Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




«Приватний підприємець» № 19, 10 жовтня 2019 р.

Архів газети

 

Анонс


Пастки від Держпраці

Ольга ШЕВЦОВА

Про те, що з 21.08.2019 р. до роботодавців знову можуть прийти інспектори Держпраці з інспекційними візитами, ми писали в «Приватному підприємцеві» № 18. Звернення наших читачів свідчать про те, що такі візити поновилися. Отож на сторінках 19-го числа газети, яка вийде друком 10 жовтня, з'ясуємо:
– які нові права інспекторів (час візиту, підстави для перевірки, продовження терміну перевірки);
– які права мають роботодавці.

Рада бізнес-омбудсмена допомагає бізнесменам

Ольга ШЕВЦОВА

Недержавний орган захисту представників бізнесу – рада бізнес-омбудсмена допомагає суб’єктам господарювання вирішувати складні питання у відносинах із державними органами. На сторінках газети наведемо декілька останніх прикладів.

Як рахується 1 млн у єдинника-комісіонера?

Ольга ШЕВЦОВА

РРО-новації нас очікують уже незабаром, але треба допрацювати до кінця цього року. Тож підприємцям-єдинникам, що здійснюють діяльність у сфері посередницьких операцій, важливо визначитися, чи не з’явиться в них обов’язку використовувати РРО вже з IV кварталу. «Приватний підприємець» пропонує читачам публікацію, у якій предметом обговорення є ІПК ДФС від 07.03.2019 р. № 952/М/99-99-14-05-01-14/ІПК. У ній податкова висловила свою думку про те, як треба рахувати 1 млн у разі комісійної торгівлі для визначення періоду, з якого ФОП має використовувати РРО. Чи завжди позиція фіскалів відповідає нормі закону – з’ясуймо.

Відсотки за кредит банку у витратах загальносистемника

Ольга ШЕВЦОВА

У цій статті аналізується така ситуація. Підприємець бере в банку кредит для здійснення господарської діяльності та сплачує за нього відсотки. Загальносистемник має право врахувати свої витрати під час обчислення оподатковуваного доходу. Чи зменшать його відсотки, сплачені за користування отриманим кредитом – про це читайте в газеті.

Торгівля телефонами: особливості

Анна АЙВАЗОВА

До редакції газети надійшло запитання від підприємця, який є єдинником 2-ї групи. Він провадить торговельну діяльність непродовольчими товарами, зокрема через Інтернет, та планує розширити свій асортимент, а саме торгувати в роздріб мобільними телефонами, серед яких і вживані. На сторінках газети розглянемо:
– чи має право такий підприємець застосовувати спрощену систему;
– які коди КВЕД йому потрібні;
– які дозвільні документи отримати;
– чи потрібен РРО;
– яка передбачена відповідальність за невиконання вимог із торгівлі таким товаром.

Уточнююча декларація єдинника

Вікторія ЛОБОДА

У статті розглядається така ситуація. Підприємець протягом трьох кварталів 2018 року перебував у другій групі єдиного податку, а з IV кварталу перейшов до третьої групи. За підсумками року подав річні декларації єдинника другої групи та окремо третьої. У податковій попросили уточнити в декларації єдинника третьої групи інформацію за період перебування в другій групі. З’ясуймо, як подати уточнюючий звіт?

Відповіді на запитання

Єдинник – платник ПДВ оплатив послуги, які надаватимуться протягом 6 місяців (з липня до грудня включно). Постачальник цих послуг був платником ПДВ, але з вересня його реєстрацію платником ПДВ анульовано. Чи потрібно коригувати суму ПДВ, віднесену до складу податкового кредиту?

Підприємець отримує послуги від нерезидента за договором (складається акт виконаних робіт). Чи оподатковується вартість таких послуг ПДВ?

Я – підприємець. Для просування своєї продукції планую створити рекламний відеоролик із використанням пісні одного відомого закордонного виконавця й запустити його на YouTube-каналі та на моїй сторінці в Instagram.

Хочу використовувати саме цю пісню, до того ж на постійній основі. Як це робити на законних підставах?
ФОП – єдинник 2-ї групи реалізовував товари за договором комісії для юрособи-єдинника, який згодом став загальносистемником, а підприємця про це не повідомив. ФОП продовжував працювати з ним як із платником єдиного податку. Чим це загрожує підприємцеві?

Підприємець продає меблі кінцевим споживачам. Сума покупки може складати понад 50 000 грн для одного покупця. Чи має ФОП дотримуватись обмеження готівкових розрахунків під час оплати через термінал та готівкою в касу? Що буде, якщо такі оплати (без дотримання обмежень) уже проведені?

Єдинник третьої групи надає послуги юридичній особі. За результатами роботи отримує винагороду на підприємницький рахунок. Утворилася заборгованість зі сплати єдиного податку, тож його виключили з Реєстру платників ЄП. Чи може замовник, як і раніше, платити ФОП за надані послуги? Якщо оплатити борг, коли можна повернутися на єдиний податок?

Підприємець уклав цивільно-правовий договір на надання робіт із фізособою, якій установлено інвалідність (III група). Договір укладено на два місяці, сума винагороди 8 000 грн. За якою ставкою нараховувати ЄСВ на суму винагороди?

Після закінчення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку працівниця стала до роботи 12 вересня. Яку кількість днів потрібно зазначити в графі 15 таблиці 6 звіту з ЄСВ?

Працівник надав листок непрацездатності за період хвороби з 18 до 27 вересня. Його страховий стаж понад 10 років. У розрахунковому періоді в нього був оформлений листок непрацездатності на 14 днів із відміткою про те, що непрацездатність настала внаслідок алкогольного сп'яніння. Цей лікарняний не оплачувався. Як ураховувати дні безоплатного лікарняного під час розрахунку нового лікарняного?

Яка тривалість робочого часу має бути в лікаря-стоматолога та медичної сестри?

Чи може підприємець взяти на роботу студента вищого навчального закладу денної форми навчання на 0,5 ставки? Який трудовий договір із ним оформляти – як із сумісником чи з основним працівником? Чи потрібно оформлювати трудову книжку, якщо це його перше місце роботи? Чи буде пільга під час нарахування ЄСВ?


Інформ-ревю

Скасовується літній час
Єдина звітність із ПДФО та ЄСВ
Кабмін продовжив повноваження податкової міліції в складі ДФС
Діяльність у сфері телекомунікації без ліцензії
Підвищено розміри штрафів за ухилення від сплати податків
Відтерміновано застосування штрафних санкцій за нереєстрацію “Євробляхів”
Збільшено штрафи за перевищення габаритно-вагових норм
Нові вимоги до рентгенапаратів та подібної апаратури
Урегульовано позапланові невиїзні перевірки у сфері комунальних послуг
Термін розгляду скарг у сфері державної реєстрації
Банки отримали право заокруглювати суми касових операцій
Термін переказу коштів із використанням старого рахунку продовжено
Змінено рахунки для сплати ЄСВ
Заокруглення зарплати в разі виплати готівкою
Зверніть увагу на те, що

Адвокат

Рада бізнес-омбудсмена допомагає бізнесменам
Пастки від Держпраці

Практикум підприємця

Як рахується 1 млн у єдинника-комісіонера?
Відсотки за кредит банку у витратах загальносистемника
Торгівля телефонами: особливості
Уточнююча декларація єдинника

Відповідаємо на запитання

Коригування податкового кредиту
Послуги від нерезедента: що з ПДВ?
Використання музики в Інтернеті: розмір роялті
Чим загрожує “ненавмисне” порушення для єдинника 2-ї групи
Готівкові обмеження під час розрахунків через термінал та касу
Терміни повернення на єдиний податок
Договір ЦПХ укладено з особою з інвалідністю: яка ставка ЄСВ?
Закінчення відпустки до трьох років у звіті з ЄСВ
Неоплачуваний лікарняний у розрахунковому періоді
Робочий час лікаря-стоматолога та медсестри
Оформлюємо на роботу студента

Довідкова

Податкова про РРО
Фонд соціального страхування про основні порушення

Календар

Календар на листопад ФОП-єдинника II групи
Календар на листопад ФОП-єдинника III групи
Календар на листопад ФОП-загальносистемника
Календар на листопад ФОП-працедавця

Количество просмотров: 7305

Новий номер!

  • Помилковий платіж: як ФОП не порушити умов перебування на ЄП?
  • Договір позички авто між ФОП і найманим працівником: нотаріальне посвідчення, податкові наслідки
  • Що є перевищенням ліміту доходу для ФОП-єдинника

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне