Розсилка новин

15.12.2021

Перевiрка вдома у ФОП: чи можливо?

Більшість підприємців під час держреєстрації зазначають свою домашню адресу (місце прописки або свого фактичного проживання). Часом це єдина адреса, пов’язана з таким підприємцем, яка стає відомою податківцям. Чи можуть вони прийти до нього додому для проведення перевірки? Чи зобов’язаний ФОП їх допускати? З’ясуймо це.

Звідки податківці дізнаються адресу ФОП

Джерел, з яких податківці можуть дізнатися домашню адресу підприємця, кілька. Передусім це інформація, отримана ними від держреєстратора або з держреєстрів, які є у відкритому доступі.

Згідно з п. 45.1 ст. 45 ПКУ платник податків – фізособа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Такою податковою адресою визнається місце його проживання, за яким він береться на облік як платник податків в органі контролю. Платник податків – фізособа може мати одночасно не більше ніж одну податкову адресу.

Саме таку адресу й зазначе фізособа, яка реєструється як підприємець, а держреєстратор під час проведення процедури держреєстрації не уповноважений перевіряти, чи проживає фактично така фізособа за зазначеною в заяві адресою. Це може бути власне або орендоване житло: квартира, будинок, котедж тощо.

Друге джерело – це інформація, подана самим підприємцем у ф. № 20-ОПП (про особливості подання цієї форми під час реєстрації ФОП за місцем проживання – у “Приватному підприємцеві” № 21, 2020 р., с 25).

Повідомляти податкові органи про всі об’єк­ти оподаткування та об’єкти, що пов’язані з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність, платник податків повинен згідно з п. 63.3 ст. 63 ПКУ та р. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. № 1588. Для цього існує повідомлення за ф. № 20-ОПП (додаток 10 до цього Порядку).

Якщо місце проживання новоствореного ФОП є місцем, де провадиться його підприємницька діяльність, або воно пов’язане з провадженням підприємницької діяльності, то про такий об’єкт він має повідомити податковий орган за основним місцем обліку. У деяких підприємців, залежно від специфіки бізнесу, це може бути єдиним місцем, де здійснюється його господарська діяльність, і жодних інших об’єктів досі немає або взагалі не планується.

Якщо діяльність ФОП провадиться за місцем його проживання, подати повідомлення за ф. № 20-ОПП з інформацією про цей об’єкт потрібно протягом 10 робочих днів після проведення держреєстрації підприємницької діяльності, тобто з дати держреєстрації такої особи як ФОП*.

Чи можуть прийти додому до ФОП

Податківці прийти на вашу домашню адресу, зазначену як податкова адреса, звісно, можуть. Питання в тім, чи мають вони право проводити в жилому приміщенні перевірку. Відразу зауважимо, реалізувати це право вони можуть тільки з вашої згоди.

Річ у тім, що відповідно до пп. 16.1.13 ст. 16 ПКУ платник податків зобов’язаний допускати посадових осіб органу контролю під час проведення ними перевірок до обстеження приміщень, територій (крім житла громадян), що використовуються для одержання доходів чи пов’язані з утриманням об’єктів оподаткування, а також для проведення перевірок із питань обчислення й сплати податків та зборів.

Водночас пп. 20.1.13 ст. 20 ПКУ передбачено дзеркальне право податківців мати доступ під час перевірок до територій, приміщень та іншого майна, яке використовується для здійснення господарської діяльності, є об’єктами оподаткування або використовується для отримання доходів (прибутку). Але також це не стосується житла громадян.

Як бачимо, податківці мають право доступу до приміщень, у яких здійснюється господарська діяльність ФОП, за винятком житлових. Тобто таке право не поширюється на житло. Це повністю узгоджується з відсутністю обов’язку ФОП допускати перевірників до приміщень, які він використовував як житло.

Інакше кажучи, ФОП має право не допустити контролерів для проведення перевірки, якщо приміщення, у яких він провадить свою діяльність, є його житлом. Це підтверджується й положеннями ст. 30 Конституції України, згідно з якою кожному гарантується недоторканність житла. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За такої невизначеності податківці й самі не в захваті від можливості приходити на виїзні перевірки до підприємця, у якого єдине місце здійснення господарської діяльності – його домашня адреса. Намагаючись цього уникнути, вони проводять невиїзні перевірки в приміщенні податкової служби. Для цього в контролерів є все, що потрібно, а саме та інформація (податкова звітність та ін.), яку їм надає безпосередньо підприємець. Якщо податковому органові чогось бракуватиме, він може надіслати такому ФОП офіційний запит на надання інформації та документів. Тож підприємець сам зацікавлений своєчасно дізнатися від податківців про те, що його планують перевірити. Адже право перевірити вас у податкового органу є – з цим не посперечаєшся. Ви ж повинні бути повідомлені про це заздалегідь, щоб підготуватися.

Про майбутню перевірку ФОП дізнається з офіційного листування з податківцями. Звісно, наразі все поступово переходить в електронний формат і ця інформація може надійти вам через електронний кабінет платника податків. Утім офіційний лист може надійти й за давнім звичаєм – листування поштою ніхто не скасовував.

Якщо за домашньою адресою, зазначеною під час держреєстрації або в повідомленні за ф. № 20-ОПП, ви практично не проживаєте, пам’ятайте, що це ваша податкова адреса й на неї також може надходити офіційна кореспонденція. Тож постійно контролюйте цю адресу, аби не пропустити чогось важливого.

Анна АЙВАЗОВА, редактор

*До речі, якщо в період дії карантину ви мусили подати повідомлення за ф. № 20-ОПП і не зробили цього, оштрафувати вас за неподання форми до закінчення карантину податківці не можуть. А його продовжено до 28 лютого 2021 року.

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Ми на Facebook