Розсилка новин

12.01.2022

Робочий час – 2022

Незалежно від того, який режим роботи запроваджено в підприємця, він має дотримуватися передбачених КЗпП вимог щодо тривалості робочого часу.

Нагадаємо, що нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП). Проте для окремих категорій працівників запроваджується скорочена тривалість робочого дня. Зокрема, для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень; для осіб від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, що працюють у період канікул) – 24 години на тиждень. Крім того, скорочена тривалість робочого часу встановлюється й для лікарів, учителів та ін.

Зауважимо, що працівники можуть працювати й на умовах неповного робочого часу. У цьому разі оплата праці проводиться пропорційно відпрацьованому часу.

Під час планування робочого часу важливо пам’ятати, які дні вважаються святковими та неробочими, оскільки тривалість передсвяткового робочого дня скорочується на 1 годину. Однак ця норма не стосується працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу.

Перелік святкових і неробочих днів, а також днів релігійних свят закріплено в ст. 73 КЗпП. У 2022 році таких днів 11:

• 1 січня – Новий рік;
  • 7 січня – Різдво Христове;
  • 8 березня – Міжнародний жіночий день;
  • 24 квітня – Великдень;
  • 1 травня – День праці;
  • 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • 12 червня – Трійця;
  • 28 червня – День Конституції України;
  • 24 серпня – День Незалежності України;
  • 14 жовтня – День захисників та захисниць України;
  • 25 грудня – Різдво Христове.

У разі якщо святковий або неробочий день збігається з вихідним, такий вихідний день переноситься на наступний робочий день після святкового або неробочого дня. Тож, якщо в роботодавця запроваджено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, вихідними днями також будуть наступні понеділки: 3 січня, 25 квітня, 2 травня; 13 червня, 26 грудня.

Крім того, для створення сприятливих умов святкування, а також раціонального використання робочого часу Кабмін щороку видає розпорядження, у яких рекомендує для працівників, яким запроваджено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, переносити робочі дні. Так, згідно з розпорядженням КМУ від 26.08.2021 р. № 1004-р у 2022 році рекомендується перенести робочі дні:

• з понеділка 7 березня на суботу 12 березня;
  • з понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

Однак у зв’язку з тим, що розпорядження Кабміну має рекомендаційний характер, остаточне рішення про перенесення ухвалює роботодавець. У разі перенесення робочих днів потрібно не пізніше як за два місяці до такого перенесення підготувати відповідне розпорядження. З ним ознайомити працівників під підпис (ст. 67 КЗпП). Відповідні зміни відобразити в Табелі обліку використання робочого часу.

Крім того, важливо зважати на те, що в разі перенесення робочого дня, що передує святковому або неробочому, на інший вихідний день для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи в цей перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня (ст. 53 КЗпП).

Законодавством не передбачено єдиної норми тривалості робочого дня на рік. Ця норма може бути різною залежно від того, який робочий тиждень запроваджено роботодавцем (п’ятиденний чи шестиденний), якою є тривалість щоденної роботи, коли встановлено вихідні дні. У зв’язку з цим норма тривалості робочого часу на рік визначається роботодавцями самостійно з дотриманням вимог статей 50–53, 67 та 73 КЗпП.

На офіційному порталі Мінекономіки наведено приклад розрахунку норми тривалості робочого часу на 2022 рік, розрахованої за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю в разі однакової тривалості роботи за день протягом робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів.

За зазначених умов, залежно від тривалості робочого тижня, норма тривалості робочого часу на 2022 рік становитиме в разі:

• 40-годинного робочого тижня – 1 987 год;
  • 39-годинного робочого тижня – 1 942 год;
  • 38,5-годинного робочого тижня – 1 917 год;
  • 36-годинного робочого тижня – 1 792 год;
  • 33-годинного робочого тижня – 1 643 год;
  • 30-годинного робочого тижня – 1 494 год;
  • 25-годинного робочого тижня день – 1 245 год;
  • 24-годинного робочого тижня – 1 195 год;
  • 20-годинного робочого тижня – 996 год;
  • 18-годинного робочого тижня – 896 год.

пп
ПоказникиСічЛютБерКвітТравЧерЛипСерВерЖовЛисГрудУсього
за
рік