Розсилка новин

25.03.2021

Інтернет-торгівля: коли формувати чек ПРРО?

Газета «Приватний підприємець» № 3, 2021 р.

ФОП здійснює торгівлю через інтернет. Зареєстрував ПРРО.
1. Чи потрібно йому формувати чек, якщо оплата проводилася шляхом перерахування грошей із рахунку фірми-контрагента без використання каси?
2. Якою датою формувати чек, якщо клієнт оплату здійснив 03.01 на сайті через систему WayForPay, гроші надійшли на рахунок 04.01, а відвантажили товар 05.01?

Що стосується першого запитання, то відповідно до п. 1 ст. 3 Закону України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядкові та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером органу контролю програмні РРО (ПРРО) зі створенням в паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів.

У цьому разі ні готівкові, ні електронні платіжні засоби не застосовувалися. Гроші перераховувалися з розрахункового рахунку фірми-контрагента на розрахунковий рахунок підприємця. Тобто розрахунки були безготівкові. Підтвердженням того, що це безготівкові розрахунки, може слугувати визначення безготівкових розрахунків, наведене в Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженій постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22. Отже, безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів із рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки одержувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронній формі.

Саме такі дії були здійснені фірмою-контрагентом. І у ФОП, і в цієї фірми платіжним документом слугуватиме платіжне доручення, оформлене в електронній формі, а товар повинен бути відвантажений разом із видатковою накладною на відпускання товару.

Тож, оскільки розрахунки були здійснені в безготівковій формі через установи банку, ПРРО не застосовується. Це означає, що чек ПРРО формувати не потрібно.

Що стосується другого запитання, то варто зважати на таке. Для розуміння, чи потрібно формувати чек ПРРО, значення не має, коли було відвантажено товар, оскільки чек формується за датою оплати, а не відвантаження.

А ось із запитанням, коли формувати чек, якщо клієнт оплатив 03.01, а ФОП отримав 04.01, звернімося до норм ПКУ.

Для єдинника дата виникнення доходу – це дата надходження грошових коштів на розрахунковий рахунок або в касу (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

У нашому випадку гроші надійшли на розрахунковий рахунок ФОП 04.01. Тож і чек на ПРРО потрібно сформувати 04.01.

ФОП має видати чек покупцеві. Він може його роздрукувати й вкласти в посилку під час відсилання або його електронну версію надіслати елект­ронною поштою (якщо знає адресу) чи смс на номер телефону (деякі моделі ПРРО це дозволяють).

Наталія Щербак, заст. головного редактора

Календар для єдинників третьої групи – 2021

Календар для єдинників першої та другої групи – 2021

# AlexLviv 2021-04-08 10:28
Якщо у Вас ПРРО + зміна закрита, а платіж прийшов після закриття зміни, то цей платіж треба провести при відкриті нової зміни. Якщо це буде наступний день, то і чек буде сформовано за цей день, чеки не можна формувати заднім числом ))
Reply | Reply with quote | Quote
# Сергей Г. 2021-04-30 10:22
Следуя этой последовательности в случае обычного терминала для оплаты (эквайринг) - деньги так же поступают на счет на следующий день. И согласно этой логике клиента в магазине нужно просить зайти за чеком на следующий день, когда его оплата на счет зайдет?
Reply | Reply with quote | Quote

• Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року