Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




«Приватний підприємець» № 18, 27 вересня 2018 р.

Архів газети

 

Анонс


Декретний лікарняний у звіті з ЄСВ

Вікторія ЛОБОДА

Працівниці, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами та отримують відповідну допомогу, є платниками єдиного соціального внеску (ЄСВ). Сума допомоги по вагітності та пологах вважається базою нарахування ЄСВ. Підприємці, зі свого боку, зобов’язані відобразити декретну допомогу в ЄСВ-звіті. 

Форми цієї звітності зазнали змін. По-новому звітувати підприємці мають уже з вересня 2018 року за звітні періоди, починаючи із серпня 2018-го.

У цій публікації на прикладі роз'яснимо, як заповнити графи таблиць.

Як підприємцеві стати платником ПДВ

Анна АЙВАЗОВА

Кожен підприємець обирає собі для роботи оптимальну систему оподаткування. Деякі умови бізнесу передбачають сплату ПДВ. Отож в окремих випадках ФОП, зокрема новоствореному, доцільно зареєструватися платником ПДВ. Однак трапляється, що платниками ПДВ стають вимушено. Усі ці випадки розглянемо на сторінках газети.

Працівник з автомобілем: нюанси оформлення

Ольга ШЕВЦОВА

Підприємець наймає працівника, який буде використовувати під час виконання своїх обов'язків власний автомобіль. Як правильно оформити такі взаємовідносини? Усе залежить від системи оподаткування підприємця й від того, на яку посаду приймається працівник, який автомобіль (легковий чи вантажний) буде використовуватися і з якою метою. Проаналізуємо усі ці нюанси...

Сплата ЄСВ членами фермерського господарства

Наталія ЩЕРБАК

З 15.08.2018 р. підприємці, які створили сімейні фермерські господарства, мають право стати єдинниками 4-ї групи (докладніше в „Приватному підприємцеві” № 17, с. 9). Для того щоб зацікавити підприємців розвивати сільське господарство, передбачено деякі пільги. Серед них пільги зі сплати єдиного соціального внеску. Як саме мають сплачувати цей внесок фермери, дізнаєтеся з цієї публікації.

Податковий борг у єдинника-кримчанина

Анна АЙВАЗОВА

Питання погашення податкового боргу підприємцями, зареєстрованими на тимчасово окупованих територіях, зокрема на території АР Крим, досі актуальні. Адже підприємці й податківці мають різні погляди на те, з якої дати єдинник, зареєстрований у Криму, не зобов'язаний погашати заборгованість із єдиного податку. Як наслідок, виникають спори, які доводиться розв’язувати в судах.

Про судову тяганину, у якій крапку поставив Верховний Суд України, ви прочитаєте в цій публікації.

Виписуючи довіреність, передбачайте наслідки

Ольга БОРЕЙША

Нерідко підприємці видають довіреність іншим особам на вчинення від їхнього імені будь-яких правочинів. Згодом вони можуть зіткнутися з тим, що мають виконати незаплановані зобов'язання, які взяли на себе за договорами, укладеними їхніми представниками.

 На прикладі однієї судової справи покажемо, як це буває на практиці.

Як самостійно скласти позовну заяву

Ігор ТЕТЕРЯ

Самостійно братися за написання та подання позовної заяви до суду доцільно тільки тоді, коли впевнені, що ваша справа проста й типова (хоча далеко не кожен пересічний громадянин може об'єктивно оцінити її складність). В іншому разі можна навіть ускладнити юридичну проблему. А для її розв’язання доведеться витратити більше грошей і нервів, зокрема й на адвоката.

Ця публікація допоможе тим, хто взявся самостійно складати позов до суду.

Відповіді на запитання

Законодавство України покладає на всіх працедавців обов'язок гарантувати безпечні умови праці. Витрати на охорону праці, відповідно до ст. 19 Закону "Про охорону праці", мають становити не менше ніж 0,5% фонду оплати праці за попередній рік, а за невиконання законодавства з охорони праці до підприємства можуть бути застосовані санкції аж до заборони його праці. Чи стосуються ці норми ФОП? Які санкції можуть застосувати до ФОП, що порушує цю статтю?

ФОП сплатив ЄСВ вчасно, але перераховуючи, неправильно зазначив номер рахунку. Про це він у листі поінформував орган ДФС і просив зарахувати суму внеску на правильний рахунок. Гроші зарахувалися. Однак через півроку ФОП отримав рішення про застосування штрафу та нарахування пені за несплату (несвоєчасну сплату) ЄСВ. Чи правомірно таке рішення і як тепер захистити свої права?

ФОП закрився, але в нього залишилися борги від провадження підприємницької діяльності (перед його контрагентами за госпдоговорами й державою зі сплати податків). Він перебуває у шлюбі. Якщо справа дійде до стягнення боргів, за рахунок якого майна вони будуть погашатися?

Куди потрібно сплачувати податки за працівників, якщо ФОП зареєстрований у м. Дніпрі, а наймані працівники трудяться на торговельній точці в м. Кам'янському?

Працівник був відсутній на роботі без поважних причин 6 днів. Як правильно заповнити таблицю 6 додатка 4 звіту з ЄСВ? Чи потрібно відображати такого працівника в таблиці 6, якщо він буде відсутній повний календарний місяць без поважної причини?



Інформ-ревю

Індекс інфляції

НБУ про використання печатки

Облікова ставка НБУ – 18%

Заборгованість з аліментів під час відкриття/закриття рахунку

Нові електронні формати податкової інформації для фізосіб

Уточнено порядок перевірок закупівель Держаудитслужбою

Готівкові обмеження під час виплати поворотної допомоги

Відповідальність за несвоєчасну виплату зарплати

Пеня за порушення податкового законодавства

Облік за договорами про спільну діяльність

Перевірки у сфері пожежноі безпеки

Зберігання алкоголю для виробництва харчових продуктів

Зверніть увагу на те, що

Практикум підприємця

Декретний лікарняний у звіті з ЄСВ

Як підприємцеві стати платником ПДВ

Працівник з автомобілем: нюанси оформлення

Сплата ЄСВ членами фермерського господарства

Відповідаємо на запитання

Охорона праці: витрати і відповідальність

ЄСВ перераховано не на той рахунок: чи буде штраф?

Послуги дизайну: КВЕД, розрахунки, документи

Погашення боргів ФОП: за рахунок якого майна

Куди сплачувати податки за працівників

Відсутність без поважної причини: що в ЄСВ-звіті?

Консультує податкова

Чи може новостворена ФОП відразу стати єдинником 1 або 2-ї групи

Чи буде штраф у разі зміни КВЕД

Остаточний розрахунок ЄСВ загальносистемником

Адвокат

Як самостiйно скласти позовну заяву

Виписуючи довіреність, передбачайте наслідки

Податковий борг у єдинника-кримчанина

Школа

Дiяти – отже, отримувати факт

Довідкова

Індексація зарплати за вересень


Количество просмотров: 71054

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне