Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




25.05.2021

Первинка в загальносистемника

ФОП-загальносистемник включає до витрат витрати на комунальні послуги, пов’язані з його підприємницькою діяльністю. Підприємства – постачальники таких послуг зараз не дають оригінали актів, які б підтверджували їх надання, з печаткою та підписом. Їˉх можна роздрукувати, але це вже буде копією акта. Можна такі акти включати до витрат чи краще їх засвідчити в постачальника послуг, щоб під час перевірки податкової не виникало питань щодо цих витрат?

Газета «Приватний підприємець» № 7, 2021 г.

Дійсно, для загальносистемника дуже важливо мати первинні документи, що підтверджують понесені витрати. Оскільки наявність таких документів, по-перше, підтверджує зв’язок цих витрат із підприємницькою діяльністю ФОП, а по-друге, і це дуже важливо, дозволяє на суму таких витрат зменшити оподатковуваний дохід.

Оплата комунальних послуг належить до переліку витрат, визначених пп. 177.4.4 ст. 177 ПКУ, які можна включати до витрат. Але для цього обов’язково потрібні первинні документи, які підтверджують, що ці послуги надані в приміщеннях, що використовуються ФОП у господарській діяльності. Оскільки такі послуги надаються систематично, у ФОП із цими підприємствами повинні бути укладені договори, у яких він виступає як одержувач послуг – суб’єкт підприємництва, а не звичайна фізособа. У договорі має бути визначено, які документи, у який термін і в якій формі (паперовій чи електронній) надає постачальник послуг.

Раніше відносини між одержувачами й постачальниками послуг завжди оформлялися документами в паперовій формі. Зазвичай, крім договорів, це були рахунки й акти виконаних робіт, які засвідчувалися підписом уповноваженої особи та печатками. Та ось уже кілька років не тільки ФОП, але і юридичні особи можуть не використовувати печатки для посвідчення документів, тож рахунки й акти можуть засвідчуватися тільки підписами.

Чинне законодавство дозволяє суб’єктам господарювання вести свій документообіг в електронній формі й підписувати документи КЕП. Тож багато підприємств, у яких велика кількість клієнтів, давно відмовилися від паперової форми документів і оформляють їх в електронному вигляді. І це не порушення, а реалії сьогоднішнього життя.

У разі переходу на електронний документообіг постачальники послуг повинні письмово інформувати одержувачів листом або шляхом пропозиції оформити додаткову угоду до договору, у якому зазначити, що відповідні документи оформляються в електронній формі й за потреби їх можна зареєструвати в особистому електронному кабінеті і, якщо треба, роздрукувати.

Якщо у вас такого документа немає, зверніться за його отриманням, і включайте до витрат вартість послуг на підставі документів, роздрукованих з особистого кабінету.

Наталія Щербак,
заст. головного редактора

http://chp.com.ua/ua/vazhno-znat/item/72215-kalendar-zagalnosistemnika-2021

Поделиться:

Количество просмотров: 4870

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне