Розсилка новин

15.11.2021

Сплата податків при операціях з нерухомістю

Досить часто виникає потреба продати або купити житло або комерційну нерухомість. Здійснюючи угоду придбання нерухомості в Україні, потрібно відразу поцікавитися хто і скільки повинен сплатити податків.

Що сплачує покупець

Придбання нерухомості в Україні обкладається податками. Покупець сплачує в пенсійний фонд 1% від вартості купівлі. Але є виключення для тих, хто купує своє перше житло, або стоїть у черзі на покращення житлових умов. Таким чином зареєструвавши нерухомість на члена родини, що ще не приймав участь в покупці житла, наприклад на дитину, є можливість оптимізувати цей податок. Мають пільги також учасники бойових дій і члени їх сімей та ліквідатори ЧАЕС.

Що сплачує продавець

Продавець повинен сплатити 1% від вартості нерухомості як державне мито. Це обов'язковий платіж, який сплачують всі. Ще два податку:

• податок на прибуток в розмірі 5% для резидентів і 18% для нерезидентів;
  • військовий збір в розмірі 1,5%.

Ці податки сплачують не всі продавці. Якщо нерухомість, що продається знаходиться у його власності більше 3 років і якщо ця угода з продажу є першою в цьому році, то сплачувати їх не потрібно. Слід також відзначити, що нерухомість, яка дісталася в спадщину від родича, є можливість продати відразу після оформлення права на власність. Якщо нерухомість подарували, або передали в безоплатне використання, то необхідно сплатити податки.сплата податків при операціях з нерухомістю

Підводні камені

Інколи, щоб зменшити суму оподаткування продавець і покупець домовляються між собою і занижують варту покупки. В результаті таких дій продавець має можливість вимагати визнати угоду недійсною і повернути покупцеві не всю суму, а лише ту, яка зафіксована в угоді. Податкова служба також слідкує за такими угодами і якщо нерухомість продається значно дешевше, ніж рівень цін в конкретній місцевості, то податкова змусить виплатити всю суму. Є можливість отримати експертний висновок про вартість нерухомості, але за нього теж потрібно буде заплатити, то можливо краще не ризикувати і зафіксувати справжню вартість нерухомості.

Щоб не натрапити на шахрайські дії потрібно звернутися до досвідченого спеціаліста, що добре знає законодавство,слідкує за його змінами і зможе оцінити можливі ризики і допомогти заплатити оптимальні податки. Це буде гарантією, що ви не переплатите лишнього і будете захищені від можливих негараздів, ставши справжнім володарем омріяної нерухомості.

Архів новин

Квітень 2024