Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




24.11.2023

Грант у ФОП-єдинника: особливості оподаткування

ФОП-єдинник отримав грант на розвиток власної справи. Чи є отримана сума доходом ФОП, чи необхідно її відображати в звітності по єдиному податку? Чи має вона бути відображена у декларації про майновий стан та доходи?

м. Київ

Сума коштів, отримана ФОП – єдинником у вигляді гранту не включається до її доходу, тож не підлягає відображенню у податковій звітності такого ФОП. Але такий дохід оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для звичайних фізосіб, при цьому порядок оподаткування та звітування залежить від того, хто саме є надавачем такого гранту. З цього приводу є деякі нюанси. Тепер детальніше.

ФОП може отримати грошові кошти у вигляді:

1) бюджетного гранту;

2) будь-якого іншого вітчизняного (не бюджетного) гранту;

3) міжнародного гранту (гранту, виплаченого іноземною організацією).

Бюджетний грант

Як встановлено пп. 1 п. 292.1 ст. 292 ПКУ, доходом ФОП – єдинника є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізособою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

ПКУ визначає бюджетний грант як цільову допомогу у вигляді коштів або майна, що надаються на безоплатній і безповоротній основі за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги для реалізації проекту або програми у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах у порядку, встановленому законом. Перелік надавачів бюджетних грантів визначає КМУ (пп. 14.1.2771 ст. 14).

Таким чином, якщо ФОП – єдинник отримав кошти у вигляді бюджетного гранту, ця сума не включається до її доходу як ФОП. Однак такий дохід оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізосіб.

Порядок оподаткування доходів фізосіб регулюється р. ІV ПКУ. Об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід (пп. 163.1.1 ст. 163). Статтею 165 ПКУ визначено виключний перелік доходів, які не включаються до загального (місячного) річного оподатковуваного доходу платника податків. Перелік доходів, які включаються, встановлено п. 164.2 ст. 164 ПКУ, зокрема це інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ст. 164 ПКУ).

Порядок оподаткування бюджетного гранту визначено п. 170.71 ст. 170 ПКУ, а саме, встановлено, що дохід у вигляді бюджетного гранту під час його нарахування (виплати, надання) на користь платника податків не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку. При цьому податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді бюджетного гранту є надавач такого гранту.

Разом з тим, якщо платником податку допущено порушення цільового використання цільового гранту, платник податків зобов’язаний відобразити суму доходу, отриманого у вигляді бюджетного гранту (його частини), щодо якої допущено порушення відповідних умов договору про цільове використання гранту, у складі річного оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну податкову декларацію і самостійно сплатити податок з таких доходів.

Таким чином, якщо ФОП-єдинник отримав бюджетний грант, ця сума коштів не є його доходом ані як ФОП, ані як звичайної фізособи, відповідно, ця сума не відображається в будь-якої його звітності. Але виключно за умови, якщо не допущено порушення відповідних умов договору про цільове використання гранту: у такому випадку отримувач гранту має задекларувати цю суму та сплатити з неї ПДФО та військовий збір.

Інший вітчизняний грант

Якщо ФОП отримав не бюджетний, а інший вітчизняний грант (тобто, виплачений будь-якою вітчизняною організацією або фондом), то податкова наполягає діяти тут за аналогією з оподатковуванням отриманої безповоротної фінансової допомоги.

Так, у своїх роз’ясненнях (див. Базу знань, категорія 107.01.03) податківці відзначають, що така сума не є доходом ФОП-єдинника, але у розумінні ПКУ це дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді суми безповоротної фінансової допомоги (пп. «ґ» пп. 164.2.17 ст. 164 ПКУ), який включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи. При цьому згідно пп. 168.1.1 ст. 168 ПКУ податковим агентом щодо цього доходу також є надавач такого гранту, але у цьому випадку він вже зобов’язаний утримати та сплатити ПДФО із цієї суми за його рахунок за ставкою 18% та 1,5% військового збору та відобразити його у своєї звітності.

Це дійсно так, якщо стороною договору-отримувачем виступає саме фізособа. Однак, якщо ж суб’єктом є ФОП, кошти від надавача у вигляді гранту зараховуються саме на його підприємницький рахунок, а надавач відображає вказану суму гранту за цим отримувачем у своєї об’єднаній звітності (Додатку 4ДФ до Розрахунку) з ознакою доходу «157», то такі кошти є доходом ФОП, які він відображає у своєї податкової звітності з єдиного податку й сам сплачує податок з цієї суми.

Міжнародний грант

Якщо ФОП отримав міжнародний грант (тобто, грант, виплачений нерезидентом, іноземною організацією), це буде дохід, отриманий з джерел за межами України – іноземний дохід, який також є об’єктом оподаткування фізособи-резидента – його отримувача (пп. 163.1.3 ст. 163 ПКУ).

Цей дохід не включається до складу доходу ФОП-єдинника, оскільки отримання ним доходу у вигляді гранту від нерезидента не передбачає виробництво (виготовлення) та/або реалізацію товарів, виконання робіт, надання послуг таким підприємцем на користь нерезидента, з метою оподаткування сума такого доходу оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для звичайних фізосіб (до речі, з цим повність погоджуються й податківці, див. роз’яснення у Базі знань, категорія 107.01.03).

Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу фізособи-отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, та оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5% (пп. 170.11.1 ст. 170 ПКУ).

Тобто, така фізособа-отримувач є податковим агентом щодо отриманого ним доходу у вигляді гранту, тож має самостійно утримати, сплатити ПДФО та військовий збір з цієї суми за ставками 18% та 1,5% відповідно та відобразити її у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Разом з тим, згідно з пп. 170.11.2 ст. 170 ПКУ якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у декларації.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 3552

Новий номер!

  • З якого місяця індексувати зарплату найманих працівників?
  • Чи достатньо відтворити на дисплеї РРО/ПРРО QR-код чека?
  • Що є доходом в інвалюті

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне