021 року;

– не пізніше ніж 18 червня (п’ятниця) – з III кварталу 2021 року;

– не пізніше ніж 20 вересня (понеділок) – з IV кварталу 2021 року;

– не пізніше ніж 21 грудня (вівторок) – з I кварталу 2022 року.

Зауважимо, що нормами ПКУ не передбачено перенесення терміну подання заяви на наступний день, якщо він припадає на вихідний.

Вікторія ЛОБОДА, редактор

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Ми на Facebook