Розсилка новин

04.05.2021

Помилка в чекові РРО, як виправити

Газета «Приватний підприємець» № 5, 2021 р.

Касир під час продажу товарів помилково провів розрахункову операцію через РРО/ПРРО, визначивши форму оплати “безготівка та/або картка”, а треба було “готівка”. Чи слід виправляти таку помилку? Якщо так, то як?

Від помилок ніхто не застрахований. На перший погляд, нічого серйозного не сталося. Та якщо цю помилку не виправити, то в Z-звіті, який касир повинен сформувати й роздрукувати після закінчення зміни, сума готівкових розрахунків буде меншою від готівки в касі, а безготівкових – більшою. Тобто матимемо надлишок готівки. Сума ж безготівкових розрахунків підтверджується сумою коштів, які будуть зараховані на розрахунковий рахунок еквайрингом. А в цьому разі розрахунку карткою не було, тож зарахована буде менша сума.

Для перевірки касири наприкінці зміни також роздруковують звіт із термінала. Загальна сума за терміналом повинна збігатися із сумою в Z-звіті – оплата карткою. А в нашій ситуації цього не буде: у звіті термінала сума менша ніж у Z-звіті на суму помилки, бо фактично оплата проводилася готівкою, а не карткою.

Тож помилку потрібно виправити і якнайшвидше.

Нагадаємо, що в р. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну України від 14.06.2016 р. № 547 (далі – Порядок № 547) прописано механізм виправлення помилок для РРО. Так, згідно з п. 7 цього розділу скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми. Але забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції “сторно”.

Визначено такий механізм і для суб’єктів господарювання, які застосовують ПРРО: п. 8 р. IV Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну України від 23.06.2020 р. № 317, яким передбачено, що в разі формування розрахункового документа через ПРРО з помилковою сумою така операція скасовується шляхом наступної реєстрації операції “сторно” із реєстрацією такої операції на фіскальному сервері. Для розрахункового документа на таку операцію формується фіскальний номер, а також зазначається фіскальний номер розрахункового документа, який сторнується.

Операція “сторно” може бути проведена до моменту реєстрації наступного розрахункового документа таким ПРРО.

Під час скасування помилково проведеної через РРО/ПРРО суми розрахунку або помилково обраної форми оплати (готівка, картка, кредит тощо) складається акт, у якому зазначаються дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа, у якому була зроблена помилка. Акт про видавання коштів (про скасування помилково проведеної через РРО/ПРРО суми розрахунку, помилкової форми оплати) підклеюється до останньої сторінки відповідної книги обліку розрахункових операцій (п. 8 р. III Порядку № 547) за її наявності та зберігається протягом трьох років.

Виправити помилку потрібно також тому, що п. 4 р. III Порядку № 547 визначено, що суб’єкти господарювання, які використовують РРО/ПРРО для здійснення розрахункових операцій у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані, зокрема:

• проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядкові та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером органу контролю ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій;
  • надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, під час отримання товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ установленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений у паперовій та/або електронній формі (зокрема, але не виключно з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлено ПРРО, QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти). Форма розрахунку належить до одного з обов’язкових реквізитів розрахункового документа.

Тож у разі помилково проведеної суми через РРО/ПРРО з визначенням форми оплати “безготівка та/або картка” складається акт про скасування такої операції. А після отримання готівки від покупця за проданий товар (надану послугу) проводиться розрахункова операція на повну суму покупки через РРО/ПРРО, за якою визначається форма оплати “готівка”, та надається розрахунковий документ, створений у паперовій та/або електронній формі на повну суму проведеної операції.

Аналогічної думки дотримується й ДПС України (База знань, категорія 109.06).

Наталія ЩЕРБАК,
редактор газети "Приватний підприємець"

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Ми на Facebook