Розсилка новин

05.01.2021

Розміри мінімального та максимального ЄСВ для ФОП 2021 року

Газета «Приватний підприємець»

Єдинники зобов'язані сплачувати ЄСВ у розмірі, не меншому від мінімального страхового внеску, який обчислюється як множення МЗП на ставку ЄСВ (22%).

З 01.01.2021 р. розмір мінімального ЄСВ за місяць – 1 320,00 грн (6 000,00 грн х 22%). З 01.12.2021 р. – 1 430,00 грн (6 500,00 грн х 22%).

Загальносистемники нараховують ЄСВ на суму підприємницького доходу, що підлягає обкладенню податком на доходи. До того ж сума ЄСВ за місяць також не може бути меншою від розміру місячного мінімального страхового внеску.

Зі збільшенням розміру МЗП змінилася максимальна величина доходу, на яку нараховується ЄСВ. Становить вона 15 розмірів МЗП (з 1 січня – 90 000 грн, з 1 грудня – 97 500 грн). Отже, 2021 року максимальний ЄСВ на місяць становитиме 19 800,00 грн та 21 450,00 відповідно.

Від сплати ЄСВ та звіту з нього звільнені підприємці (незалежно від системи оподаткування), які належать до осіб з інвалідністю, отримують пенсію за віком або за вислугу років, або досягли віку, визначеного ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Крім того, Законом України від 13.05.2020 р. № 592-IX, що набув чинності 01.01.2021 р., унесено зміни до Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VІ. Так, згідно з ч. 6 ст. 4 Закону № 2464-VІ підприємці, незалежно від системи оподаткування, та самозайняті особи, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати ЄСВ за себе за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено ЄСВ за таких осіб у розмірі, не меншому від мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення місяців, за які роботодавцем ЄСВ було сплачено в розмірі, меншому від мінімального страхового внеску, бази нарахування ЄСВ, але не більше від максимальної величини.

Отже, якщо підприємець має основне місце роботи (є найманим працівником у місці, де перебуває його трудова книжка) та одночасно здійснює підприємницьку діяльність (незалежну професійну), то з підприємницьких доходів він може не сплачувати ЄСВ за умови, що роботодавець платить із його зарплати в розмірі, не меншому від мінімального страхового внеску. Якщо ж зарплата менша за мінімальну, то підприємець може самостійно визначити місяці, за які він вирішить заплатити. До того ж розмір ЄСВ не може бути меншим за мінімальний.

Крім того, єдинники першої групи можуть не сплачувати ЄСВ за період із 1 грудня 2020 року до 31 травня (включно) 2021 року. Цей період буде включено до страхового стажу та вважатиметься, що ЄСВ сплачено в розмірі мінімального страхового внеску (п. 9-10 р. VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-IV).

Відзвітувати з ЄСВ потрібно один раз за підсумками року – до 10 лютого наступного за звітним року. Граничний термін подання звіту з ЄСВ переноситься, якщо він припадає на вихідний або святковий день (п. 14 р. II Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435).

Для всіх підприємців передбачено єдині квартальні строки для сплати ЄСВ – до 20-го числа наступного за кварталом місяця. Тобто і єдинники, і загальносистемники сплачують ЄСВ в одні й ті самі строки. Нагадаємо, що п. 11 р. IV Інструкції, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449, передбачено перенесення граничного терміну сплати ЄСВ у разі, якщо такий термін припадає на святковий або вихідний день.

Граничний термін сплати
за квартал
Мінімальний ЄСВ
за квартал, грн
Максимальний ЄСВ
за квартал, грн
19 квітня – за I квартал 3 960,00 59 400,00
19 липня – за II квартал 3 960,00 59 400,00
19 жовтня – за III квартал 3 960,00 59 400,00
19 січня 2022 року – за IV квартал

4 070,00

(1 320 грн х 2 міс. + 1 430 грн)

61 050,00

(19 800 грн х 2 міс. + 21 450 грн)

Розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму на 2021 рік

Количество просмотров: 19719

• З якого місяця індексувати зарплату найманих працівників?
  • Чи достатньо відтворити на дисплеї РРО/ПРРО QR-код чека?
  • Що є доходом в інвалюті

Ми на Facebook