Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




30.05.2020

Введення в експлуатацію житлового будинку

Час від часу виникає нагальна необхідність оформлення права власності на будинок і тоді перед власниками самовільних побудов постає непроста задача по введенню в експлуатацію свого житлового будинку.

Юридичний процес збору документів передбачає диференційні етапи, в залежності від локального органу по містобудуванню і контролю, критичними є порушення Державних будівельних норм, а саме:

  1. Протипожежних розривів.
  2. Санітарних норм.
  3. Побудова в межах червоних ліній або ж взагалі на чужій землі.
  4. Інженерних правих проектування і використання будівельних матеріалів, які не відповідають ДСТУ.
  5. Будівництво в межах охоронних зон.

Безпосереднє порушення протипожежних правил дуже суттєве для введення в експлуатацію будинку, оскільки житло може загорітися, якщо займеться пожежа на сусідніх побудовах. Не менш велике значення мають охоронні зони, щодо повітряних ліній електропередач, проживання в межах яких загрожує здоров'ю людей. Існують певні особливості й розбіжності по введенню в експлуатацію житлових, садових, дачних будинків, які позначаються за Державним класифікатором 018-2000:

  • 1110,3 - житлові будинки;
  • 1110,1 - заміські котеджі;
  • 1110,4 - садові та дачні будівлі.

Основною відмінністю є цільове призначення земельної ділянки, яка має відповідати побудові, в свою чергу земельні ділянки для дачного та садового будинку виділяться зазвичай на юридичних осіб, садові й дачні товариства, які мають свої окремі статути і планувальні рішення, що можуть звужувати або навпаки відходити від нормативних вимог Державних будівельних норм, взагалі дачний, садовий будинок з визначень ДБН 360-90 може не відповідати нормам для житлових будинків, більш юридично грамотно, з визначеннями термінів описано в статті юристів Legal Home, тому хто хоче повністю розібратися з відмінностями введення в експлуатацію будинків, переходьте для детального ознайомлення: http://legalhome.com.ua/ua/informatsiia-dlia-zamovnykiv-posluh-uzakonennia/vvedennia-bydunky-explyataciy. В свою чергу ми використовували матеріали цієї статті, про введення в експлуатацію, для написання нашої, надзвичайно мало в інтернеті таких корисних матеріалів, які відповідають дійочому законодавству в Україні.

Повертаючись до питання оформлення документів на будинок слід розуміти й співвідносити всю процедуру й окремий етап, введення в експлуатацію, це лише один крок загального процесу оформлення документів на будинок, що завчасно передбачає отримання:

  1. Намірів будівництва на підставі містобудівної документації з дотриманням ДБН, у формі будівельного паспорту або проекту, в залежності в класу будівництва.
  2. Повідомлення про підготовчі проботи, для об'єктів класу наслідків СС2,СС3.
  3. Повідомлення про будівельні роботи, для індивідуальних житлових будинків та СС1.
  4. Дозвіл на проведення будівельних робіт для СС2,СС3.
  5. Технічна інвентаризація будинку.
  6. Введення в експлуатацію подачею декларації про готовність об'єкта до будівництва.
  7. Видача сертифікату готовності для СС2,СС3.
  8. Реєстрація речових прав на нерухоме майно.

Так юридичними етапами виглядає оформлення документів на будинок. Як стає зрозуміло, що процедура дуже складна й регламентується Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності", який кожного року зазнає змін, в період 2020-2021 року передбачається деджеталізація й вводяться поступово різні пункти статей, що робить його заплутаним для звичайних людей без юридичної освіти. Наприклад, за посиланням вище на статтю юристів Legal Home, про введення в експлуатацію, передбачаються зміни щодо присвоєння адрес, з 29 лютого 2020 року, які містяться в статтях відповідного Закону, 26-3(частини: 1-5, 11-12, 16, 20, 18 крім абзаців 7-8), 26-5. Змістовно стосується відміни експерементального порядку з присвоєння адрес, тепер протягом 5 днів має приматися рішення по адресі після зареєстрованого дозволу на будівництво.

Тому шановний читач, звертайся по питанням введення в експлуатацію й загалом оформленню документів на будинок до фахових юристів, вибір за тобою!

Количество просмотров: 3202

Архів новин

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5