Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




«Приватний підприємець» № 10, 23 травня 2019

Архів газети

 

Анонс


Немає спеціального закону – немає інспекційних відвідувань

Анна АЙВАЗОВА

Про розміри штрафів за порушення трудового законодавства знає кожен підприємець. З огляду на масовість їх застосування, багато хто вже відчув ці штрафи на собі. Деякі успішно оскаржують їх. Судові рішення свідчать, що це можливо шляхом оскарження дій представників Держпраці. Зараз стали з'являтися цікаві прецеденти, коли суд доходить висновку, що інспекційні відвідування можуть проводитися тільки тоді, коли законодавець ухвалить спеціальний закон. Докладніше – у цій статті.

Реєструємо РРО по-новому

Наталія ЩЕРБАК

19 квітня 2019 року набув чинності наказ Мінфіну від 13.02.2019 р . № 64. Ним затверджено порядки ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО. У зв’язку з цим значно спрощується процедура реєстрації РРО. На що звернути увагу – читайте в цій публікації.

Правила зміни систем оподаткування та груп ЄП для ФОП

Ольга ШЕВЦОВА

За певних умов підприємці можуть перейти із загальної системи на єдиний податок і навпаки, з однієї групи єдиного податку – до іншої. Однак тут потрібно зважати на низку нюансів. На сторінках газети докладно роз'яснимо: як часто суб'єкт господарювання може змінювати для себе систему оподаткування, "курсувати" з групи до групи, яких умов потрібно дотримуватися та як вести облік доходів.

 

Квитанції на послуги – за вимогою

Ольга ШЕВЦОВА

Підприємець надає послуги – проводить розвивальні заняття для дітей. Оплачують батьки їх у готівковій формі. Який документ ФОП може чи повинен виписувати? Документ потрібно формувати за кожне заняття окремо чи за цілий місяць? З’ясуймо це.

Сумісники у ФОП

Вікторія ЛОБОДА

Якщо працівник має основне місце роботи, він має право працювати за сумісництвом. Причому як сумісник він може працювати й в одного, і в іншого роботодавця. У цій статті розглянемо особливості трудових відносин із працівником-сумісником.

Оформляємо виплату зарплати

Вікторія ЛОБОДА

Роботодавці зобов'язані виплачувати працівникам зарплату двічі на місяць. Роз’яснимо:

– на підставі яких документів нараховується зарплата;

– у які строки виплачується та яким документом оформляється така виплата (наведемо приклад оформлення розрахунково-платіжних відомостей під час нарахування зарплати за першу й другу половину місяця).

ФОП-переселенець: як відновити діяльність

Ольга ШЕВЦОВА

У багатьох підприємців, зареєстрованих на території проведення АТО, у мирний час був успішний бізнес. Але плани змінила війна, і в кожного з них подальша доля склалася по-різному. Деякі бізнесмени, покинувши рідні місця й ставши переселенцями, знайшли в собі сили відновити й продовжити свою підприємницьку діяльність. Що для цього потрібно –будемо з’ясовувати.

Запитують інформацію: коли можна не надавати?

Анна АЙВАЗОВА

Ви отримали запит про надання інформації та документів. Перше запитання – що робити? У тому, що ви з якоїсь причини стали об'єктом уваги з боку податкових органів, приємного мало. Але не панікуйте, уважно вивчіть запит і спокійно оцініть ситуацію. Трапляється, що він оформлений так, що у вас є повне право не надавати за ним інформацію, та ще й без наслідків. Розглянемо деякі такі випадки

Найняв працівників – ризикуєш штрафом?

Ольга ШЕВЦОВА

Продовжуючи тему можливостей вільного розпорядження своїми ресурсами, порушену в попередньому числі газети (про те, куди можна й не можна витрачати виручку, читайте в № 9, 2019 р., с. 9), торкнемося питання про те, наскільки ФОП має право ухвалювати управлінські рішення. Деякі з них, на думку ДФС, можуть призвести до штрафів за заниження податкових зобов'язань

Відповіді на запитання

ФОП (єдинник, третя група) в лютому закрився, але в травні планує знову зареєструватися підприємцем. Під час проведення держреєстрації як ФОП він отримав відмову від фіскальної служби в застосуванні спрощеної системи оподаткування. Податківці посилаються на пп. 298.1.4 ст. 298 ПКУ, стверджуючи, що ФОП цього року не зможе перейти на єдиний податок. Чи мають рацію податківці? Якщо ні, які аргументи потрібні ФОП, щоб його зареєстрували єдинником?

ФОП – єдинник другої групи володіє базою відпочинку. Чи може він надавати послуги поселення неприбутковій профспілковій організації студентів? Які будуть наслідки, якщо не може, а вже уклав договір та отримав передоплату за безготівковим розрахунком?

ФОП-загальносистемник орендує в іншого ФОП-загальносистемника приміщення, сплачує орендну плату та компенсує витрати на електроенергію. Договір на постачання електроенергії оформлено на орендодавця. Чи має право він виставляти рахунок за спожиту електроенергію орендареві? Чи можуть вони включати сплачені суми до витрат? Як це правильно оформити документально?

Чи може ФОП-загальносистемник покласти на розрахунковий рахунок виручку за реалізацію товарів, отриману за період, у якому він був на єдиному податкові? Чи включається вона до доходу та чи підлягає оподаткуванню? Чи діє обмеження 10 000 або 50 000 для таких операцій?

Я громадянка Вірменії, є тимчасова прописка в Україні. Хочу відкрити приватного підприємця в Україні. Чи це можливо? Якщо так, що для цього потрібно?

Підприємець застосовує підсумований облік робочого часу (обліковий період – місяць). Як розрахувати зарплату, якщо працівник частину місяця хворів?


Зміст

Актуальна тема

Немає спецiального закону – немає інспекційних відвідувань

Інформ-ревю

Індекс інфляції

Надання та отримання соціальних послуг – новий закон

Оновлено порядок зупинення реєстрації ПН/РК

Новий порядок розслідування нещасних випадків

Зняття готівки ФОП у банку – тільки за підтверджувальними документами

Ринковий нагляд за побутовими духовими шафами та кухонними витяжками

Арешт коштів аліментників

Ліцензування операцій з пальним

Постачання на умовах DDP: дата виникнення ПЗ

Маркування алкогольних напоїв

Придбання платником ПДВ питної води, чаю, кави, цукру

Помилкове «службове внесення» та операції з розмінною монетою

Уточнено критерії оцінки ризику з ПДВ

Новий Закон про мови

Скасовано граничні терміни розрахунків із низки експортно-імпортних операцій

Зверніть увагу на те, що

Підприємцеві на замітку

Реєструємо РРО по-новому

Практикум підприємця

Правила зміни систем оподаткування та груп ЄП для ФОП

Квитанції на послуги за вимогою

Сумісники у ФОП

Оформляємо виплату зарплати

ФОП переселенець: як відновити діяльність

Відповідаємо на запитання

Як стати єдинником з моменту держреєстрації

Послуги другогрупника для профспілкової організації

Компенсація витрат на електроенергію під час оренди

Поповнення рахунку загальносистемника виручкою, отриманою на ЄП

Реєстрація іноземця як ФОП

Зарплата в разі підсумованого обліку, якщо частина місяця не відпрацьована

Адвокат

Запитують інформацію: коли можна не надавати?

Найняв працівників – ризикуєш штрафом?

Розірвання договору оренди: чи можна прямо через суд?

Школа

Крапля, океан чи Колобок – ким бути?

Довідкова

Індексація зарплати за травень

Количество просмотров: 7423

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне