Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




14.01.2021

Сир моцарелла: користь та делікатний присмак Італії

Сир моцарела - надзвичайно універсальний харчовий продукт, який має широкий спектр смаку, текстури і кінцевого використання. Переважну більшість сиру їдять не сам по собі, а як частину іншої їжі. Як інгредієнт харчових продуктів, сир моцарела повинен проявляти функціональні характеристики як в сирому, так і у запеченому вигляді. Плавлення, розтягнення, еластичність - ось функціональні властивості, які вважаються важливими для сиру моцарелла.

Що таке сир моцарелла?

Моцарелла - це свіжий сир родом з Італії, приготовлений з буйволячого молока, з м'яким смаком. Однак сьогодні моцарелу призводять із коров'ячого молока по всьому світу.

Калорійність сиру моцарелла складає 300 калорій. Та секрет цієї ласощі криється у вітамінах та мінералах. Одна сирна кулька насичує організм ниацином, рибофлавіном, тіаміном, біотином і вітамінами B5 та B6. Оскільки всі перераховані речовини можна віднести до водорозчинних вітамінів, вони швидко проникають в кров і запускають обмінні процеси.

Пластичність моцарели обумовлена змішуванням сиру з нагрітою сироваткою. Далі сир розтягують і замішують до отримання гладкої, еластичної консистенції. Потім його формують у сфери або овали і зберігають у розсолі, щоб він залишався вологим.

Для приготування моцарели знадобиться чотири простих інгредієнта:

  • молоко (буйволове або коров'яче);
  • реннет;
  • лимонна кислота;
  • кухонна сіль.

На відміну від твердого сиру, приготувати моцарелу дуже просто, навіть в домашніх умовах. М'який смак моцарели ідеально поєднується з різними стравами. На відміну від гострих сирів, таких як Чеддер і Пармезан, має дуже легкий присмак, доповнюючи страви.

Користь сиру для здоров'я

Завдяки своїй харчової цінності сир моцарела має кілька переваг для нашого здоров'я:

Моцарелла низькокалорійна

Хоча кількість калорій в їжі не вказує на те, наскільки вона корисна, іноді можуть бути корисні більш низькокалорійні продукти. Моцарелла містить 300 калорій на 100 грамів, в той час як чеддер - твердий сир - містить 400 калорій. Тим, хто намагається схуднути і до того ж їсть багато сиру, вибір моцарели, а не твердого витриманого сиру, може допомогти знизити загальне споживання енергії.

Моцарелла - джерело кальцію

Моцарелла - продукт, багатий кальцієм. У той час як моцарела забезпечує 51% денної норми на 100 грамів, інші різновиди м'якого сиру, такі як брі та камамбер вдвічі менше покривають денну потребу у кальції. Кальцій є важливим мінералом, і його достатня кількість життєво важливо для підтримки здоров'я кісток і зубів.

Виступає джерелом кон'югованої лінолевої кислоти

Кон'юговані лінолева кислота - це природна форма трансжирів, яка міститься в їжі жуйних тварин та має зовсім протилежний ефект в порівнянні з штучними трансжирами. Хоча антропогенні трансжири завдають шкоди організму, дослідники виявили, природні трансжири приносить користь для здоров'я. Наприклад, клінічні випробування показують, що CLA може допомогти пригнітити окислювальний стрес, а також може активувати імунну функцію організму. Сир моцарела - один з найбагатших харчових джерел CLA, і його кількість на грам вище, ніж в більшості молочних і м'ясних продуктів.

Моцарелла дуже багата білком

Не багато продуктів порівнюються з м'ясом по щільності білка, але моцарела - сир з досить високим змістом. Класична моцарелла містить 22,2 грама білка на 100 грамів. Примітно, що така концентрація білка конкурує з щільністю, яку пропонує червоне м'ясо, таке як яловичина і баранина. В цілому, моцарела - легкий, м'який сорт сиру, який пропонує пристойну поживну цінність і відмінний смак.

Незалежно від того, чи використовуєте ви його в свіжому вигляді у салаті або в гарячому блюді, він підсилює дію різних продуктів та корисно впливає на організм.

Количество просмотров: 1118

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5