Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




05.11.2020

Багатотисячний мітинг підприємців проти РРО відбувся в Києві

Третього листопада, у Києві перед стінами Верховної Ради відбувся мітинг SaveФОП, на який зібралися підприємці мікро й малого бізнесу з 22 міст України. Понад 13 тисяч людей приїхали з різних куточків країни, аби виступити єдиним фронтом проти набуття чинності ухвалених законів № 128 та № 129. Детальніше про цю акцію протесту й вимоги, які були висунуті, ми попросили розповісти Ксенію Ляпіну, народного депутата України VII скликання, ексголову Державної регуляторної служби. Ось, що вона повідомила:

– Організація SaveФОП об'єднує активних підприємців з усієї України. Нас розуміють і підтримують на місцях – депутати й мери. Зокрема, у 22 містах вони підтримали наші зустрічні законопроєкти № 3853-1 та № 3853-2 щодо скасування тотальної фіскалізації малого бізнесу через обов'язкове запровадження касових апаратів.

Кому вигідно, аби закон про РРО почав діяти?

У цьому зацікавлені насамперед представники великого бізнесу. Вони лобіюють свої закони у Верховній Раді. І, як вчора ми побачили, намагаються зробити це на своєму збіговиськові (біля пам'ятника Ватутіну), що було проплачене й зібрало всього осіб 200–250. Люди навіть не могли сказати, чого сюди прийшли на площу. Вони тримали в руках плакати «Ми проти тіні», «Ми за касові апарати, за чеки». Утім, як удалося з'ясувати, серед них практично не було підприємців. Люди прийшли заробити грошей за пару годин із плакатами в руках. (У нас є відео, де зафіксовано роздавання «премій» за участь у цьому заході). Організували цей антимітинг представники ритейлу й імпортери дорогої побутової техніки, інших дорогих товарів. Це один із способів перемогти конкурентів, якими вони вважають малий бізнес. Адже підприємці теж торгують побутовою технікою та заважають великим компаніям отримувати всі доходи, заважають запровадити монополію на ціни, на території.

Застосування касових апаратів вигідне й податковим службам. Це дозволить їм посилити перевірки, розширити штрафні санкції. Можна сказати, податківці просто зголодніли – наразі їхні повноваження обмежені. Тож вони всіляко підтримують очікувані новації. Тоді в них буде гарна підстава для проведення «недружніх» перевірок.

Наші підприємці приїхали автобусами із різних куточків України, кияни теж дуже активно вийшли на мітинг до Верховної Ради. Усі ці люді були ідейно заряджені, вони душею вболівають за те, щоб можна було нормально працювати й годувати свої сім'ї. І чесно платити податки в бюджет. І ми відкрито виступаємо за малий і мікробізнес.

Був і крок у відповідь конкурентів

Проти нас підключили продажних журналістів деяких телевізійних каналів. Вони відзняли мітинг наших підприємців SaveФОП, тут дійсно були тисячі учасників. На екранах показали дальній план, коли неможливо розглянути транспаранти в руках учасників. А за кадром, у коментарях, мовилося, що це антимітинг, де учасники – за прозорий і «білий» бізнес із касовими апаратами й фіскальними чеками за кожен проданий коробок сірників. Підтасовка фактів! Уважаю, що такий монтаж – нахабна маніпуляція з боку підкуплених представників преси. Так обманюють глядачів, уводять їх в оману.

Додам, що понад 25 тисяч підприємців підписали Петицію за збереження спрощеної системи оподаткування та за законопроєкт № 3853-1.

Чого ми досягли, зібравшись на цей грандіозний мітинг протесту?

Вчора нам пообіцяли відтермінування на рік запровадження закону, що зобов'язує малий і мікробізнес застосовувати касові апарати. Це не вирішення питання, не перемога. Це політичний компроміс. Наші підприємці змогли б працювати у звичному порядкові. А конкуренти не отримали б бажаної монополії та не змогли реалізувати свої цілі. Ми б виграли час для відстоювання своїх інтересів.

Та, на жаль, уже наступного дня, 4 листопада, депутати Верховної Ради провалили голосування за обіцяне відтермінування. Вони повернули цей проєкт на розгляд спеціального комітету Верховної Ради. І це привело до того, що ми готуємо наступний раунд нашої публічної боротьби.

Віолетта Луньова, власний кореспондент

«Приватного підприємця»

Наші вимоги:

1. Терміновий розгляд і ухвалення законопроектів №3993 і №№3853-1 (2) (розроблені з урахуванням законопроектів №№2644, 2645).

2. Створення при Президентові України постійно діючого консультативно-дорадчого органу, який займатиметься розвитком мікропідприємництва в Україні. Цей орган має бути створений на паритетних основах, участі в нім представників влади і представників мікропідприємництва.

3. Усі зміни в законодавство, що стосуються умов здійснення діяльності мікропідприємництва, повинні вноситися виключно після їх обговорення з представниками мікробізнесу і грунтовного прогнозування їх наслідків. Головним критерієм реформ в Україні повинне стати зменшення втручання чиновників в господарську діяльність.

4. Проведення реформи Державною податковою і Державною митною служб України відповідно до стандартів ЄС для забезпечення прозорих і простих процедур стягнення податків розмитнення товарів, яке передбачає усунення будь-яких проявів корупції.

5. Введення мораторію на перевірки мікробізнесу, усіма контролюючими органами до завершення реформи Державною податковою і Державною митною служб України відповідно до стандартів ЄС.

6. Введення мораторію на усі види перевірок, усіма контролюючими і перевіряючими органами, до моменту зняття обмежень, введених законодавчою і виконавчою владою, при існуючій загрозі епідемії коронавирусної інфекції в Україні, дії надзвичайного стану або карантину.

7. Приймати зважені рішення відносно карантину, в умовах реальної загрози епідемії коронавирусної інфекції в Україні (COVID - 19) і вжити усі заходи для дотримання конституційних прав і свобод і не допустити обмеження діяльності малого і мікробізнесу, забезпечивши рівні можливості для усього бізнесу без виключень.

Автор фото Олександр Донець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 7026

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне