Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




30.12.2021

Застосування РРО або ПРРО: надання послуг

Продовжуючи тему застосування РРО та ПРРО розглянемо, хто з суб’єктів господарювання, які надають послуги, повинен застосовувати РРО/ПРРО, а хто звільнений від такого застосування, у 2022 році.

Поняття «послуга» дуже широке. Згідно з Податковим кодексом України постачання послуг – це будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи (п. 14.1.185 Податкового кодексу України).

Послуги бувають побутові, медичні, житлові, транспортні, послуги зв’язку, банківські, страхові, фінансові, освітні тощо.

В свою чергу дані види послуг також поділяються за своєю класифікацією.

Так, наприклад, до побутових послуги належить ремонт взуття, годинників, ювелірних виробів, послуги ательє, хімчисток, перукарень, фотороботи тощо.

Всі види діяльності, у тому числі послуг, перераховані у КВЕД-2010. Наприклад (рис.1):

КВЕД, готель, громадське харчування, застосування РРО, ПРРО

Рис. 1

Як ви знаєте, з 01.01.2022 року коло суб’єктів господарювання, які при здійснення розрахункових операцій повинні застосовувати РРО/ПРРО, поповниться ФОП-єдинниками 2-4 групи. Такі ФОП незалежно від видів діяльності та обсягу доходів повинні будуть застосовувати РРО та ПРРО при здійсненні розрахункових операцій на загальних підставах.

Виключення встановлено лише для ФОП 1 групи. Вони не застосовують РРО/ПРРО.

Водночас є пільги для деяких форм та умов проведення діяльності, які встановлені Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 року № 265/95-ВР (далі – Закон № 265).

Розглянемо ці пільги в розрізі надання послуг.

Так, не застосовуються РРО/ ПРРО та розрахункові книжки (ст. 9 Закону № 265):

Не застосовуються РРО/ ПРРО та розрахункові книжки

Примітка

При здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів

 

Якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо)

 

При виконанні банківських операцій, крім:

  • операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, якщо такі операції виконуються не в касах банків;
  • операцій комерційних агентів банків та небанківських надавачів платіжних послуг та їх комерційних агентів з приймання готівки для виконання платіжних операцій з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування, крім програмно-технічних комплексів самообслуговування, що дають користувачеві змогу здійснювати виключно операції з отримання коштів

 

Використання ПТКС з приймання готівки для виконання платіжної операції, не переведених у фіскальний режим (не обладнаних переведеними у фіскальний режим РРО та/або ПРРО), забороняється

Крім того, згідно з постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336, прийнятою відповідно до вимог ст. 10 Закону № 265, дозволено не застосовувати РРО та ПРРО при наданні послуг у деяких випадках (рис.2 та рис.3).

Важливо! При цьому потрібно використовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.

Наводимо перелік форм та умови проведення діяльності, коли дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО/ПРРО, з урахуванням змін, внесених постановою Кабміну від 23.12.2021 р. № 1359. Зміни набирають чинності з 01.01.2022 року.

Не застосовуються РРО та ПРРО для наступних послуг (якщо граничний розмір річного обсягу таких операцій не більше 500 тис грн) (рис.2):

КВЕД, готель, громадське харчування, застосування РРО, ПРРО

Рис.2

Не застосовуються РРО та ПРРО для наступних послуг (граничний розмір річного обсягу таких операцій необмежений (рис.3):

Рис.3

Крім того, на території села дозволено без застосування РРО та ПРРО (з РК та КОРО) надавати медичні і ветеринарні послуги (граничний розмір 250 тис грн).

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в Інформері програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.

Висновок. При здійсненні розрахункових операцій суб’єкти господарювання, які надають послуги, повинні застосовувати РРО або ПРРО. Виняток стосується лише ФОП-єдинників 1 групи, а також випадків, передбачених ст. 9 та ст. 10 Закону № 265.

Сподіваємось, що знання всіх новин законодавства, які ми даємо Вам у наших матеріалах, допоможуть Вам легко знайти правильні рішення!

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 6157

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне