Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




26.11.2020

Цікаві факти про грузинську кухню

Грузинська кухня — це завжди про соковите м'ясо, ароматні хінкалі та хрусткі хачапурі, приправлені традиційною кінзою. Такі страви не лише дуже смачні, а й ситні та збалансовані. Це — чудовий варіант вечері удома чи обіду в офісі. Добре, що доставка грузинської кухні є і у Львові. Не доведеться годинами стояти біля плити чи їхати до ресторану.

Історія грузинської кухні не менш дивовижна, ніж її смак. Тож сьогодні ми розкажемо вам найцікавіші факти про хінкалі, хачапурі та традиційний шашлик.

Факт №1 — Розмаїття та величезний асортимент

В західній та східній частині Грузії є власні, відмінні одні від одних, кулінарні традиції. Так, захід країни довго перебував під турецьким впливом, тож саме тут з'явилися смачні рецепти люля-кебабу, кукурудзяного хліба та страв з птиці.

Схід Грузії в різні історичні періоди був під іранським впливом. Тут найбільше любили готувати баранину на вогні, пшеничний хліб в традиційній печі та ситні м'ясні страви.

Факт №2 — Незвичайний посуд

З давніх часів, в Грузії використовують особливі ємності для запікання — кеці. Це невеликі глиняні або кам'яні сковороди, які дозволяють приготувати соковиті та ароматні страви з мінімальним використанням жиру та олії.

Найчастіше, в кеці готують:

  • оджахурі;
  • смажене курча;
  • хачапурі;
  • мчаді.

За допомогою такого посуду страву можна готувати не лише на вогні або в печі, а й на електричних плитах — він чудово адаптований до сучасного використання.

Факт №3 — Деякі грузинські страви їдять без столових приборів

Так, їсти хінкалі виделкою для грузинів — своєрідна ознака “поганого тону”. Хінкалі потрібно тримати за спеціальний хвостик (який, до речі, не потрібно їсти).

Хочете повністю дотримуватися традицій? Забудьте про ложку, коли їсте харчо! Традиційно, цю страву набирають на лаваш та мамалигу. Втім, зручним такий спосіб точно не назвеш.

Факт №4 — Одна з найпопулярніших грузинських страв у світі — шашлик

Дослідники кулінарного мистецтва досі не зійшлися на думці, де ж уперше було приготовано шашлик. Та у більшості людей така страва асоціюється саме з Грузією. Полюбляють її далеко за межами країни: в Європі, США та навіть деяких країнах Азії. Така страва є в меню не лише кафе та закладів швидкого харчування, а й в дорогих ресторанах.

Якщо ж ви бажаєте поласувати смачненьким, не виходячи з дому, виручить смачна доставка шашлику Львів. Смак, як у Грузії!

Факт №5 — Мабуть, найсмачніші соуси у світі

Грузинські соуси нікого не залишать байдужими. Адже вони тут — на будь-який смак. Гострі, пряні, сметанкові — підійдуть до будь-яких страв. Готують соуси в Грузії на основі фруктових та ягідних соків, додають багато прянощів, горіхи, барбарис, часник. Мінімум для кожного соусу — 3-4 види спецій.

Й ще один цікавий факт про грузинську кухню наостанок — про сир. В Грузії готують понад 250 видів сиру найрізноманітнішими способами: сушать, коптять та варять. Деякі з цих сирів можна скуштувати лише всередині країни, адже їх виробляють лише на невеличких місцевих фермах.

Количество просмотров: 2109

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5