Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




24.01.2020

РРО: важливі новації. З кваліфікованим електронним підписом – зручно!

В інформаційному агентстві «Мост-Днепр» відбулася пресконференція на тему «Нововведення при застосуванні РРО у поточному 2020 році. Переваги використання кваліфікованого електронного підпису».

У пресконференції прийняли участь: начальник управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ольга Мазур, начальник управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Свірська та начальник відділу фактичних перевірок контролю за готівковими операціями управління податкових перевірок, трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Олександр Харченко.

Продовжуючи вже розпочате з кінця минулого року інформування платників податків стосовно нововведень, які запроваджено законами України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» Ольга Мазур у своїй доповіді зупинилась на питаннях, пов’язаних з новими правилами застосування програмних РРО, зокрема, на етапах введення обов’язкового застосування РРО платниками податків.

«З 19.04.2020 розширено коло юридичних осіб, які застосовують РРО під час торгівлі продукцією власного виробництва: торгівля ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння власного виробництва.

Додано види діяльності для ФОПів – «єдинників», під час здійснення яких застосовуються РРО, а саме: надання платних послуг у сфері охорони здоров’я», – підкреслила Ольга Мазур.

Також з 01.10.2020 застосовують РРО ФОПи – «єдинники», які здійснюють:

  • торгівлю товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах;
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування;
  • реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів.

До того ж, з 01.01.2021 застосовують РРО усі ФОПи – «єдинники», незалежно від видів діяльності та обсягу річного доходу, крім платників І-ої групи.

Ольга Мазур відмітила, що з 19.04.2020 збільшено розмір фінансових санкцій, зокрема за проведення розрахункових операцій з використання РРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг): за перше порушення 10 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), за повторне порушення – 50 % такої вартості.

Одним із головних напрямків реформування Державної податкової служби є розвиток онлайн сервісів та діджиталізація.

На сьогодні податкова служба першою буде реалізовувати реформу «Держава у смартфоні». Адже, сьогодні складно уявити життя без сучасних інформаційних технологій. Завдяки їм комфортними стають не лише звичні речі, а й наш побут, покращуються умови праці.

За словами начальника управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алли Свірської, з метою надання платникам податків якісних електронних послуг при ДПС України функціонує сервіс «Електронний кабінет», електронна адреса cabinet.tax.gov.ua, яким можливо скористатись цілодобово як з персональних комп’ютерів так і з смарт - пристроїв, сервіс працює безкоштовно.

За допомогою цього сервісу можливо сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, у тому числі податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків, та програмного РРО, на теперішній час якому забезпечено безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС в тестовому режимі (для виявлення зауважень).

Реєстрація програмного РРО здійснюється у спеціальному додатку на офіційному сервері ДПС України, в приватній частині «Електронного кабінету», доступ до якої здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, у вкладці Програмний РРО (тестова версія). Також програмне забезпечення для мобільних пристроїв (Windows та Android) можна безкоштовно завантажити з офіційної сторінки ДПС України за посиланням https:/80.91.165.208/E-Receipt/.

Для набрання статусу суб’єкту електронного документообігу та користування сервісами електронного кабінету платнику податків необхідно:

  • отримати кваліфікований електронний підпис у будь – якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, банку та інших установах.

На теперішній час отримати безкоштовні кваліфіковані електронні підписи у Дніпропетровській області можливо у наступних пунктах кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно - довідкового департаменту ДПС:

  • м. Дніпро, пр. Слобожанський, буд.95а (Лівобережна ДПІ);
  • м. Дніпро, пр. Богдана Хмельницького, буд.25 (Шевченківська ДПІ);
  • м. Кривий Ріг, просп. Героїв-підпільників, буд.42 (Криворізька північна ДПІ).

«Після отримання кваліфікованого електронного підпису необхідно:

  • зареєструватися користувачем електронного кабінету, розміщеного на сайті ДПС України, за допомогою отриманого кваліфікованого електронного підпису;
  • надіслати засобами електронного зв’язку Заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів; - після отримання підтвердження про приєднання до системи електронного документообігу платник податків набуває статусу суб’єкту електронного документообігу», – наголосила Алла Свірська.

Ключова функція податкової служби – це зробити процес роботи з платниками податків максимально автоматизованим. Кожна людина повинна пам’ятати: на податках тримається вся соціальна сфера і сумлінне ставлення до своїх обов’язків фізичних та юридичних осіб забезпечує побудову європейського суспільства.

Проведена пресконференція відбулася у форматі діалогу, під час якого представниками засобів масової інформації були задані актуальні питання стосовно нових правил застосування РРО та реєстрації програмного РРО.

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2093

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне