Розсилка новин

Анонс

Новий розмір МЗП: наслідки

Вікторія ЛОБОДА

Першого вересня набув чинності Закон від 25.08.2020 р. № 822-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». У зв'язку з цим із 1 вересня збільшується розмір МЗП. Розглянемо, які наслідки для підприємців спричиняє таке збільшення.

Як поскаржитися бізнес-омбудсменові

Анна АЙВАЗОВА

ПКУ передбачає два способи оскарження рішень податкових органів: адміністративний та судовий. Але є ще один – через бізнес-омбудсмена. Як свідчить практика, він дуже дієвий і до того ж абсолютно безкоштовний. Та аби ним скористатися, потрібно зважати на певні правила. Про них і розповімо.

Єдинник і коди КВЕД: наскільки це важливо

Наталія ЩЕРБАК

У період карантину багато підприємців зіткнулися з тим, що один бізнес із різних причин не завжди приносить постійного доходу. Тож, намагаючись домогтися стабільності, вони шукають нових напрямів для своєї справи. Для нових видів діяльності дуже важливо обрати правильний код КВЕД і відобразити його в реєстраційних даних. І в цьому разі потрібно зважати на низку нюансів. Про них ви й дізнаєтеся з цієї публікації.

Адмінштрафи та карантин

Анна АЙВАЗОВА

Відомо, що в період карантину діє мораторій на застосування штрафів за порушення податкового законодавства, скоєні в цей період. Адмінштрафів такий мораторій не торкнувся, тож вони застосовуються в загальному порядкові. До редакції надходять запитання, як такі штрафи можуть бути застосовані й чи можна їх уникнути. Тож з’ясуймо все.

Ціна помилки

Володимир ЗАБУДСЬКИЙ

Спрощена система оподаткування дає підприємцям шанс законно працювати з помірним податковим навантаженням та мінімальними витратами на облік і звітність. Та не всі спрощенці замислювалися, якою крихкою кригою вони насправді ходять. Адже ціна невеликої на перший погляд помилки з їхнього боку може бути дуже високою. Один із нещодавніх кейсів Ради бізнес-омбудсмена красномовно демонструє, що кілька прикрих помилок та невдалий збіг обставин можуть коштувати підприємцеві так дорого, що, якби він міг передбачити такий фінал, то, мабуть, не розпочинав би свого бізнесу взагалі.

Звіт про доходи та витрати ФОП

Олександра ДЖУРІЛО

Звіт про доходи та витрати (P&L) – головний управлінський звіт підприємця, який показує, як бізнес спрацював у періоді, чи є прибуток, чи, можливо, він збитковий. Як скласти такий звіт, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Мотивація в бізнесі: почни із себе

Оксана РАТУШНА

У попередньому випуску газети ми торкнулися теми емоційного інтелекту й чому він важливий у бізнесі. Тепер же зупинимося на такому аспекті, як мотивація. І говорити будемо не про те «чергове» для роботодавця, як мотивувати підлеглого. А про мотивацію, спрямовану на самого себе. Не звично? Тож читайте.

Відповіді на запитання

Працівник працює у ФОП за основним місцем роботи з 1 березня 2018 року. Він звільнюється 15 вересня 2020 року за власним бажанням. У липні працівникові було надано відпустку повної тривалості (24 дня) за 2020 рік. На дату звільнення в нього є 11 днів відпустки, які він використовував авансом. Чи можна утримати зайво виплачені відпускні і як розрахувати їх суму?

ФОП – єдинник 3-ї групи має у власності нежиле приміщення, розташоване на першому поверсі багатоквартирного будинку. Половину цього приміщення використовує сам, а іншу половину здає в оренду іншому підприємцеві-єдинникові. Хто з користувачів цього приміщення й за яку його частину має сплачувати земельний податок – власник, орендар чи вони обидва?

Зміст

"Приватний підприємець" № 17, вересень 2020 р.

Інформ-ревю

З 1 вересня новий розмiр МЗП

НБУ зберiг облiкову ставку на рiвнi 6%

Ухвалено закон про iндексацiю аліментів